profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Voorstelling voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 2: Pauze! hetkind.org/?p=59459

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Congres Mindfulness in onderwijs in Amsterdam, met Jon Kabat-Zinn

2 december 2014

robvanderpoel

Geplaatst in:

De Academie voor Mindful Teaching (AMT) verzorgt op woensdag 22 april een congres in De Rode Hoed in Amsterdam over Mindfulness in onderwijs. Het maakt onderdeel van een tweedaagse, waar op de eerste dag over Mindfuness in het gezin wordt gesproken. Keynote-spreker van het congres is Jon Kabat-Zinn, emeritus professor of Medicine aan de University of Massachusetts Medical School. Daarnaast zijn er lezingen en workshops van Luc Stevens,  Susan Bögels en Ron Scholte en Eline Snel. Lees verder.

jonZie ook op 11 maart: Onderwijsavond Mindfulness met Anne Speckens in Driebergen–> klik hier!
Artikel 2007: Kennen van jezelf als voorwaarde om contact te maken met leerlingen (Kabat-Zinn)

In een context van een sterk en snel veranderende maatschappij is het meer dan ooit noodzakelijk om kinderen thuis en op school stabiliteit, compassie en momenten van rust aan te bieden. Ouders en leerkrachten zijn de eersten die kinderen dit kunnen bieden. Daarom is het belangrijk dat juist zij goed kunnen omgaan met de stress die opvoeding én onderwijs soms met zich meebrengt.

  • Hoe leren kinderen op school zich beter te concentreren in een tijd van overmaat aan (digitale) prikkels?
  • Hoe kunnen ouders en leerkrachten zelf invloed uitoefenen op hun eigen gevoel van welzijn en omgaan met de stress van werkdruk of opvoeding?
  • Hoe kun je onverdeelde aandacht en zorg bieden aan kinderen met gedragsproblemen, risicogedrag en de toenemende klachten als angst en depressie. Zowel thuis als op school?

Op dit congres zullen we ons bezighouden met de vraag hoe mindfulness een rol kan spelen in uitdagingen waar kinderen, ouders en scholen nu voor staan. In de opzet zullen we de eerste dag (21 april) besteden aan ‘Mindfulness in het gezin ‘ en de tweede dag, (22 april) aan ‘Mindfulness in het onderwijs ‘. U kunt deelnemen aan beide dagen, of één van beide. Het congres is zowel bedoeld voor professionals op het gebied van onderwijs, psychologie en mindfulness, als ook voor alle ‘gewone’ ouders. De workshops van Jon (en Myla) Kabat-Zinn (zie ook deze YouTube-film) zullen in het Engels worden gegeven, de lezingen van de overige sprekers in het Nederlands. Onze dagvoorzitter Eveline Brandt zal ervoor zorgen dat ook het publiek erbij kan worden betrokken en er zullen ook enkele deelnemers van mindfulnesstrainingen (kinderen en hun ouders) hun eigen ervaring aan ons vertellen.

Naast Jon en Myla Kabat-Zinn zullen ook andere inspirerende sprekers verschijnen, zoals…

  • Luc Stevens, founding father onderwijsdenk- en doetank NIVOZ en emeritus hoogleraar pedagogiek van de UU.
  • Ron Scholte, bijzonder hoogleraar Effectiviteit en Professionalisering in de Jeugdzorg aan de Radboudt Universiteit in Nijmegen.
  • Susan Bögels,  hoogleraar orthopedagogiek bij de UvA en directeur van het Academisch Behandelcentrum UvA minds en van UvA Minds You.
  • Eline Snel,  oprichter van Academie voor Mindful Teaching en auteur van de best sellers: ‘Stilzitten als een kikker’ en ‘Ruimte geven & dichtbij zijn’. Eline is medeorganisator van dit congres.

en anderen hun bevindingen van specifieke toepassingen van mindfulness in het gezin en onderwijs met ons delen. We verheugen ons erop u te zien op 21 en 22 april!

roode-hoed800Locatie

De Rode Hoed
Keizersgracht 102
1015 CV Amsterdam
Tijd: 9.00 – 17.00 uur

icon-pdf-1  Routebeschrijving & parkeerinstructies

Programma 22 april

Vanaf 8 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee en om uw congresbadge op te halen. We starten onder leiding van onze dagvoorzitter Eveline Brandt om 9 uur.
Organisatie: Academie voor Mindful Teaching

Tijd Onderwerp
08:00 Inschrijven onder het genot van een kopje thee of koffie
09:00 Presentatie door Eline Snel
09:30 Effecten van mindfulness binnen het onderwijs
door Ron Scholte
In deze presentatie zal stilgestaan worden bij de meest recente wetenschappelijke inzichten over mogelijke effecten van mindfulness of aandachtstrainingen op het functioneren van kinderen op school.
10:00 Presentatie door Susan Bögels
10:30 Pauze
11:00 Presentatie door Luc Stevens
11:45 Verhalen uit de praktijk
– Ronde tafel gesprek met kinderen, ouders en leerkrachten
12:30 Lunch
13:30 Workshop (deel 1) door Jon Kabat-Zinn
Deze workshop wordt in het Engels gegeven
15:00 Pauze
15:30 Workshop (deel 2) door Jon Kabat-Zinn
17:00 Afsluiting
Het programma kan aan veranderingen onderhevig zijn.

 

← Programma van 21 april

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie