profiel

admin HetKind


admin

Meer weten over deze pagina of dit onderwerp? Stuur een e-mail naar: redactie@hetkind.org

twitter
facebook
GRoninger ONDerwijsdag: Slimmer met bewegen

2 oktober 2017

admin

Geplaatst in:

De GRoninger ONDerwijsdag (GROND) heeft als doel onderzoek, opleiding en werkveld bij elkaar te brengen en van elkaar te leren. Deze editie van de GROND wordt georganiseerd door de Pedagogische Academie en het Instituut voor Sportstudies en is daarmee uitermate interessant voor vakleerkrachten en vakspecialisten bewegingsonderwijs, groepsleerkrachten basisonderwijs, beleidsmakers, studenten en alumni  van de PABO, ALO en post-hbo-opleiding Bewegingsonderwijs.

GROND; Slimmer met bewegen
Bewegen maakt kinderen slimmer, meer bewegen bevordert de cognitieve ontwikkeling. Kinderen die op jonge leeftijd veel bewegen blijven participeren aan beweegactiviteiten ook op latere leeftijd. Het leren van bewegen en het leren van cognitieve kennis gebeurt in de hersenen langs dezelfde neurale banen. Feitelijk is ontwikkelen van cognitieve en motorische ontwikkeling het exploreren van neurale snelwegen in de hersenen.

In de afgelopen jaren hebben de optredens van onder andere professor dr. Eric Scherder op TV de interesse in de ontwikkeling van hersenstructuren en de invloed van bewegen daarop de interesse gewekt. Als vak- en groepsleerkracht in het basisonderwijs bent u dus feitelijk de ontwerper, ‘explorer’ van neurale verbindingen. Die wetenschap betekent dat in het aanbod, 1e didactische aanpak en begeleiding van kinderen, andere wegen bewandeld kunnen worden. In Nederland is er al behoorlijk geëxperimenteerd en onderzoek gedaan. Het buitenland (o.a. Finland) kan ons daarbij nog inspireren.

Gastspreker, filosoof en cabaretier Paul Smit, zal de kennis over motorische en cognitieve ontwikkeling in de hersenen met humor toelichten. Bij de workshops kunt u zelf een keuze maken voor de verdieping of voor toepassing, die u helpen om direct met de nieuwe kennis aan de slag te kunnen.

Programma

15.30 – 16.00 uur
Ontvangst met koffie/thee

16.00 – 16.15 uur
Opening en inleiding door dagvoorzitter

16.15 – 17.00 uur
Presentatie filosoof en cabaretier Paul Smit

17.15 – 18.00 uur
Workshops, ronde 1

18.00 – 19.00 uur
Pauze, genieten van een gezonde maaltijd

19.00 – 19.45 uur
Workshops, ronde 2

19.45 – 20.30 uur
Napraten met collega’s en de workshopleiders, onder het genot van een kopje koffie of thee.

Workshops
Tijdens de GROND worden in twee rondes verschillende workshops aangeboden. Van verdieping tot toepassing, waardoor u direct met de nieuwe kennis aan de slag kunt.
Een overzicht van de workshops vindt u hier.

Kosten en aanmelding
Deelname aan deze editie van de GROND kost € 30,- per persoon, inclusief BTW en catering.
Om aan te melden klikt u hier voor het aanmeldformulier.

Meer informatie
Heeft u vragen over de GROND? Neemt u dan contact op met event manager Lisette Schrage via l.schrage@pl.hanze.nl of 050 – 595 55 18.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie