profiel

Josien Kuik


Josien Kuik
Bekijk mijn profiel

twitter

Moderne didactiek: alternatieven voor frontaal lesgeven hetkind.org/?p=64313

Ongeveer 4 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
De spanning van 5 december

17 december 2016

Josien Kuik

Geplaatst in: Partnerschap, Legitimering

‘Heel even denk je nog dat het een gewone maandagmorgen is. Je huppelt de klas binnen, maar ziet de pepernoten al klaarstaan. Je zoekt je plek in de kring. Basisschoolleerkracht Josien Kuik neemt het perspectief van een leerling in, op de ochtend van 5 december. Lees mee en herbeleef de spanning én de rust die er op zo’n dag is.

saint-nicholas-1067013_640Opgewonden worden weekendverhalen met elkaar gedeeld. De vele stemmen door elkaar maken je wat onrustig. Je fladdert van de boekenbak naar je plaats en weer terug. Je kunt je rust niet vinden. Al snel klinkt het voor jou bekende belletje. Boeken opruimen en de juf start met het goedemorgen- rondje.  Dit gaat snel en gestructureerd, zoals jij het fijn vindt.

Welke dag is het vandaag? Oh ja! Die aftelkalender aan de deur. We mogen de laatste 3 geslapen nachtjes doorstrepen en vandaag is de dag dat Sinterklaas onze school zal bezoeken.

Je staat op en vraagt of Sinterklaas ook cadeautjes meebrengt. Afgelopen jaren had hij voor iedereen een cadeau meegenomen, dus de juf stelt je gerust, voor iedereen vandaag een verrassing.

De juf zegt dat jullie in de rij mogen gaan staan om Sinterklaas te verwelkomen. Samen met je maatje sta je wat onrustig in de rij. Het nieuwe onbekende op deze maandagmorgen maakt je  rusteloos en druk. Andere kinderen zeggen dat je niet mag duwen. Jij duwt helemaal niet, fladdert opgewonden en enthousiast van de ene naar de andere klasgenoot, af en toe wat onhandig.

Daar sta je dan in een lange rij, in een haag, wachtend op… Vanuit welke kant zal Sint arriveren? Links, recht, links, rechts…

Ineens voel je twee armen over je schouder heen; geborgenheid, veiligheid en rust. Een diepe zucht en je ontspant… gelukkig is er de juf.                                                   

Wat voelde ik me als juf speciaal, toen ik onder mijn armen een hartje voelde kloppen, op volle toeren. Vol spanning, maar ook vol verwachting. Maar ik voelde me nog fijner toen ik merkte dat jij eindelijk jouw rust kon vinden bij mij. Het is pas 9.10 uur, het zal een dag zijn die jou veel energie gaat kosten, maar je weet me te vinden, ik ben er!

Josien Kuik is leerkracht bij groep 1-2 op de  Talentencampus (een (speciale) kinderopvang / peuterspeelzaal / basisschool / speciale basisschool / cluster 3 en 4 onder één dak) in Venlo.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie