profiel

Geert Bors


Geert Bors
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 8: ‘Dreamschool’ hetkind.org/?p=59552

Ongeveer 51 minuten geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Bright Now Festival, Amsterdam, met vernieuwend onderwijs als pijler

18 juli 2014

Geert Bors

Geplaatst in:

Van 26 tot 28 september vindt in het Tropeninstituut het Bright Now Festival plaats. Een van de inhoudelijke pijlers is vernieuwend onderwijs dat bijdraagt aan verbinding met jezelf, de ander en de wereld. Centraal op het festival staat de presentatie van het boek ‘Fundamentele goedheid’ van Boeddhistisch leraar en schrijver Sakyong Mipham Rinpoche – een werk vol inspirerende invalshoeken voor het moderne leven. Andere sprekers zijn o.a. schrijfster Joke Hermsen, filosoof Henk Oosterling (RotterdamVakmanstad) en Pieter Spinder (Knowmads). Daarna is er ruimte voor paneldiscussies en workshops om ideeën in de praktijk uit te proberen. En we vieren feest!

Wat? Bright Now Festival
Wanneer? 26-28 september 2014
Waar? Koninklijk Instituut voor de Tropen Amsterdam

Info over aanmelding en kosten: www.brightnowfestival.org

Keynote sprekers zijn onder andere:

Sakyong Mipham Rinpoche staat aan het hoofd van Shambhala, een wereldwijd netwerk van meditatiecentra. Hij opent het festival op vrijdagavond en sluit het op zondag af. Op zaterdag leidt hij een meditatie. Sakyong Mipham gaat in op het geweld en economisch en sociaal onrecht dat wereldwijd diepe sporen nalaat. Waar halen we de mentale en emotionele kracht vandaan om stil te staan bij de uitdagende omstandigheden waarin de aarde en de mensheid verkeren? Uit welke innerlijke hulpbronnen kunnen we putten om deze problemen het hoofd te bieden en vaardig te werken met de mensen die zich ook om deze zaken bekommeren? Sakyong Miphnam heeft verschillende internationale bestsellers geschreven. Medio september verschijnt het boek ‘Fundamentele Goedheid’ bij Ten Have.

“People working together has enabled our species to make the impossible possible”

Pieter Spinder is mede-oprichter van KaosPilots Nederland en initiatiefnemer van Knowmads Business School Amsterdam. Voor Pieter is de student het middelpunt van zijn eigen leerproces. Dat proces begint bij de passie van de student. De verbinding tussen hoofd, hart en handen is uitgangspunt om contact te maken met persoonlijke uitdagingen, die van anderen en van de samenleving. Knowmads-studenten helpen mee het festival te organiseren en staan garant voor verrassende momenten.

“A Knowmad is a nomadic knowledge worker – that is, a brave, responsible, creative, imaginative person who can effect change and work with anybody, anytime, anywhere.”

Henk Oosterling is directeur van Rotterdam Vakmanstad (RVS/Skill City). Het beste in de mens naar boven halen, dat is zijn drijfveer. Door kinderen bewust te maken van hun omgeving wordt hun fysieke, sociale en mentale integriteit vergroot. Hiervoor zet hij judo, filosofie, natuureducatie, kook- en technieklessen in.

“Iedere krijger is een gever.”

Joke Hermsen is schrijfster en filosoof. Nu het een feit is dat de technologisering onweerstaanbaar oprukt, is het van belang de aandacht op het menselijke te blijven richten. Wat maakt het verschil tussen de mens en de machine? Het antwoord: creativiteit, empathie en het vermogen opnieuw te beginnen. Cynisme, scepsis en ironie zijn nuttig geweest, vindt Joke Hermsen, maar nu is het tijd voor een nieuw engagement en bevlogenheid.

“Zonder hoop, enthousiasme of inspiratie verandert er niets.”

Een greep uit de workshops:

* Het Technasium hoofd, hart en handen in actie – Boris Wanders en Judith Lechner
* Ervaren & Verbinden op een Krachtpatserwijze – FC De Krachtpatsers
* Hoofd, hart en handen in actie – Het Technasium
* De waarde van kunsteducatie – Hermitage Amsterdam
* Mindfull running clinic in het Oosterpark – Benjamin Romkes
* Durf te vragen – Josien Pennings
* Geweldloze Communicatie – Bart Landstra

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie