profiel

Sjaak van Moorsel


Sjaak van Moorsel
Bekijk mijn profiel

twitter

Moderne didactiek: alternatieven voor frontaal lesgeven hetkind.org/?p=64313

Gisteren op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Het werkwoordencircuit

10 april 2018

Sjaak van Moorsel

Geplaatst in: Verantwoordelijkheid,

Wat we moeten doen in het basisonderwijs is vastgelegd. De manier waarop we het doen, daarin hebben we keuzevrijheid. Gelukkig maar! Iedereen in het onderwijs herkent volgens mij wel momenten dat we de kinderen iets aanbieden en dat ze niet echt betrokken zijn. Waaraan ligt dit dan? Kunnen we dit veranderen? Yente en Loes, collega’s van Sjaak van Moorsel op basisschool Uilenspiegel, bedachten in hun klas een plan. Omdat Loes zo enthousiast was over haar plan, nodigde ze Sjaak uit om te komen kijken in haar klas. Sjaak vertelt wat hij zag gebeuren.

Loes, leerkracht in groep 7/8, en Yente, LIO-stagiaire in dezelfde klas, gaven wekenlang instructies werkwoordspelling en lieten de kinderen verwerken middels werkbladen. Tijdens het plannen van contractwerk ging het roer om. Samen bedachten ze verschillende manieren om de werkwoordspelling te oefenen. Ze zetten hierbij in op diverse intelligenties van de kinderen.

Loes: ‘We hebben een werkwoordspellingcircuit gemaakt. De kinderen zijn ingedeeld in groepjes en komen elke week bij een ander onderdeel, om zo werkwoordspelling te oefenen. Zo maken kinderen bijvoorbeeld een rap, waarin sowieso drie werkwoorden tegenwoordige tijd, drie sterke werkwoorden verleden tijd, drie zwakke werkwoorden verleden tijd en drie voltooid deelwoorden in moeten zitten. Een ander groepje oefent werkwoordspelling op de computer.’

Yente vult Loes aan: ‘Ook buiten is een groepje aan de slag met het spel ‘Ren je rot’, waar ze door middel van vragen die op blaadjes verspreid over het schoolplein hangen, bewegend bezig zijn. Weer een ander groepje beeldt werkwoorden uit, zet deze op de foto en vult vervolgens alle werkwoordsvormen van dat woord in op papier.’

Ik loop door de klas en de serre en zie verschillende groepjes actief bezig in hun groepje. Een groepje is bezig met Twister en oefent op deze manier verschillende werkwoorden. Weer een andere groep zoekt werkwoorden verleden tijd, tegenwoordige tijd, en bijvoeglijk gebruikte voltooid deelwoorden en voltooid deelwoorden in tijdschriften en plakt deze op. Loes zegt: ‘We ervaren een hoge betrokkenheid. We evalueren wekelijks het circuit met de kinderen en luisteren naar de gemaakte rap!’

Ik loop nog een rondje langs de verschillende groepjes. Ik zie de kinderen betrokken aan het werk. En ik zie Loes en Yente genieten. Van deze werkvormen word ik enthousiast. Ik ben blij dat Loes ze me laat zien. Hier kan ik wat mee in mijn eigen klas. Ik vind het zo fijn wanneer we ideeën met elkaar delen. Dat geeft mij energie. Kruisbestuiving noem ik dat. Samen delen van wat we bedenken.

Wat we aan moeten bieden staat vast. Maar met hoe we het aanbieden kunnen we het verschil maken. En we kunnen elkaar daarin versterken. En Loes en Yente deden dat bij mij. Bedankt.

Sjaak van Moorsel is leerkracht op de Uilenspiegel in Boekel.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie