profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

YouTube, gipsmaskers, games en make-up hetkind.org/?p=59486

Ongeveer 7 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Documentaire Maatschappijleer’ als input voor dialoog over Burgerschapsvorming: wat is jouw verhaal?

9 mei 2016

robvanderpoel

Geplaatst in: Samenleving, Legitimering

De overheid roept scholen op aandacht te besteden aan ‘beter burgerschap’, maar hoe doe je dat?  Op maandag 16 mei zendt de VPRO de documentaire Maatschappijleer uit,  over het eerste half jaar van Daan als docent op de middelbare school (zie trailer). Hij ontdekt door schade en schande hoe ver de theorie en praktijk van het lesgeven uit elkaar liggen. Aan de documentaire zit een schooldebatreeks vast over Burgerschapsvorming, op tien middelbare scholen en een slotdebat in De Balie (op 15 juni). De komende maand zullen er diverse blogs en artikelen verschijnen om dit gesprek te voeden. En we doen een oproep: aan welke ervaring of praktijkverhaal zit voor jou een begrip als burgerschapsvorming vast?

Mleer_still_04Over de documentaire Maatschappijleer: Daan Faasen volgt de eerstegraads opleiding Maatschappijleer aan de universiteit en begint in augustus 2015 vol goede moed aan zijn carrière als docent op een middelbare school in Tilburg. Zijn ideaal: een inspirerend docent zijn en de leerlingen afleveren als zelfstandige burgers met verantwoordelijkheidszin. Maar naarmate het eerste semester vordert, blijkt de realiteit weerbarstig.
Lukt het Daan om zijn eigen stijl van lesgeven te vinden, en tegelijk ook om de leerlingen echt te bereiken?

TV Uitzending Maatschappijleer: 16 mei om 20.55 op NPO2
Regie: Laura Hermanides
Producent: Een van de jongens

Schooldebatreeks

Vanaf morgen 10 mei t/m 8 juni toert de film Maatschappijleer langs tien verschillende middelbare scholen waar n.a.v. de film een gesprek over burgerschapsvorming tot stand wordt gebracht. Tot slot is er een einddebat in de Balie (20.00 uur)  in Amsterdam op 15 juni. Dit natraject van de film is een initiatief van producent Een van de Jongens en wordt mede mogelijk gemaakt door het CoBO Fonds, SLO en De Balie.

Voor meer informatie over de film zie http://www.vpro.nl/programmas/2doc/2016/Maatschappijleer
Voor meer informatie over burgerschap in het AVO zie burgerschapindeschool.nl

Wat is jouw verhaal bij burgerschapsvorming?

Via de politiek en via andere kanalen wordt het begrip en de urgentie ervan – ook voor onderwijs – steeds nadrukkelijker onder de aandacht gebracht. Maar waarover hebben we het dan? En waarover heb jij het dan? De documentaire biedt misschien enige input. Maar waarschijnlijk heb jij – als docent, leraar, schoolleider – je eigen beelden en verhalen erbij. We zijn vooral benieuwd naar die praktijkverhalen, dus van de mensen in het onderwijs of anderszins waarin ((goed) burgerschap of burgerschapsvorming zichtbaar wordt. Of misschien het begin ervan. Onze vraag is dus: in welke ervaring van jou, in welke lespraktijk, opvoedingssituatie zit de waarde van burgerschapsvorming opgesloten? En wat zie je jezelf dan doen? Heb je zo’n verhaal/moment, dan lezen we er graag over.

Deze blogs/verhalen (klein/groot) publiceren we vanaf de verschijning van de documentaire (16 mei) en gedurende de tien schooldebatten die worden gehouden.

CovergrenzentitelDaan in het magazine #4 van hetkind

In het volgende magazine van hetkind over Grenzen in onderwijs en opvoeding – dat nu al te bestellen is en vanaf 11 mei verkrijgbaar is –  vindt u een vraaggesprek met Dan Faasen en zijn Schoolpraktijkdocent Riël van Gastel van het Theresialyceum in Tilburg. Het is een dialoog over de grenzen die mogelijk aan een opdracht tot burgerschapsvorming worden ervaren. Het magazine is een halfjaarlijkse uitgave, de verhalen en artikelen zijn bedoeld om het gesprek over goed onderwijs in scholen te stimuleren en te voeden.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie