profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

twitter

Professionaliteit van de leraar onder druk (maar héél veel gaat gewoon goed!) hetkind.org/?p=64531

Ongeveer 9 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
“AVI-weet-ik-veel” werd wegdromen in een wereld die niet bestaat

26 mei 2016

Marcel van Herpen

Geplaatst in: Partnerschap, Partnerschap,

‘Het was keileuk, want de leesmoeder heeft nog een bladzijde voorgelezen uit De Vuurbeker, over Harry Potter!’ vertelde Harris opgewonden toen hij de klas weer inkwam. Zo enthousiast had ik hem nog nooit gezien na een leesuur, bedacht ik me. Marcel van Herpen deelt een verhaal uit de praktijk over de belevingswereld van een negenjarige.

pexels-photo (27)‘Het was keileuk, want de leesmoeder heeft nog een bladzijde voorgelezen uit De Vuurbeker, over Harry Potter!’ vertelde Harris opgewonden toen hij de klas weer inkwam. Zo enthousiast vertrok hij niet, bedacht ik me.

Harris is als kleuter op school gekomen. Hij vluchtte met zijn ouders uit Bosnië. In het begin moest hij erg wennen aan alle nieuwe kinderen. Hij had de laatste jaren grotendeels in een schuilkelder doorgebracht. Maar Harris acclimatiseerde, kreeg vriendjes en ontwikkelde zich. Het ‘met begrip’ aanleren van de Nederlands taal bleek een hele klus. Maar hij wilde wel. De leerkracht en enkele leesmoeders hielpen hem. Harris is net negen jaar en zát in Avi 6.

‘En wat wil je nu gaan doen?’ vroeg ik. ‘Ik weet het niet’, zei hij. ‘Zou je graag zélf in Harry Potter lezen?’ ‘Maar dat is meer dan Avi 9…’, antwoord hij achthes. ‘Maar het is niet verboden, hoor!’

Harris rende de klas uit en Lex rende er achteraan. ‘Hoe lang mag ik lezen?’ vroeg hij met het boek trots in zijn handen. ‘Tot je niet meer wilt.’ ‘Hoef ik dan niet te rekenen vandaag?’ ‘Zo lang je leest hoef je niks anders te doen. Dat lijkt me niet te combineren.’

Halverwege de middag had Harris negentien bladzijden gelezen en Lex twaalf. Dat wist de hele klas, voor de school uit was. Vanaf de volgende dag werden ook andere kinderen gegrepen door de Pottergekte. Avi-weet-ik-veel werd wegdromen in een wereld die niet bestaat.

In het logboek van de leesmoeders lees ik vóór Potter: ‘Hij begrijpt niet wat hij leest, maakt er een potje van, heeft de boel verstoord met melig gegiechel, hij moet op pagina 25 beginnen en niet op pagina 29 zoals hij zal gaan beweren.’

In datzelfde logboek is ná Potter te lezen: ‘Hij is heel gedreven, wel moeilijk maar nog steeds dol-enthousiast, leest netjes en mooi, zijn houding is perfect, het is fijn lezen zo met hem.’

De toetsers zullen het moeilijk kunnen verklaren, maar Potter… ja die kan écht toveren!

Marcel van Herpen is sinds 2006 verbonden aan het NIVOZ, initiatiefnemer van platform hetkind, auteur en veelgevraagd spreker op onderwijsavonden en studiedagen. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie