profiel

Maartje Janssens


Maartje Janssens
Bekijk mijn profiel

twitter

‘Wat je kunt doen om zijnskracht te ontwikkelen? Ga spelen met die kinderen!’ hetkind.org/2015/05/30/pau…

Ongeveer 5 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Hollands Next Rolmodel: Seminar over morele voorbeelden – Amsterdam

3 juli 2017

Maartje Janssens

Geplaatst in:

Voor wie beroepsmatig bezig is met de ontwikkeling van anderen is de voorbeeldfunctie fundamenteel. Maar niet gemakkelijk. Waarvan precies wil je een voorbeeld zijn? Is iedereen op zijn eigen wijze rolmodel of kunnen alleen helden en heiligen het zijn? Hoe leer je van voorbeeldfiguren? Met dit thema gaan we aan de slag op het vierde jaarlijkse seminar van het netwerk ‘Werken met deugden’.

Programma

13:15 Opening

13:30 Lezing: Paul van Tongeren ‘De ambigue rol van voorbeelden in morele vorming’

14:00 Gesprek over voorbeeldfunctie met Jan Terlouw

15:00 Twee workshoprondes met praktische oefeningen

16:45 Netwerkborrel

Praktische informatie

Wanneer: dinsdag 19 september 2017, 13.15 uur

Waar: PThU Filmzaal, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam (eerste verdieping Hoofdgebouw Vrije Universiteit)

Aanmelden: via deze link

Kosten: € 15,-

Workshops

  • Het sprekende voorbeeld: een fenomenologische verkenning (interactieve schrijfworkshop)

Geert Bors en Maartje Janssens, Nederlands Instituut voor Onderwijs- en Opvoedingszaken (NIVOZ)

Herinner jij je een voorval met een favoriete leermeester, dat vormend geweest is voor jouw visie op leven en werk? Wat was een moment dat jij ervoer een voorbeeld te zijn? Kun je nog wakker worden van een moment dat je juist tekortschoot? Aan de hand van de fenomenologie, een filosofische methode die zoekt naar de betekenis van verschijnselen zoals die zich aan ons voordoen in de directe ervaring, gaan we op zoek naar sprekende situaties waarin de morele voorbeeldfunctie zich toont. Na een korte introductie tot een ‘fenomenologie van de praktijk’ in werkvelden als het onderwijs en de zorg, gaan we een ‘lived experience description’ maken en bespreken. Kom in verwondering.

  • Rolmodellen in romans (interactieve workshop)

Wouter Sanderse, Fontys Hogescholen

Morele voorbeelden treffen we niet alleen aan in onze leefomgeving, maar ook in romans. Sommigen personages volgen overwegend het goede pad, anderen willen graag een eervol leven leiden, maar maken toch steeds slechte keuzes. Er zijn sympathieke schurken en doorgewinterde slechteriken. Na een korte inleiding, bespreken we in deze workshop eerst elkaars favoriete (jeugd)boeken en zoomen we in op de (on)deugden van de hoofdpersoon. Vervolgens verhelderen we onze eigen deugden via de methode van het ‘deugdenmuurtje’, en kijken we, tenslotte, wat we van de rolmodellen in romans kunnen leren.

  • Kierkegaard en het navolgen van voorbeelden (close reading)

Pieter Vos, Protestantse Theologische Universiteit

In de loop van de tijd hebben allerlei figuren als moreel voorbeeld gefungeerd, zoals helden en heiligen. In de christelijke traditie treffen we ook het motief van de ‘navolging van Christus’ (imitatio Christi) aan. Dit motief is door de Deense filosoof Søren Kierkegaard opgepakt in zijn boek Oefening in christendom (pseudoniem: Anti-Climacus). Hij zet navolging kritisch in tegen het gevestigde christendom van zijn tijd en onderscheidt het nadrukkelijk van bewondering. In deze workshop lezen we passages uit dit boek, met als doel meer inzicht te krijgen in wat het betekent een voorbeeldig persoon na te volgen. Kierkegaard heeft daarop een rijk ontwikkelde visie die niet alleen betekenisvol is in een specifiek christelijk kader.

De informatie over de andere workshops volgt nog.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie