profiel

Joris Arts


Joris Arts
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 8: ‘Dreamschool’ hetkind.org/?p=59552

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De symboliek van een bekertje chocomel

30 mei 2016

Joris Arts

Mobiele telefoons verbieden op school: geldt dat alleen voor de leerlingen, of moeten leerkrachten daarin het goede voorbeeld geven en ook hun telefoon wegleggen? Een lastig dilemma voor scholen. Dat kan ook gelden voor zoiets als drankautomaten: waarom kunnen docenten op sommige scholen kiezen uit allerlei lekkere dranken en de leerlingen niet? Het zijn vragen die docent Joris Arts zichzelf stelt. Maar niet alleen hij. Ook zijn leerling Daan stelde het aan de kaak bij Joris.

hot-chocolate-1058197_640Daan van veertien zit in mijn mentorklas. Omdat ik lichamelijke opvoeding geef en mijn mentorklas dus nooit zie in een ‘standaard’ klassenopstelling, loop ik wel eens een lokaal binnen. Af en toe met een kop koffie. Daan verwondert zich altijd over het feit dat ik alles mag kiezen bij de koffieautomaat als docent. Koffie, thee, cappuccino, en ja, zelfs warme chocolademelk.

Al sinds het begin van het schooljaar vraagt Daan of hij een keer een beker kan krijgen. Lastig, want ik wil geen leerling voortrekken. Voorlopig geen chocolademelk dus. Maar het blijft voor mij een kleine innerlijke strijd. Docenten hebben toegang tot een onbeperkte hoeveelheid chocolademelk, voor leerlingen is het verboden. Een beetje gek, aangezien leerlingen volgens mij net zo hard werken als wij en we het juist zo mooi vinden dat de verhoudingen tussen docent en leerling horizontaal lopen.

Afgelopen maand werden ouders van leerjaar 2 op school uitgenodigd om zich te laten informeren over de toekomstmogelijkheden van hun zoon of dochter. Natuurlijk zit Daan tijdens de ontvangst in de centrale hal niet bij zijn ouders, maar bij zijn klasgenoten. Toen ik hem zag zitten, liep ik naar de personeelskamer, drukte op een knop en liep met een warme beker chocomelk in mijn hand linea recta naar Daan. Zonder iets te zeggen gaf ik de beker aan hem en liep weer door om mijn gesprek met een collega af te maken. Onopvallend keek ik over de schouder van een collega naar het groepje waar Daan stond. Hij genoot. Niet per se van zijn drankje, maar wel van het feit dat hij gehoord en gezien werd. ‘Meneer, u bent echt een baas he’, zei hij tegen me toen we later naar de lokalen liepen voor het officiële doel van de avond. Mijn wat minder officiële doel van de avond was al geslaagd.

Joris Arts is docent lichamelijke opvoeding, mentor en anti-pestcoördinator op het Fioretti College in Veghel.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie