profiel

mborgdorff


Bekijk mijn profiel

Sieneke Goorhuis


Sieneke-Goorhuis
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Als studenten voelen wij ons tekortgedaan, want in het onderwijs hoeven wij zelden te laten zien wie wij zijn.’ hetkind.org/?p=62918

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Interview Sieneke Goorhuis-Brouwer: ‘Gun kinderen hun eigen tempo’

28 december 2017

mborgdorff

Hoogleraar Sieneke Goorhuis-Brouwer is tegen voor- en vroegschoolse educatie (VVE). ‘Waarom die haast? Sturing heeft alleen zin als het kind eraan toe is.’ Martine Borgdorff, freelance journalist en moeder van vier jonge kinderen,  sprak met haar over de peutertijd/kleutertijd. Dit interview is eerder gepubliceerd in Kiddo, het pedagogisch vakblad voor de kinderopvang. 

Voor- en vroegschoolse educatie? De Groningse hoogleraar spraak- en taalstoornissen Sieneke Goorhuis-Brouwer moet er weinig van hebben. Goorhuis: “Ik zie liever dat er wordt geïnvesteerd in een kindvolgende werkwijze op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Dan kunnen al die mooie taalmethodes hup, de kast in. Prima om te gebruiken ter inspiratie, maar niet als instrument of meetlat om te beoordelen of een kind al genoeg woordjes kent. Dat heeft geen enkele zin.”

Sieneke Goorhuis-Brouwer is inmiddels wel gewend aan het predikaat ‘dwarsligger’. Toegegeven, ze gaat lijnrecht in tegen de huidige trend om kinderen zo vroeg mogelijk allerlei schoolse vaardigheden aan te leren. En inderdaad, dat is op sommige momenten een strijd tegen windmolens. Zeker als de overheid miljoenen euro’s pompt in programma’s die taalachterstanden bij peuters en kleuters moeten tegengaan. Overigens zonder dat wetenschappelijk is aangetoond of zulke voorschoolse programma’s wel zin hebben.

Maar een strijd om moedeloos van te worden? Oh nee, ab-so-luut niet, zegt ze strijdbaar. Sinds ze in 2006 met haar boek ‘Dolgedraaid’ de knuppel in het hoenderhok gooide, is er een tegenbeweging op gang gekomen die niet meer te stoppen is. Dat is hoopgevend, vindt de hoogleraar.

De ondertitel van dat boek, dat ze samen met pedagoog Bas Levering schreef, was: ‘Mogen peuters nog peuteren en kleuters nog kleuteren?’ De auteurs wilden een lans breken voor de spontane ontwikkeling van peuters en kleuters die steeds meer onder druk staat. Ook volgden twee congressen.

Goorhuis: “In kranten werd geschreven dat de kleuterschool terug moet. Dat is een belangrijke impuls geweest voor de discussie over de peuter- en kleutertijd. Inmiddels is er op de lerarenopleidingen weer ruimte en aandacht voor de specifieke kennis van het jonge kind.”

Lees verder

Bron Kiddo  jrg. 12, nr. 1, 2011. Een verkorte versie is te lezen op Ouders Online. Op deze site staan ook de columns van Sieneke Goorhuis-Brouwer.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie