profiel

Mark Mieras


Mark Mieras
Bekijk mijn profiel

twitter

Speelruimte voor het kind dankzij de aandachtige aanwezigheid van de leerkracht hetkind.org/?p=56194

Ongeveer 15 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Enthousiasme is de motor achter de ontwikkeling van de hersenen’

4 mei 2017

Mark Mieras

Kunstprojecten zijn leuk, maar worden kinderen er ook wijzer van? Wetenschapsjournalist Mark Mieras legt in dit filmpje van vijf minuten uit waarom kunsteducatie broodnodig is voor het kinderbrein. ‘Kunst is een essentieel spel om te overleven, en daarom is het belangrijk dat scholen kunstonderwijs serieus nemen.’ 

kunstWe toetsen een school vaak op overgedragen kennis, wat weten kinderen, wat kunnen kinderen? Maar de ontwikkeling van hun hersenen is minstens even belangrijk. En het leuke is dat gaat hand in hand. terwijl leerlingen voor aardrijkskunde plaatsnamen aan het leren zijn, trainen ze op hetzelfde moment ook hun geheugen. En leren ook te vertrouwen op dat geheugen. Voor kunsteducatie geldt hetzelfde, terwijl ze aan het tekenen zijn, leren ze ook te kijken. Terwijl ze aan het musiceren zijn, leren ze ook te luisteren.

Een goede tekenleraar leert een leerling niet alleen om zijn potlood goed te gebruiken, maar ook om zijn hersenen goed te gebruiken.

En misschien wel het belangrijkste van kunsteducatie is dat het leerlingen leert te experimenteren. Kunst stimuleert kinderen om hun creatieve capaciteiten te ontwikkelen.

Een goede dramadocent leert zijn leerlingen niet alleen wie Shakespeare was, maar ook wie ze zelf allemaal zouden kunnen zijn

Enthousiasme is de motor achter de ontwikkeling van hersenen. Kijk mee…

Dit filmpje is gemaakt in opdracht van Kunstgebouw, de provinciale organisatie voor kunst en cultuur in Zuid-Holland. Kunstgebouw brengt jaarlijks zo’n 135.000 leerlingen in Zuid-Holland in contact met kunst.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie