profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 8: ‘Dreamschool’ hetkind.org/?p=59552

Ongeveer 53 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De Coalitie van hetkind: een jaar lang support en inspiratie vanuit pedagogische waarden en oriëntaties. Informeer hier!

30 augustus 2016

Rikie van Blijswijk

Heb jij de sterke ambitie jezelf en jouw school blijvend te ontwikkelen? Dan ben je welkom in de Coalitie van hetkind. Over drie weken – op 21 september 2016 – starten we met een nieuwe groep. En er zijn nog enkele plaatsen vrij. We nodigen jou (als leraar/docent, als schoolleider/rector) uit om met één van jouw collega’s  mee te doen. Met andere duo’s vorm je een duurzame leergemeenschap, voor één cursusjaar lang. We hebben zes plenaire contactmiddagen in Driebergen. Lees verder, over mogelijkheden, deelname en aanmeldingen. Maar ook over ervaringen van recente deelnemers.

Hetkind-themalogo-coalitieHerken jij jezelf in de opdracht om die onderwijspraktijk te creëren waar ieder kind erbij hoort en laat zien wat het kan? Denk en handel jij vanuit een positief en geëmancipeerd mensbeeld en neem je in jouw lespraktijk het perspectief van de leerling in? Weet je dat je als leraar of schoolleider je eigen instrument bent in de verdere ontwikkeling van goed onderwijs?

In dat geval is deze Coalitie-groep van hetkind voor jou misschien een prachtkans. De Coalitie verbindt jou met andere onderwijsgevenden die op weg zijn om te kantelen, die al kunnen laten zien dat het kan, maar met elkaar méér kracht willen en kunnen ontwikkelen dan alleen. In de Coalitie zoek je elkaar op en werk je met elkaar aan ‘die nieuwe pedagogisch georiënteerde school’. Tegelijkertijd laat je horen en zien in het publieke debat over onderwijs en wordt je als zodanig serieus genomen, gelet op de krachtige ontwikkelingen in je schoolpraktijk.

BLOG VAN Frederique Oolbekkink:
‘In plaats van mij te laten leiden leiden door de waan van de dag wil ik bij de kern blijven en dat is het kind en zijn mijn leerkrachten’

BLOG VAN Ginny Schoppers: 
‘De schoolleider die ik ben: de kracht van kwetsbaarheid’

Wat?
In de Coalitie deel je met elkaar waar je voor staat en welke vragen/twijfels/zorgen je hebt als je vanuit pedagogische waarden en oriëntaties werkt. We vormen een groep ‘critical friends’ waarbij we elkaar steunen in ambitie, maar ook kritisch bevragen en herinneren aan het (moreel) kompas en ons voornemen daarop te (blijven) koersen. Deelname aan de Coalitie vraagt moed, openheid, zelfreflectie, legitimering en commitment aan de ambities die we met elkaar delen. De Coalitie is een ruimte om te exploreren, waardoor de gewenste toekomst dichterbij komt. Voor jou en jouw leerlingen.

Hoe?
Voorop staat dat we een vitale ruimte creëren waarbinnen het kwalitatieve gesprek plaatsvindt. Niet zozeer het antwoord, als wel het leren stellen van de juiste vraag staat centraal in alle bijeenkomsten. Wie meedoet voelt zich verantwoordelijk voor zijn/haar eigen ontwikkeling, de ontwikkeling van zijn/haar school én het gesprek in de coalitie. Deelnemers vinden in dit proces support en inspiratie bij elkaar.

Kader
Het gesprek in een professionele leergemeenschap wordt pas dan betekenisvol als de deelnemers bereid zijn…

… zich aan hun gezamenlijke weg te committeren.
… kwetsbaar te zijn en zich op ‘de plek der moeite’ willen laten steunen door anderen én
… elkaar te inspireren en verder te helpen met goede verhalen en goede praktijk.

Met elkaar zullen we ontdekken wat werkt in het professionele gesprek en wat niet. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat we allemaal hetzelfde (gaan) denken en op dezelfde manier handelen. Er zal alle ruimte zijn voor dialoog en diversiteit.

Leraar/schoolleider en docent/rector
De ervaring van afgelopen jaren heeft ons geleerd dat deelname van twee collega’s verbonden aan dezelfde onderwijspraktijk, school of organisatie, het krachtigst is. We beschouwen dat voor deze derde Coalitie als een voorwaarde tot deelname.

Wanneer en waar?
De zes Coalitie-bijeenkomsten vinden plaats in Driebergen, bij het NIVOZ in gebouw Vossesteyn op landgoed De Horst van 13.30 tot 17.00. Daarna sluiten we af met een diner. Komend schooljaar starten we met een of meer groepen van elk maximaal 16 mensen.

De data voor 2016-2017 zijn:
Woensdag 21 september
Woensdag  30 november
Woensdag 25 januari
Woensdag 15 maart
Woensdag 12 april
Woensdag 14 juni

De kosten?
Iedereen die zich committeert betaalt voor alle bijeenkomsten, met twee facilitators per groep van max. 16 deelnemers, gedurende het hele schooljaar  € 850 ,- (btw vrij). incl. zes maaltijden ter afsluiting.

Facilitators
De Coalitie-bijeenkomsten worden gefaciliteerd door medewerkers/docenten NIVOZ en platform hetkind, onder supervisie van prof. dr. Luc Stevens en Marcel van Herpen

Vragen en informatie
Je kunt bellen als je meer informatie en/of vragen hebt met Rikie van Blijswijk: 06-50202682

Aanmelden
Je kunt je ook direct aanmelden (als tweetal) door een mail te sturen naar J.vandergrift@nivoz.nl o.v.v. deelname Coalitie 2016-2017.

Rikie van Blijswijk behoort tot de redactie van hetkind, is initiatiefneemster van de Coalitie van hetkind en betrokken bij leiderschapsgesprekken binnen en buiten NIVOZ.

 

De Coalitie van HETKIND vormt een krachtbron voor onderwijsmensen die in hun eigen praktijk (willen) werken met de zeven leidende principes, dan wel verbinding hebben met de uitgangspunten van Pedagogische Tact en Leiderschap, de trajecten van het NIVOZ.

De Coalitie in schooljaar 2015-2016 bestond uit:

Yvonne Rozeman–Zandhuis en Marije Tamis (Pater Jan Smitschool), Kim Verheijen  (Basisschool de Korenaer), Neelke Ebben (Basisschool de Zwengel), Angela Horsten (Xpect Primair), Nicole Wouters  (Basisschool Klinkers), Monique Aben  (Basisschool de Borne), Anja Otten en Ingrid Heurneman (Sccsschl 3.0), Edith van Montfort (SKBO Oss), István Turi (BS De Fonkeling), Rian Koot (OBS De Bienekebolders), Linda Denissen (De Kleine Akkers), Kirsten Krebbekx (De Nieuwe School), Ginny Schoppers  en Jenna Gudden (Basisschool De Zonneboom), Gillian Quanjer en Marja van Ass  (Hogeweerd-school), Frederique Oolbekkink, Gerbrig Vossebelt  en Marlette v.d. Kaa (OBS De Barchschole), Wendy van Bogget en Anne-Will Jacobs (Antoon van Dijkschool), Melanie Barten en Monique Voss (VSO Korenaer), Marieke Hamburg  en Mieke Michiels (de Vijfhoeven), Femke Ooms en Suzanne Vriesendorp (Basisschool de Twaalfruiter), Lea Hoftijzer en Janneke de Koster (Stichting Onderwijs Primair), Marlies Breijs  en Christa Prinsen (Openbare Daltonbasisschool De Horizon), Marianne Rongen (Wittering.nl), Baltus van Laatum (Spinoza Lyceum), Saskia de Bruijne  en Sharon Crane  (OBS De Kleine Wereld), Jan Bos en Margriet Roeleven ( RKBS de Bras),  Anton Nanninga (RSG Pantarijn).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie