profiel

Bar Linders


Bar Linders
Bekijk mijn profiel

twitter

Moderne didactiek: alternatieven voor frontaal lesgeven hetkind.org/?p=64313

Gisteren op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Binnenwereld

13 april 2018

Bar Linders

Geplaatst in:

‘Of hij nu in zijn drukke huppelige bui is of de stille sombere versie van zichzelf is: ik houd van allebei net zoveel.’ Freelance docent Nederlands Bar Linders is al jaren geïnteresseerd in de ‘binnenkanten’ van haar leerlingen.

Een tweedeklasser die voor mij zit, zegt: ‘Mevrouw, ik heb even een dingetje.’ Hij trekt zijn Feyenoordpak recht en trekt een serieus gezicht. ‘Vertel’, zeg ik en ik schuif dichterbij. ‘Nou, we hebben zo waarschijnlijk een onverwacht so (ja, die bestaan nog) voor wiskunde en ik voel me daar niet goed bij.’ Hij vertelt dat hij al twee onvoldoendes heeft gehaald en dat dit dan sowieso zijn derde wordt. Ik stel hem wat open vragen over de lesstof, waar hij zonder aarzeling antwoord op geeft. Ik vraag hem ook hoe dat thuis dan gaat na een onvoldoende. ‘Nou, mijn moeder wordt niet echt boos hoor mevrouw, maar ik wil haar niet nog een keer teleurstellen.’ De tranen prikken nu in zijn ogen. Ik leid hem af door tips te geven, hoe hij nog kan leren en laat hem zijn telefoon pakken om muziek te luisteren. Hij drinkt ook zijn pakje Taxi op. Hij leert nog even.

Als de klas weggaat, kijk ik hem diep in zijn ogen aan: ‘Haal nog eens even drie keer diep adem.’ Hij doet gelijk wat ik zeg en na de derde keer, zie ik bijna de vrolijke knul die hij meestal is. Hij bedankt me en krijgt nog een knijp in zijn schouder. Het laatste uur heb ik de klas weer.

Hij komt rennen binnen: ‘Mevrouw, mevrouw, we hadden geen so!’ Hij zoekt een mooie plek uit, pakt zijn leesboek, trekt zijn pak weer recht – het is wat te groot – en zucht tevreden.

Bovenstaand gesprek voerde ik aan het begin van dit schooljaar en nog steeds voer ik dit soort mooie maar tegelijkertijd kwetsbare en bijzondere gesprekken met deze leerling. Hij kan goed reflecteren op zijn gedrag – wat heel knap is, want hij is 13 – maar vindt het gevoel dat onderliggend aan zijn gedrag is wel lastig om te omschrijven. Hij voelt wel dat er iets even niet helemaal lekker zit ‘van binnen’, maar vindt het lastig om dat gevoel even het gevoel te laten in plaats van er gedrag aan te koppelen.

Zo kan hij de ene dag heel druk, afgeleid en wiebelig zijn en de andere dag kan hij zelfs wat somber zijn en hoor of zie ik hem niet doordat hij zich afzondert ergens alleen in het lokaal. Ik zorg dat ik elke les even contact met hem maak. Dat is gelukkig vrij makkelijk omdat hij mij eigenlijk altijd wel even gedag komt zeggen. Ik vind het elke les weer een cadeautje dat hij mij blijkbaar vertrouwt en weet dat hij bij mij terecht kan. Of hij nu in zijn drukke huppelige bui is of de stille sombere versie van zichzelf is. Ik houd van allebei net zoveel.

Al jaren ben ik geïnteresseerd in de binnenkanten van mijn leerlingen en daarom werk ik met heel veel plezier mee aan een schoolbreed programma met de stichting Samen Sterk zonder Stigma om scholen te destigmatiseren – want elke leerling moet gewoon zichzelf kunnen zijn met of zonder ingewikkelde binnenkant.

Bar Linders is freelance docent Nederlands en schreef het boek ‘Lesgeven vanuit je hart’.

Op vrijdag 25 mei organiseert Samen Sterk zonder Stigma vanaf 13 uur een inspiratiemiddag. Tijdens deze inspiratiemiddag vertellen leerkrachten en leerlingen over de resultaten van pilots met ons scholenprogramma Binnenstebuiten. In workshops ervaar je zelf verschillende onderdelen van de leerlijn. Ook gaan we in gesprek met landelijke organisaties en beleidsmakers. Hoe geven we dit thema een duurzame plek in het onderwijs?

 

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie