profiel

Gijs Verbeek


Gijs Verbeek
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Internationale conferentie in Brussel: The Voice of Children

25 januari 2015

Gijs Verbeek

Geplaatst in:

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei a.s. vindt er in België (Brussel) een tweedaagse internationale conferentie plaats rondom het thema The Voice of Children. Centraal in deze twee dagen staan authenticiteit, communicatie en identiteitsontwikkeling van kinderen. Er zal worden gesproken over wat deze begrippen betekenen voor de inrichting van het onderwijs. In de woorden van de organisatie (Briony Vanden Bussche en Alliance for Childhood): ‘Children are the seeds of the future. They carry inside the key and talents indispensable to the creation of a new society, a new standard of living. They carry within them the possibility to push humanity into a new evolutionary process. We need to give them a voice.’

voiceofchildrenkl_bannersocialmedia_gijsverbeekAuthenticiteit, communicatie en identiteitsontwikkeling staan centraal op de conferentie. Wat kan je verwachten op deze drie daagse conferentie? Op de bijbehorende website is het volgende te lezen:

Opvoeden, af en toe eens diep ademhalen: van schoolmoe naar levend leren

Participatie van de stem van het kind in onderwijs en opvoeden: welzijn en levensgeluk van het kind als indicator. Hoe omgaan met kinderen die schoolmoe zijn, die weerstand tegen leren, studeren en de school hebben? Hoe omgaan met leerproblemen? Hoe kinderen sociaal engageren en motiveren? Hoe schooluitval in de toekomst vermijden?
Onze kinderen zijn onze barometers. Hun problematiek of welzijn en levensgeluk zijn een belangrijke indicator voor het functioneren of disfunctioneren van onze maatschappij. De begeleider, opvoeder, ouder, onderwijzer heeft op dit vlak een ontzettend belangrijke functie, want kinderen vragen om een heleboel zaken met andere ogen te bekijken. Ontdek, laat je inspireren en co-creëer.

Deze conferentie vindt plaats in de week van de opvoeding.

Het programma voorziet onder andere in de volgende onderdelen:

 • Leerstof in beeld, klank en beweging,
 • Leerproblemen door een talentenbril,
 • Onderzoek met en door leerlingen, een sessie verzorgd door NIVOZ-forum redacteur Gijs Verbeek,
 • Overzicht van internationale onderzoeken en inspirerende praktijkvoorbeelden,
 • Onderwijsopstellingen,
 • Spiegeltaal,
 • De kracht van helende verhalen,
 • Kinderyoga,
 • Talent- en identiteitsontwikkeling,
 • De kracht van fantasie-denken en het kinderdromenboek,
 • Creatief ondernemen,
 • De stem van het kind op beleidsniveau,
 • Materialen voor hoog sensitieve kinderen en nog veel meer…

Verdere details:
Vrijdag 20 en zaterdag 21 mei 2016 van 10h – 17h
Prijs: 90 euro, lunch inbegrepen (150 euro voor het weekend: vrijdag & zaterdag)
Actie tot 15 april: 75 euro per dag – 95 euro voor de twee dagen
Locatie: ODISEE, Warmoesberg 26, Brussel

Deze conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met Odisee, Universiteit Brussel campus en in samenwerking met the Alliance for Childhood.

De Alliance for Childhood is een Europese groepering, verbonden aan het Europees parlement die telkens weer het thema ‘Quality of Childhood (kwaliteit van de leefomgeving van het kind)’ op de Europese agenda zet.

Zie voor meer informatie over het programma en de sprekershttp://www.butterflywise.com/nl/international-conference/

Vlinderwijs
Op de Vlinderwijsschool in Antwerpen is het onderwijs al vormgegeven volgens de ideeën en theorieën die ten grondslag liggen aan de conferentie. De schoolreportage hiervan is inmiddels te lezen op hetkind: http://hetkind.org/2015/02/23/vlinderwijsschool-holististisch-identiteitsontwikkeling-hoe-ziet-dat-er-de-concrete-praktijk-uit/. Het volgende filmpje geeft ook een aardige indruk en introductie. Naar voren komt dat leerlingen hier gestimuleerd worden hun talenten en individualiteit te ontwikkelen; dat er wordt gemediteerd voordat er wordt gewerkt; dat leerlingen de ruimte krijgen om authentiek, vrij en goed geschoold op te groeien; en dat zij worden uitgenodigd middels co-creatie samen vorm te geven aan de wereld. Maar misschien de mooiste uitspraak komt wel van initiator en schoolleidster Briony Vanden Brussche zelf: ‘Learning should never be a burden’.

Give me a voice song & lyrics

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie