profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Aanbevelingen van kinderen in vluchtelingenvraagstuk: ‘Denk na over oplossingen, blijf niet hangen in problemen’

9 juni 2016

robvanderpoel

Geplaatst in: Partnerschap,

Gisteren presenteerde de ‘Missing Chapter Foundation‘ van Prinses Laurentien een rapport bomvol oplossingen voor het vluchtelingenvraagstuk. De oplossingen komen een keer niet van politici of andere nauw betrokken partijen, nee: dit keer zijn de kinderen aan zet.

chapterrSchermafbeelding_2016-06-08_om_18.53.33_009d14840fHoe denken kinderen over vluchtelingen? Dat onderzocht de organisatie Missing Chapter Foundation samen met Kidsweek en de Nationale Jeugdraad. Meer dan 1400 kinderen vulden een vragenlijst in. Alle resultaten staan in het Wij Denken Mee-rapport dat deze week verscheen. Gisteren overhandigden kinderen van Montessorischool Leidschenveen en basisschool Polsstok het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport aan staatssecretaris van Rijn (VWS). In dit onderzoek laten kinderen en jongeren voor het eerst op grote schaal hun stem horen over het vluchtelingenvraagstuk.

Het gepresenteerde onderzoek behandelt vijf thema’s: gevoel, informatie, samenleven, risico’s en kansen.

Een paar opvallende onderzoeksresultaten op een rij:

  • Ongeveer de helft van de kinderen (52%) maakt zich zorgen over wat er met vluchtelingen gebeurt.
  • Zo’n negen van elke tien kinderen (94%) hebben begrip voor mensen die vluchten uit onveilige landen.
  • Minder dan de helft van de kinderen (44%) maakt zich zorgen over het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt.
  • Zeven van elke tien kinderen (73%) vinden dat Nederlanders iets kunnen leren van vluchtelingen, zoals koken, nieuwe talen en muziek, maar ook dingen als tevreden en dankbaar zijn en anderen vertrouwen.
  • Bijna zes van elke tien kinderen (58%) willen iets voor vluchtelingen doen.
  • Kinderen willen graag in contact komen met vluchtelingenkinderen, zodat ze hun verhaal kunnen horen.

Aanbevelingen

In het rapport komen ook tientallen aanbevelingen  naar voren. Sommige klein, sommige groot, maar allemaal vanuit een positieve uitgangspositie.
(Bron: website NPO Radio1: het nieuws van alle kanten).

Gebruik lege gebouwen en doe er wat nuttigs mee

Er zijn heel veel lege gebouwen waarvan het jammer is dat ze leeg staan, valt de kinderen op. Flo, Emma, Fleur en Puck van de Montessorischool in Leidschenveen zeggen daarom: gebruik bijvoorbeeld de panden van de V&D als slaapplek of school. Of, zo zeggen andere kinderen: zorg ervoor dat vluchtelingen iets nuttigs of leuks kunnen doen in die panden. Zo los je leegstand op en kan je de vluchtelingen een goede dagbesteding of een prettige verblijfplek bieden.

Laat oude vluchtelingen nieuwe vluchtelingen helpen

Het is niet voor het eerst dat vluchtelingen naar Nederland komen. Mensen die ooit zijn gevlucht kunnen een enorme voorbeeldfunctie vervullen voor de nieuwkomers hier en kunnen hen door middel van lessen sneller de taal machtig helpen worden. Daarnaast hebben we veel landgenoten die als expat in een ver buitenland hebben gezeten. Ook zij kunnen hun steentje bijdragen bij een betere integratie van vluchtelingen. Ze kunnen ook samen iets doen, stellen de kinderen voor. Soms helpt dat meer dan praten.

Laat iedereen zelf zijn verhaal vertellen

De kinderen van de Montessorischool in Leidschenveen kregen bezoek van Sattar, een man die zelf ooit gevlucht is. Hij vertelde zijn verhaal aan hen en dat maakte veel indruk. De conclusie van de leerlingen naderhand? In plaats van alleen óver de vluchtelingen te praten, moet je ze uitnodigen om hun verhaal te doen. Pas als we de verhalen van mensen zelf horen, kunnen we elkaar beter begrijpen. Of zoals Yannick zegt: ‘door het verhaal van Sattar snap ik hoe het is om vluchteling te zijn’.

Denk na over oplossingen, blijf niet hangen in problemen

Misschien wel de belangrijkste aanbeveling van allemaal. Ga met elkaar in gesprek, lees wat je kan en vorm alleen een mening op basis van feiten. Daarna kan je echt met elkaar in gesprek gaan over wat we van elkaar nodig hebben om tot een echte oplossing te komen. Alleen maar concentreren op wat er niet goed gaat zorgt er niet voor dat de situatie beter wordt.

Lees een verslag in NRC:  Zo dekt de jeugd over asiel

missingchapterWij Denken Mee is een initiatief van de Missing Chapter Foundation. Aan dit onderzoek werkten ook mee De Nationale Jeugdraad, Sociaal Economische Raad, Stichting Flore, Kidsweek, de Kindercorrespondent, Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland, Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, Nieuwspoort, Sociaal en Cultureel Planbureau, Humanity House en Scouting Nederland.

Het doel van het onderzoek is dat kinderen en jongeren de kans krijgen om mee te denken over Nederland en vluchtelingen. 1305 kinderen en jongeren deden tussen januari en mei 2016 mee aan een landelijke enquête van jeugdkrant Kidsweek en de Nationale Jeugd Raad (NJR). Daarnaast namen 95 leerlingen van Montessorischool Leidschenveen, basisschool De Polsstok en AZC-school De Regenboog deel aan een diepteonderzoek.

ditisdedagDit is de Dag

Prinses Laurentien gaf ook tekst en uitleg bij ‘Dit Is De Dag’. Ze is onder de indruk van het probleemoplossende vermogen van de kinderen en hoopt dat er wat concreets op volgt: ‘Het is niet vrijblijvend dat we kinderen vragen om mee te denken: organisaties moeten er ook echt mee aan de slag.’Luister naar het radiofragment van 13 minuten, waarin Laurentien tekst en uitleg geeft over het rapport.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie