inspiratie, legitimatie en verbinding
Deze website wordt inmiddels elke maand meer dan 150.000 keer bezocht! De verhalen komen van leraren, schoolleiders, bestuurders, ouders/opvoeders en onderwijsbetrokkenen zelf.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Merlijn Wentzel


Merlijn Wentzel
Bekijk mijn profiel

Stemming van hetkind
twitter

‘De beste leerschool blijkt maar weer dat je de dingen zelf moet ervaren’ hetkind.org/?p=57360

Ongeveer 2 weken geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Videodrieluik over een leraar met tact, perspectief nemen: ‘Stel je nu eens voor dat jij dat kind bent’

13 maart 2017

Merlijn Wentzel

Perspectief nemen – als het ware ruimte maken binnen jezelf voor de ander – zal je oordelen doen afnemen en is ook de weg naar compassie en een ‘open hart’. Zodat je het goede kan doen, ook in de ogen van de ander. Merlijn Wentzel vertelt over het belang ervan in haar werk, in de onderwijspraktijk, aan de hand van eigen ervaringen. En ze eindigt met een oefening: ‘Stel je nu eens voor dat jij dat kind bent’. Dit is het tweede deel van een videodrieluik waarin drie essentiële elementen van een leraar met tact worden behandeld. De opnames zijn gemaakt tijdens de Onderwijsavond van NIVOZ-docenten in Driebergen, op 7 december 2016.

Perspectief nemen kan gedefinieerd worden als het vermogen om zich op de meest levendige manier een voorstelling te maken van de wijze waarop de ander de ‘werkelijkheid’ construeert, met aandacht voor het emotionele (gevoelens), het conatieve (motivatie en interesse) en het cognitieve (percepties en cognities). (Laevers, 2008)
.

In een videodrieluik vertellen Marleen van der Krogt, Merlijn Wentzel en Martijn Galjé – drie docenten van de trajecten Pedagogische Tact bij stichting NIVOZ – over zichzelf, hun ervaringen en hun ontwikkeling. NIVOZ sterkt leraren en schoolleiders bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht. Het biedt al vanaf 2008 ontwikkeltrajecten aan, onder de naam Pedagogische tact. Deelnemers ontdekken daarin dat ‘tactvol handelen’ meer is dan alleen het verbeteren van de relatie of het hebben van een pedagogisch kompas. Het gaat over een opdracht: Ik heb iets te doen!

Merlijn Wentzel vertelt in deel 2 over hoe perspectief nemen een essentieel onderdeel is in haar onderwijspraktijk. Collega Ellen Emonds leidt haar verhaal in.

De andere delen:

 

 

 

NIVOZ biedt zijn trajecten aan, zowel incompany als via individuele inschrijving.
Over inhoud, deelname en contact leest u op de website:
www.pedagogischetact.nl & via www.nivoz.nl

E-mail: info@nivoz.nl
0345-556750

Platform hetkind is een van de initiatieven van stichting NIVOZ, dat een ANBI-status draagt.