profiel

Joyce van den Bogaard


Joyce van den Bogaard
Bekijk mijn profiel

twitter

Kwetsbaarheid versus ‘the show must go on’ hetkind.org/?p=59603

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Congres ‘Tijdig signaleren in de kinderopvang’, Rotterdam

11 januari 2017

Joyce van den Bogaard

Geplaatst in:

De kinderopvang speelt een actieve rol in het stimuleren van de motorische en cognitieve ontwikkeling van het jonge kind. Hetzelfde geldt voor het extra begeleiden van peuters en kleuters waarvoor een ontwikkelingsachterstand dreigt. Veel mogelijkheden hiertoe blijven echter onbenut. Het Congres ‘Tijdig signaleren in de kinderopvang’ op 11 mei 2017 zoemt in op de verbeterpunten.

Peuters en kleuters worden van binnenuit gedreven om de wereld waarin ze leven te begrijpen. Hun brein is volop in ontwikkeling en daardoor, zowel in positieve als negatieve zin, heel beïnvloedbaar. Dit is ook de periode waarin zij voor het eerst intensief door anderen dan hun ouders worden begeleid. Daarom is de peuter- en kleutertijd hét moment om in een vroeg stadium mogelijke tekorten of dreigende achterstanden in de motorische of cognitieve ontwikkeling te signaleren.

Tijdens het congres op 11 mei belicht een zestal sprekers de aandachtspunten voor de kinderopvang om jonge kinderen met en zonder beperking optimaal tot ontwikkeling te laten komen.

Programma

Ontwikkeling nader bekeken
Wat moet de voorschoolse opvang doen en laten om de ontwikkeling bij het jonge kind op de juiste manier te stimuleren? Leidsters van de peuter- en kinderopvang zouden veel meer kennis moeten hebben over de ontwikkeling van een kind, plus de ruimte om het geleerde toe te passen.
Prof.dr Sieneke Goorhuis- Brouwer

Structureel samenwerken
Kinderopvangcentra en basisscholen die structureel samenwerken met andere opvoedexperts kunnen jonge kinderen betere kansen bieden. Breng de opvoedexpertise naar de werkvloer van de kinderopvang en het onderwijs!
Prof. Dr. Tom van Yperen, lid wetenschapsteam PACT, bijzonder hoogleraar ‘Monitoring en innovatie zorg voor jeugd’ bij de Rijksuniversiteit Groningen, afdeling Orthopedagogiek

Puzzelkinderen eerder in beeld
Bij ‘puzzelkinderen’ weten de meeste ouders intuïtief zéker dat er iets mis is met de ontwikkeling van hun kind. Maar wat? De zoektocht begint. Ook de kinderopvang kan hier een rol in spelen.
Igor Ivakic, directeur van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Stimulansen voor de sociaal-emotionele ontwikkeling
Jonge kinderen ontwikkelen zich op het ene gebied sneller dan op het andere en hebben verschillende behoeftes. Door gericht aan te sluiten op de aanwezige sociaal-emotionele vaardigheden kan de kinderopvang hierop inspelen.
Drs. Steven Pont, Ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut

Vroege stimulering en schoolloopbaan
Deelname aan voorschoolse voorzieningen kunnen dreigende achterstanden in taal en executieve functies in belangrijke mate voorkomen. Het gebruik van een educatief programma, en het bieden van kwalitatief hoogwaardige interacties en begeleid spel zijn hierbij belangrijke randvoorwaarden.
Dr. Ora Oudgenoeg-Paz, Universiteit Utrecht

Leren van de Rotterdamse praktijk
De gemeente Rotterdam is in 2016 binnen de kinderopvang begonnen met het inzetten van voorschoolmaatschappelijk werk. Wat is hiervan de meerwaarde en hoe werkt de Rotterdamse aanpak in de praktijk?
Nijs de Graaff, senior beleidsadviseur Gemeente Rotterdam

Pitches
De lezingen worden afgewisseld met een viertal korte pitches over de mogelijkheden van Kindcentra 2020, ouderbetrokkenheid in de praktijk, het jong integreren van kinderen met het Down-syndroom en de meerwaarde van de netwerken Integrale Vroeghulp.

Voor wie?

Het congres is onder meer interessant voor:
– medewerkers van de wijk- en gebiedsteams
– professionals op het gebied van jeugdgezondheidszorg
– intern begeleiders
– orthopedagogen
– zorgcoördinatoren
– PABO / ROC studenten en docenten
– directies en pedagogisch medewerkers van kinderopvang
– directies en pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen
– leerkrachten onderbouw onderwijs

Locatie en tarieven
Het congres vindt plaats in Congrescentrum Lommerrijk in Rotterdam, genomineerd voor beste congreslocatie van 2016. De deelnameprijs bedraagt € 295,00 (excl. BTW); voor studenten geldt een korting van 50%. Abonnees van het kwartaalmagazine VROEG, ook nieuwe aanmelders, nemen deel met € 50,- korting. Ook partners en klanten van Pelosa krijgen € 50,- korting. Er geldt een vroegboekkorting van € 25,- indien u zich voor 1 februari 2017 aanmeldt.

Aanmelden
Kijk voor meer informatie en aanmelden op: www.congres-kinderopvang.nl

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie