profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

Ferre Laevers


Ferre-Laevers
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Als studenten voelen wij ons tekortgedaan, want in het onderwijs hoeven wij zelden te laten zien wie wij zijn.’ hetkind.org/?p=62918

Ongeveer 7 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
‘Als het welbevinden en de betrokkenheid laag is, maar de prestaties hoog, dan zou ik me grote zorgen maken’

26 juni 2017

Marcel van Herpen

‘Welbevinden en betrokkenheid, als je daar op let, dan zet je kinderen in een optimale ontwikkeling. Meer is er niet. Maar als het welbevinden en betrokkenheid laag is, maar de prestaties zijn hoog, dan zou ik me grote zorgen maken.’ Marcel van Herpen over het belang van procesgericht werken, de betekenis van welbevinden en betrokkenheid en wat dat betekent voor de opdracht voor het onderwijs.

De meerwaarde van procesgericht werken? Eigenlijk is er geen andere manier van werken. Je kunt niet productgericht werken. het product is de uitkomst van procesgericht werken.  Het is een rare discussie in het onderwijs geworden. Mensen trekken met elkaar op, leren van elkaar, zijn in interactie, Dat is altijd HET proces. En de uitkomst, de meetbare uitkomst, dat zou je product kunnen noemen. Je kunt de discussie ontmantelen door je te focussen op een goede leraar-leerling interactie. Daar vindt het proces plaats. Als dat proces in orde is, is het product ook in orde. Je hebt dus geen andere mogelijkheid dan te kijken waar het echt om gaat.

Ook prof. dr. Ferre Laevers  spreekt zich uit over het belang van welbevinden en betrokkenheid in onderwijs. ‘Welbevinden is een ongekend belangrijk element van de ervaring, dat herkent iedereen. Wat heel belangrijk is in de toestand van betrokkenheid is dat de mentale activiteit een intensiteit heeft die men anders niet heeft. Betrokkenheid is dé indicatie voor deep-level learning.’

Marcel van Herpen over het belang van procesgericht werken. Hij opereert vanuit het Centrum voor Pedagogisch Contact (CPC).

 

Ferre Laevers over welbevinden en betrokkenheid

Prof. dr. Ferre Laevers geeft aan dat men zich in eerste instantie moet richten op welbevinden en betrokkenheid. Hoe gaat het met dit kind en hoe reageert het op kansen?

Deze filmpjes ontstonden in het kader van het volgsysteem Looqin, dat gebaseerd is op deze kwaliteitsmeters van het leerproces. 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie