profiel

Lidwine Janssens


Lidwine Janssens
Bekijk mijn profiel

twitter

Wéér een e-book: kijken door een filosofisch-ethische bril naar onderwijs, wat doe je dan? hetkind.org/?p=63574

Ongeveer 11 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Zoek je speelruimte: ‘Groei er aan alle kanten ongelooflijk op los’

14 december 2016

Lidwine Janssens

‘Groei boven jezelf uit / Ontkiem, rijp aan, tast door’. Zo spoort de eerste strofe van het gedicht Groei de lezer aan. Dat is geen vrijblijvend appèl, want: ‘Verwacht niet dat je / er al bent met groei / in de lauwe betekenis / van persoonlijke groei’. Theaterdocente Lidwine Janssens zette al een stevige praktijk van spel en pedagogiek neer in het nieuwste hetkind-magazine. Met dit gedicht van Arthur Lava komt ze nog dichter bij de kern van haar onderwijsvisie.

groei-arthur-lava-lidwine-janssensGroei

Groei boven jezelf uit.
Groei als een bezetene.
Ontkiem, rijp aan, tast door.
Groei er aan alle kanten
ongelooflijk op los.

Verwacht niet dat je
er al bent met groei
in de lauwe betekenis
van persoonlijke groei.

Zie het groter, extremer.

Als een wildgroei.

Als een hoogbloei.

Natuurlijk, de status-quo
zal zeker tegenstribbelen
als je hem zo overwoekert
met een oppermachtig,
levenskrachtig zelfgevoel.

Trek je er geen bal van aan.

Ga door en groei tot ver
voorbij het onbeperkte uit.
Omhoog! Omhoog! Laat alles
het verstand te boven gaan.

Arthur Lava
Uit de bundel Een feest van jewelste (Uitgeverij Voetnoot, 2014)

lidwine-janssens-foto-heideLeerkracht en theaterdocente Lidwine Janssens is de beheerder van de site Ludiek Pedagogiek, waarop ze theater en onderwijs met elkaar in verbinding brengt. En waarop dit gedicht van Arthur Lava staat. Huizinga’s Homo ludens is een van Lidwines belangrijkste inspiratiebronnen. In het nummer ‘SPeELruimte’ van hetkind magazine vertelt ze onder andere:

‘Onderwijs met als doel kinderen klaar te stomen voor de maatschappij gaat voorbij aan wat voor het kind van belang is. En dus ook wat van belang is voor de wereld, gekeken naar de plek die ieder kind er op zijn eigen manier wil gaan vinden.

Als je “leert functioneren” is dat de ene kant van de medaille, de andere is te leren leven. Om het leven zelf te leren leven is spel een fantastisch rijke vorm. De spelwerkelijkheid is een wereld op zichzelf. Het is een oefenplek, waar je kunt kijken vanuit verschillende rollen en handelingen, een plek waar je verschillende ideeën kunt uitproberen zonder dat het direct consequenties heeft voor de gewone werkelijkheid.’

Verder lezen? Klik op Lidwines i-bronnen:
http://www.ludiek-pedagogiek.eu/pages/nl/lupe-in-beeld/your-children.php
http://www.ludiek-pedagogiek.eu/pages/nl/skills4de21ee/dromen-wensen-herinneringen-klachten.php

decemberactie-hetkind-grenzen-speelruimteDECEMBERMAAND – ACTIEMAAND!!

Past er nog wat pedagogische inspiratie in je kerstpakket voor jouw team? Doe je onderwijscollega aan het einde van 2016 extra plezier: wie de december-actie bestelt, ontvangt 10 exemplaren van hetkind-magazine #5 (SPEELRUIMTE) én 10 exemplaren van # 4 (GRENZEN).

Betaal dus 10 magazines en ontvang er 20. De prijs blijft slechts 20 euro. 2 x 10 = 20 magazines voor 20 euro.

Je vindt dit aanbod hier op www.educatheek.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie