profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Geert Bors


Geert Bors
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Het digitale klassendagboek als bevestiging van de relatie die kinderen met mij hebben en ik met hen’ hetkind.org/2015/02/24/kan…

Gisteren op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Kersvers magazine #5 draagt thema SPeEL-ruimte: ‘De spelende pedagoog en haar rol in samenleving, school en klas’

17 oktober 2016

robvanderpoel

Geplaatst in:

Met de klassieker Homo Ludens van Johan Huizinga als rode draad in ons kersvers magazine #5, brengen wij het spel, de speelse houding en de voorwaardelijke speelruimte terug in de samenleving, midden in jouw klas en jouw school (po, vo, mbo, hbo). We verkennen het thema met acteur Gijs Scholten van Aschat en met ex-prof Ruud van Nistelrooy, in relatie tot toneel/theater en sport.  We maken in deze aflevering ‘werk van spelen’ door ‘de spelende pedagoog’ in onszelf wakker te maken, opnieuw te leren kijken, via prikkelende blogs en prachtige beelden, door schoolreportages op het Vathorst College en De Nieuwste School. Het magazine SPeEL-ruimte is vanaf 1 november verkrijgbaar, maar nu al te bestellen. Een prachtmiddel ter inspiratie, legitimatie en verbinding.

2192-hetkind-%e2%80%a2-magazine-nr-5-nov-2016-omslagLet op: het magazine is opnieuw alleen in veelvoud (5 of meer) te bestellen. Het is gemaakt om het gesprek over pedagogisch goed onderwijs te voeden en te voeren. In jouw team, op jouw school, met jouw collega’s. De prijzen zijn laag gehouden om het blad zijn weg te laten vinden. Lees verder en verras jezelf en/of een ander.

Voorwoord
Daar zaten we: op een Amsterdams terras, pal tegenover de Stadsschouwburg; cappuccino, ochtendzonnetje, half augustus. De stad nog op vakantie of in slaap. Als de zomer nog lang en loom voelt, kan werken zo maar in spelen overgaan. We waren zodanig voorbereid op ons interview met acteur Gijs Scholten van Aschat dat we ruimte voelden voor improvisatie. Precies diezelfde ruimte als waarover zowel Gijs als voetballer Ruud van Nistelrooy vertellen in dit themanummer, als ze het hebben over de zelfdisciplinering die vooraf gaat aan vrij spel.

Een half uur later vertelde Scholten van Aschat ons hoe de relatie van de politiek tot de kunsten is veranderd. Kwamen twintig jaar terug de Koks, Van Mierlo’s en Bolkesteins nog graag naar het theater om nadien een uitwisseling aan te gaan met de acteurs, tegenwoordig worden politici liever gezien bij de olympische ploeg en kun je Mark Rutte bij de Toppers aantreffen.

Met de Academie van Kunsten had de acteur zich afgevraagd hoe de ervaring van kunst en cultuur van waarde kan blijven voor onze samenleving. Samen met wetenschappers en met de commissie Onderwijs2032, waren zij tot de slotsom gekomen dat het draait om verbeelding en nieuwsgierigheid, en dat precies die dingen fundamenteel zijn in iedere fase van het onderwijs. Vanaf de basisschool.

Niks ten nadele van de vrolijkheid van de Toppers, trouwens. Laat staan van de olympiërs. Ook sport als spel komt in dit nummer ruimschoots aan bod. In balans met kunst, onderwijs en wetenschap. Want misschien is dat het probleem: dat die balans zoek is. Dat sport te dominant is in onze huidige samenleving. De jonge filosoof Robin van den Akker hield recent een analyse over de ‘sportificering van de samenleving’: we beleefden een zomer vol aanslagen, oorlog, vluchtelingen en coups, maar het was en bleef een sportzomer. Moesten we in de jaren negentig nog allemaal ‘entrepreneurs van ons eigen leven’ zijn, stelde Van den Akker, nu is het ideaal dat wij ‘atleten van het zelf’ worden – fit, voorbereid, altijd klaar voor topprestaties.

Kijk maar naar het exorbitante geld dat omgaat in de sport, de doping, een fenomeen als de ‘losersvlucht’, waarmee de olympiërs die naast de medailles grepen werden gescheiden van de winnaars van ‘TeamNL’. En kijk dan ook eens hoe wij ons verhouden tot werk, maatschappelijk leven, gezin. De sportieve mens als een productief mens. Waar is het ludieke gebleven? Historicus Johan Huizinga, van het beroemde boek Homo ludens (1938), zou verbaasd zijn hoe ernstig en weinig speels hedendaagse topsport is. Met zijn klassieker als rode draad door dit nummer, brengen wij het spel terug midden in de samenleving, midden in jouw klas en jouw school.

En daarmee wensen we je ten eerste plezier,
Lees-, leef-, werk-, denk- en speelplezier.

Het themanummer ‘SPeEL-ruimte’ is de vijfde in de reeks, na Passend Onderwijs– Niemand buitengesloten (najaar 2014) en Ik wens je de wereld – mens, maatschappij en onderwijs (voorjaar 2015) en Vertrouwen, in onderwijs en opvoeding (najaar 2015) en Grenzen, in onderwijs en opvoeding (voorjaar 2016)

Bestelinformatie

* Het magazine is alleen in veelvoud (per 5 of 10 exemplaren) te bestellen. Voor vijf nummers betaalt u 12,50 euro, voor tien nummers 20 euro, exclusief verzendkosten). Een veelvoud – voor uw school of organisatie – is ook mogelijk.
* U kunt nu bestellen!
* Een gratis exemplaar is er voor alle bezoekers van de Onderwijsavonden in Driebergen, te beginnen op 7 december – de avond over de Pedagogische opdracht  (zie www.hetkind.org) en bij trajecten en lezingen van het NIVOZ.

Themanummer ‘SPeEL-ruimte’:

* 72 pagina’s, full colour
* oplage: 6000 stuks
* 17 gloednieuwe artikelen, vaak met meerdere blogs of interviews.
* Sfeervolle beeld- en fotoreportages

Met medewerking van:  Geert Bors en Rob van der Poel, Joyce van den Bogaard, Rikie van Blijswijk, Annonay Andersson, Elly Singer, Jetty van der Grift, Gijs Scholten van Aschat, Wilma Smilde, Marleen Koens, Toneelgroep Amsterdam, Lidwine Janssens, Irene van Rijn, Desiree van de Akker, Lucienne van Berk, Inge Spaander, Rob H. Bekker, Hanneke Saaltink, Jasja van de Brink, Marlies Bras, Karin Donkers, Natasja de Kroon, Kris van den Broeck, Kim van Haeften, Ruud en Leontien van Nistelrooy, Marcel van Herpen, RvN Foundation, Lotte en Tijn Hendriks, JesseJaimy Hecker, Lies Kloppenburg, Sander Pley, Vrij Nederland, Anne van Hees, De Nieuwste School, Vathorst College, Froukje Hajer, Martin van Rooijen, Annerieke Boland, Stine Jensen, omroep HUMAN, Chris Hazelebach, Corina van Doodewaard, Ray Starink, Luc Stevens, Gabrielle Taus, Hartger Wassink, Florence van Heuvelen, Corine Elemans, Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Fotografie: James Molisson, Philip McIntyre, Arthur Krijgsman, Robbert Bodegraven, Jeppe van Pruissen, Jan Versweyveld en Kevin Kwee. Vormgeving: Mark Schalken, Albert Hennipman van De Ruimte Ontwerpers. Illustraties: Saskia Janssen, Drukkerij: Veenman.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie