profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

YouTube, gipsmaskers, games en make-up hetkind.org/?p=59486

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De Vloer Op Jr. in de klas: ‘Hoe ontwikkelt iemand zich tot een burger die een actieve en consistente rol kan spelen in een dynamische samenleving?’

17 juni 2016

robvanderpoel

Onze huidige samenleving laat de urgentie van revitalisering van het begrip Bildung (en persoonsvorming) duidelijk zien, zeggen ze bij omroep Human. Maar hoe wordt iemand een samenhangend persoon met een eigen kijk op de wereld en het eigen leven? Hoe ontwikkelt iemand zich tot een burger, die een actieve en consistente rol kan spelen in een dynamische samenleving?  Met uitzendingen van De Vloer op jr en een elfdelige lessenserie – bedoeld voor PO en VO  – biedt Human prachtige handvatten voor o.a. docenten Maatschappijleer, Nederlands, Filosofie en Levensbeschouwing. En Human vraagt om feedback.

vloperop jrWat is De Vloer Op Jr.?

De Vloer Op Jr. is een tv programma met dezelfde eenvoudige formule als het vertrouwde De Vloer Op: onvoorbereid krijgen acteurs een opdracht, samen improviseren ze een verhaal. Alleen deze keer spelen de acteurs uit de vaste kern van De Vloer Op met verrassend getalenteerde kinderen. Acteur/spelleider Leopold Witte geeft de opdrachten. Soms uit het kinderleven gegrepen, soms ongebreidelde fantasie.

De Vloer Op Jr. in de klas

Vanaf het eerste uur worden scènes van De Vloer Op Jr. gebruikt in zowel het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs bij vakken als Levensbeschouwing, Filosofie, Maatschappijleer en Nederlands. Door de korte lengte van de scènes (circa 6 minuten) en de urgente, actuele en maatschappelijke thema’s is De Vloer Op Jr. goed te gebruiken in een les. De leerlingen worden uitgenodigd om zich in de schoenen van een ander te verplaatsen. Er wordt gefilosofeerd over uiteenlopende onderwerpen en eigen handelingen binnen specifieke situaties worden besproken. Doordat de scènes uitnodigen tot discussie lenen ze zich voor oefenen in het debatteren en discussiëren, het onderbouwen van meningen , het improviseren van verscheidende situaties en het schrijven van essays waarin argumenteren centraal staat.

In samenwerking met NTR Schooltv heeft omroep Human elf scènes bewerkt met voorafgaand aan de scène een prikkelende vraag. De scène wordt afgesloten met een eindvraag, waar over de leerlingen kunnen nadenken en vervolgens in de klas over kunnen filosoferen en discussiëren. Binnen elke lesbrief worden er suggesties en opdrachten gegeven die naar aanleiding van de scène kunnen worden uitgevoerd. De opdrachten zijn een leidraad en kunnen volgens hetzelfde concept bij meerdere scènes worden ingezet.

vloewropjOmroep Human

Human is tot eind 2015 de enige niet-religieuze levensbeschouwelijke omroep zonder leden. Vanaf 2016 maakt Human als aspirant-omroep deel uit van de publieke omroep en vertegenwoordigt het humanisme in Nederland. De traditie van het humanisme en die van een overheid die investeert in onderwijs, cultuur en media kruisen elkaar bij het belang dat aan Bildung wordt gehecht.

Feedback over lessenserie

Deze lessenserie bevindt zich nog in de bètafase. Om deze reeks verder te ontwikkelen is feedback van docenten en andere deskundigen van groot belang. Wij werken graag samen met onderwijzers die het materiaal in de les gebruiken en ons kunnen voorzien van tips en advies voor het verbeteren van het aanbod. Wij hopen van harte op je medewerking en expertise te kunnen rekenen en met deze lessenserie van De Vloer Op Jr. een waardevolle bijdrage te leveren aan je lessen.

Werk je in het onderwijs en maak je gebruik van het materiaal van De Vloer Op Jr.? Heb je tips of opmerkingen over het materiaal? Schroom niet! Neem contact met ons op door een mail te sturen naar devloeropjr@human.nl

Meer informatie over De Vloer Op Jr. is te vinden op www.human.nl/devloeropjr .
Alle scènes en gehele afleveringen kunnen online bekeken worden, inclusief korte interviews met de acteurs en makers.

Redactie: Floor Maas (regisseur De Vloer Op Jr.) & Rowan Olierook (redacteur De Vloer Op Jr.)
devloeropjr@human.nl
Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie