profiel

Godfried IJsseling


Godfried Ijsseling
Bekijk mijn profiel

twitter

Professionaliteit van de leraar onder druk (maar héél veel gaat gewoon goed!) hetkind.org/?p=64531

Ongeveer 9 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Nieuw Leiderschap als antwoord op de moeilijke vragen van nu

15 mei 2016

Godfried Ijsseling

Het besef dat we geen controle krijgen op de ons omringende werkelijkheid maakt dat we steeds meer op zoek zijn naar echtheid. Authentiek leiderschap vraagt om moed, kwetsbaarheid, autonomie en zelfvertrouwen, schrijft Godfried IJsseling, senior trainer, coach en auteur. ‘Authenticiteit gaat over ‘wie je bent’, in werkelijkheid, in plaats van wie je zou moeten zijn, je masker, je façade.’

Langzaamaan groeit het bewustzijn dat we via het proberen beheersen van de ons omringende werkelijkheid geen controle krijgen. Het isleiderschap een illusie te denken dat wij de heerser over het leven zouden kunnen zijn, dat we de toekomst kunnen bepalen, dat onze wil geschiedt. We hebben invloed op wat er gebeurt, meer niet. Het is evident dat we effectiever zijn in de omgang met onszelf en de wereld wanneer we dit beseffen, en dat onze acties niet goed uitpakken wanneer we ons op de illusie van almacht baseren.

Op zoek naar echtheid
Het besef dat je geen controle hebt ontstaat als je probeert te zien wat werkelijk is, als je op zoek gaat naar de waarheid, naar ‘echtheid’. Dat doe je door je oordeel uit te stellen, afstand te nemen van normen, overtuigingen, en vaste formules, en door een open blik te ontwikkelen. De zoektocht naar echtheid en waarheid is geen makkelijke, want we raken zo makkelijk verstrikt in gedachten, concepten, beelden en vooroordelen, die als het ware tussen de werkelijkheid en ons in komen te liggen. De waarheid zien vraagt van ons, dat we ‘leeg’ worden, en wij zijn allesbehalve leeg.

Authenticiteit: de maskers af
Toch lijkt dit de weg van de toekomst: echtheid wint terrein. Dat zie je bijvoorbeeld door de groeiende interesse in authenticiteit, een ander woord voor echtheid. Authenticiteit gaat over ‘wie je bent’, in werkelijkheid, in plaats van wie je zou moeten zijn, je masker, je façade. De authentieke leider wint het steeds vaker van de leider die zich verschuilt achter muren van status, dure woorden, macht, en

Lees verder

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie