profiel

Gérard Zeegers


Gérard Zeegers
Bekijk mijn profiel

twitter

Professionaliteit van de leraar onder druk (maar héél veel gaat gewoon goed!) hetkind.org/?p=64531

Ongeveer 11 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Bíjna zomer, maar toch nog een leerling op kantoor: ‘Wat betekent je verwachtingen bijstellen?’

26 augustus 2016

Gérard Zeegers

Geplaatst in: Partnerschap,

Het schooljaar was of liep ten einde. Ook schooldirecteur Gérard Zeegers kon het zand al tussen zijn tenen voelen. Maar in de laatste week kreeg hij nog bezoek van een leerling op zijn kantoor. Overstuur. Misschien oververmoeid en toe aan rust? Gérard vraagt het hem en komt erachter dat we allemaal op een andere manier omgaan met de transitie naar de vakantie. ‘Ik kon niet anders dan bevestigen, wat een wijs kind.’

expectationsDavid, een jonge leerling van groep 3, kwam bij mij op kantoor zitten… Dat doet hij vaker. In dit geval vroeg zijn leerkracht of hij even bij mij mocht komen zitten, om tot rust te komen. David had buiten een ravage aangericht en wild om zich heen geslagen.

Toen ik hem na een poosje vroeg of hij boos was of verdrietig, bleek hij verdrietig te zijn. Ik vroeg wat er toch aan de hand was, waarop hij zei: ‘Ik wil dat het nieuwe schooljaar begint… Want ik vind afscheid nemen niet leuk!’ Toen ik David vertelde dat ik dat ook lastig vond, reageerde hij direct: ‘Ja… Maar voor jou is het lang niet zo moeilijk als voor mij… Jij zit hier volgend jaar weer!’

Ik deed er even het zwijgen toe… En kon vervolgens niet anders dan hem bevestigen. Pfff… Wat een wijs kind. Even mij alles in de juiste proporties laten zien.

Hij bladerde even wat in een boek en trok toen het ‘doosje met antwoorden’ naar me toe. Ik heb dat op een salontafeltje staan. Soms reik ik het wel eens een collega of ouder aan…

Terwijl ik een mail beantwoordde, hoorde ik David zeggen: ‘Gérááárd?…’

‘Ja, David.’

‘Wat betekent: “Soms moet je je verwachtingen bij stellen?”‘

Ik laat alles ‘vallen’ en kijk verbaasd op… Hij leest deze zin vloeiend en vlot voor. Lijkt daar niet eens trots op te zijn… En kijkt me aan. In afwachting van een verklaring. Holy cow…

‘Je verwachtingen bij stellen… Wel, soms moet dat inderdaad… Als je bijvoorbeeld naar school komt, en het loopt net even anders als je had verwacht of vooraf bedacht, dan kan dat heel vervelend voor je zijn. En, als het je dan lukt om te accepteren dat het soms niet loopt zoals je had verwacht of gewild… En dat het je ook nog lukt om, na die teleurstelling, er toch nog het beste van te maken…pfff… Dat dus. Dan stel je je verwachtingen bij.’

‘Oh…’

‘Ja… Dat… Mij lukt het ook wel eens…’

Serieuze blik. Smalle glimlach.

‘Ik ga zo weer terug naar buiten.’

‘Veel plezier!’

In juli 2016 nam Gérard Zeegers (1961) na veertien jaar als directeur afscheid van de Bonckert, om ruimte te maken voor BijZonderwijs. Vanaf augustus is hij full time beschikbaar om bij te dragen aan goed onderwijs. Op elk niveau van de organisatie!

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie