profiel

Hartger Wassink


Hartger Wassink
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 7: ‘Juf voor het leven’ hetkind.org/?p=59550

Ongeveer 2 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Conferentie ‘Onderwijs dat deugt’ over pedagogische en morele dimensies van het lesgeven

23 februari 2015

Hartger Wassink

Geplaatst in:

Een goede leraar richt zich niet alleen op vakinhoud en didactiek maar heeft ook oog voor de pedagogische en morele dimensies van het lesgeven. Hoewel de meeste leraren dit erkennen, krijgen deze aspecten in de praktijk en in de opleiding niet altijd de aandacht die ze verdienen. Om die reden organiseert de Hogeschool Utrecht op 2 april in Amersfoort de conferentie ‘Onderwijs dat deugt’, waarin dieper wordt ingegaan op hoe leraren leerlingen ‘vormen’. Aanmelden kan hier.

downloadOp deze conferentie wil men laten zien hoe op lerarenopleidingen, en in het hoger beroepsonderwijs in het algemeen, steeds meer aandacht is voor de persoonlijke ontwikkeling. Er wordt verslag gedaan van onderzoek bij lectoraten, en presenteren in workshops concrete werkvormen waarmee docenten (in alle onderwijssectoren) in hun lessen aan de slag kunnen. Voorproefjes van waar het daar over gaat, zijn te lezen op dit weblog.

Het zijn niet allemaal gloednieuwe aanpakken. Sterker nog, sommige kaders zijn eeuwenoud. De rode draad van de bijdragen aan de conferentie is congruentie. De ruimte voor ‘deugdelijke ontwikkeling’ die je bij leerlingen wilt maken, moet zich weerspiegelen in ruimte voor hetzelfde type ontwikkeling in de lerarenopleiding en in het beroepsonderwijs in het algemeen. Bildung en Ausbildung gaan hand in hand.

Centrale vragen tijdens de dag zijn: Wat houdt het in om als normatieve of morele professional in het onderwijs te werken? En met welke handvatten kan het onderwijs in morele zin nog ‘beter’ gemaakt worden? De conferentie heeft twee speerpunten:

  1. De manieren waarop leraren leerlingen ‘vormen’.
    Op welke manier worden in basis- en voortgezet en beroepsonderwijs waarden, normen of deugden bij leerlingen onder de aandacht gebracht? Welke werkwijzen en welk lesmateriaal gebruiken leraren hiervoor?
  2. De opleiding en vorming van professionals.
    Hoe kunnen docenten aan lerarenopleidingen (en andere beroepsopleidingen) professionals afleveren die op de hoogte zijn van de normatieve en morele dimensies van hun werk en hiermee bewust kunnen werken?

Tijdens de conferentie besteden we aandacht aan onderzoek dat naar dit thema wordt verricht. Ook kijken we naar praktijken in de opleiding en het werkveld die zich richten op het ontwikkelen van de morele dimensie van het beroep.

Programma

Prof. dr. Cok Bakker (UU/HU) en dr. Wouter Sanderse (Fontys) geven keynote-lezingen. Daarnaast is er een breed palet aan workshopsen presentaties. De conferentie wordt geopend door Dick de Wolff (directeur Faculteit Educatie HU) en afgesloten met een reflectie door Ans Buys (aanjager van De Lerarenagenda).

09.00 uur: ontvangst met koffie en thee
09.30 uur: opening door Dick de Wolff, directeur Faculteit Educatie, Hogeschool Utrecht
10.00 uur: keynote 1 door Cok Bakker, hoogleraar Universiteit Utrecht en lector Hogeschool Utrecht
10.50 uur: koffie/thee
11.15 uur: ronde 1 onderzoekspresentaties en workshops
12:30 uur: lunch
13:30 uur: keynote 2 door Wouter Sanderse, Fontys Hogescholen
14:20 uur: koffie/thee
14:45 uur: ronde 2 onderzoekspresentaties en workshops
15:45 uur: afsluitende reflectie door Ans Buys, oud-directeur Fontys Hogescholen, aanjager de Lerarenagenda
16:00 uur: napraten, netwerken, borrelen

Tijdstip en locatie

Donderdag 2 april 2015, 9.00 – 17.00 uur
Hogeschool Utrecht, De Nieuwe Poort 21, Amersfoort

Doelgroepen

Docenten en studenten van lerarenopleidingen; docenten aan hbo-instellingen die zich met ethiek en morele ontwikkeling bezighouden; leidinggevenden en leraren uit hbo, mbo, vo, po en so met belangstelling voor de pedagogisch-morele dimensie van hun werk.

We willen hbo-docenten vragen om collega’s uit het beroepenveld, zoals bijvoorbeeld stagebegeleiders en schoolopleiders, te attenderen op deze conferentie. Dit kan een mooie mix opleveren van hbo-docenten en de mensen uit het beroepenveld.

Aanmelden

U kunt zich tot 26 maart 2015 aanmelden. Bij de ontvangst op 2 april meldt u zich aan voor twee workshops en/of onderzoekspresentaties, waarbij geldt: vol=vol.

Kosten

Voor docenten en medewerkers bedragen de kosten  € 50,-. Studenten betalen € 20,-. Dit is inclusief lunch en boekje. U kunt betalen door het verschuldigde bedrag over te maken op rekeningnummer NL28 ABNA0243448813, t.n.v. Stichting Hogeschool Utrecht o.v.v. klantnummer 18073, congres FE. Let op: uw inschrijving is pas definitief als de betaling binnen is. Restitutie van het bedrag is alleen mogelijk als u zich voor 26 maart 2015 afmeldt.

Vragen en afmelden: Mail naar: onderwijsdatdeugt@hu.nl

Georganiseerd door: Hogeschool Utrecht, Fontys Hogescholen en Hogeschool Windesheim

Publicatie Leraren en het goede leren: Lees ook het artikel over de publicatie Leraren en het goede leren op Science Guide: Leraar zijn is evenwichtskunst.

Meer lezen? Klik hier.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie