profiel

Sjaak van Moorsel


Sjaak van Moorsel
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Hoe rijker het milieu, hoe groter de betrokkenheid

3 april 2018

Sjaak van Moorsel

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

Al jaren is het een traditie op de Uilenspiegel, de school van Sjaak van Moorsel. Eén dag in het jaar staat helemaal in het teken van techniek. De school heeft techniektorens die met regelmaat worden ingezet, maar deze dag is op het gebied van techniek bijzonder. Ouders die technisch onderlegd zijn bereiden activiteiten voor. Bedrijven worden aangeschreven. Activiteiten van het techniektoernooi worden ingezet. Al in de vroege ochtend is het een drukte van belang. Materialen worden klaargezet. Alles ter voorbereiding van een bijzondere dag. De kinderen hebben al mogen intekenen voor drie blokken techniek. Iedereen is er klaar voor.

Vroeg in de ochtend komt er een grote vrachtwagen aangereden uit Tiel. De zijkanten van de vrachtwagen worden uitgeschoven en het dak gaat omhoog. Dit is de Techmobiel uit Veenendaal, een mobiele experimenteerruimte waarin leerlingen op allerlei manieren van techniek kunnen proeven. Zo is er in deze vrachtwagen Augmented Reality, een technologie waarmee je op afstand iemand kunt laten meekijken. Geweldig! Bij een andere activiteit kunnen de kinderen vijf storingen in een cv-ketel oplossen. Sven uit groep 5 is druk in de weer om de storingen op te lossen. Een bibberende aap laat hem zien dat zijn project nog niet is voltooid. Er is veel te ontdekken in deze vrachtwagen.

Ook binnen de school zijn er veel verschillende activiteiten. De onderbouw gaat aan de slag met magneten. Medewerkers van de bibliotheek komen om samen met de kinderen te programmeren op tablets. De activiteit eindigt met een muziekstuk als  de kinderen in een mandarijn knijpen. Overal zijn kinderen druk in de weer. Fantastisch hoeveel vrijwilligers er deze dag rondlopen. Hierdoor kunnen de groepjes klein zijn, zodat elk kind maximaal aan de activiteit kan deelnemen. Ik geniet terwijl ik een rondje door de school loop.

Kinderen zijn passievol aan het schrijven met licht. Zij ontdekken tijdens de workshop hoe je geluid zichtbaar kan maken.  Ook wordt er in de lucht geschreven met gekleurde lampjes, waar dan weer een foto van gemaakt wordt. Heel bijzonder allemaal.

De Leijgraaf, een voortgezetonderwijsorganisatie uit Oss, kwam met Ixperium. Kinderen kunnen hier experimenteren met robots en een green screen. Ook kunnen ze voedsel printen met een 3d-printer. Een koekje met de voorletter van je naam in chocolade op het koekje laten printen. Hoe lekker is dat?

In alle klassen is er ook een techniekuitdaging, alles vanuit het thema water. In groep 3/4  wordt nagedacht over hoe je waterinsecten kan maken die blijven drijven.  In groep 5/6 zijn kinderen aan het proberen om met papier een aquaduct te bouwen dat in één minuut tijd zoveel mogelijk water kan verplaatsen. Ik hoor de hersenen kraken: hoe krijgen we dit voor elkaar? Uiteindelijk weet een groepje met hun bouwsel ruim dertig liter water in één minuut te verplaatsen. Het enthousiasme is groot.

Kinderen werken in een andere ruimte aan een stopmotionfilm. Stap voor stap worden er foto’s gemaakt. Deze monteren ze later in een mooie film.

In weer een andere klas hoor ik zagen hun werk doen. Hamers laten spijkers in het hout verdwijnen. Opmeten, zagen, timmeren. Deze kinderen gaan aan het einde van de dag naar huis met een zelf getimmerde tafel. Een stagiaire is met een groepje kinderen uit groep 3/4 met de open en gesloten stroomkring bezig. Verwondering alom wanneer het lampje gaat branden.

Maar we blijven niet alleen op school; we gaan er ook op uit. Technische bedrijven in de omgeving hebben ruimte en personeel beschikbaar gesteld om met kinderen ervaringen rondom techniek te delen.

Op het einde van de dag wordt één aspect van het onderwijs weer eens duidelijk onderstreept: hoe rijker het milieu, hoe groter de betrokkenheid. Fantastisch dat zoveel mensen hier op zo’n dag hun steentje aan willen bijdragen. En de kinderen, zij gaan met een rugzak vol ervaringen om drie uur voldaan naar huis. Wat een mooie dag.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie