profiel

Ed Weijers


Ed Weijers
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Studiedag in Utrecht: Filosoferen op school verbinden met ‘wat al gebeurt’

9 september 2014

Ed Weijers

Geplaatst in:

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan organiseert Centrum Kinderfilosofie Nederland op zaterdag 1 november een studiedag in Utrecht: Filosoferen op school verbinden met ‘wat al gebeurt’. Het programma  bestaat uit grote en kleine denkoefeningen, diverse sprekers zoals Henk Oosterling, een ronde met workshops en feestelijkheden, alles onder leiding van dagvoorzitter Pieter Mostert. Plaats van handeling is de Universiteit van Humanistiek, achter de Dom. Lees meer over inhoud en aanmelding.

filosifieDe Studiedag Filosoferen achter de Dom vindt plaats in samenwerking met Centrum voor Humanistische Vorming, tussen  9:30–18:00 uur. Deelnamekosten zijn  €85,-p(inclusief lunch, koffie/thee, borrel)

Het Centrum Kinderfilosofie Nederland viert het 25-jarig bestaan en reikt voor de vierde keer de Berrie Heesen prijs uit aan een origineel, inspirerend of nieuw idee om te filosoferen met kinderen en jongeren.  Naast deze feestelijke zaken is het ook een dag om zelf te filosoferen en om van elkaar te leren. De rode draad door het programma is de vraag op welke manieren je voor de leerlingen het filosoferen kunt verbinden met ‘wat al gebeurt’. Filosoferen met leerlingen is vaak een op zichzelf staande activiteit: de filosoof en de groep denken samen na, gedurende een half uur tot uur; ervoor en erna gebeuren er andere dingen. Maar wat nu als we het filosoferen laten ‘meelopen’ met de vakinhouden en projecten, en aldus een bijdrage laten leveren aan ‘wat al gebeurt’? Dat roept vragen op als: wat is dan de bijdrage van het filosoferen? Waaraan herken je ‘t? Is ‘meelopen’ wel wat je wilt in het filosoferen? Laten we kijken naar mooie voorbeelden van ‘vormen van meelopen’. Daar valt veel van te leren.

Het programma van de studiedag bestaat uit grote en kleine denkoefeningen, diverse sprekers, een ronde met workshops en feestelijkheden, onder de bezielende leiding van Pieter Mostert.

Een studiedag voor iedereen die filosoferen met kinderen en jongeren een warm hart toedraagt!

Filosoferen op school verbinden met ‘wat al gebeurt’

Knagen op levensvragen (levensbeschouwing) I Thuisraken in een andere taal
Samenleven en participeren (burgerschapsvorming I Spelen op het plein en in de klas
Kunstkijken (kunsteducatie) | Verwonderen over wetenschap (bètavakken)

Mogelijkheid om in te schrijven via deze link.

Filosoferen achter de Dom: de  uitnodiging, met het volledige programma, informatie over sprekers en workshops.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie