profiel

Ingrid Nagtzaam


Ingrid Nagtzaam
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Jenaplan-conferentie in Nunspeet, met Charlotte Visch: ‘Van ver… naar dichtbij!’

4 juli 2014

Ingrid Nagtzaam

Geplaatst in:

Op  donderdag 13 en vrijdag 14 november 2014  zal in Nunspeet de jaarlijkse conferentie van het Jenaplan-onderwijs plaatsvinden. Charlotte Visch is keynote-speaker op de tweedaagse conferentie in De Sparrenhorst, die als titel draagt:  ‘Van ver… naar dichtbij’.

van ver Hoe geef jij de onderwijs-essenties de ruimte in je werk als leerkracht? Welke rol demonstreer jij in je groep, waardoor de kinderen daadwerkelijk initiatief mogen tonen en zich daarin gewaardeerd voelen? Wanneer verwacht je dat ze in staat zijn hun handelen te overzien? Wat dien jij als leider te demonstreren, waardoor de kinderen het beste uit henzelf halen? Welke basis-attitude hoort bij jou als leider van de groep, waardoor zij voor zichzelf en anderen willen zorgen? Je kunt het niet alleen en je hoeft het niet alleen!

Charlotte Visch (1956), komende uit het primair onderwijs, studeerde orthopedagogiek, maar vond daar te weinig over de binnenwereld van kinderen. In 1996 ontwierp ze daarom de Integratieve Kindertherapie, waarbij het kind daadwerkelijk centraal staat. Ze geeft tal van specialisaties en nascholingen aan leerkrachten, coaches, counselors en therapeuten en is auteur van diverse boeken waaronder ‘Gelukkige kinderen in een gelukkige klas’ over een warm schoolklimaat.

Charlotte Visch verzorgde eerder een Onderwijsavond in Driebergen en stond oktober 2013 ook op TEDxEducation in Amsterdam, waarvan u hier de beelden ziet.

Over de conferentie

De tweedaagse onderwijsconferentie in conferentiecentrum Sparrenhorst in Nunspeet is voor leerkrachten, scholenteams, directeuren, opleiders, nascholers, intern begeleiders en anderen die geïnteresseerd zijn in onderwijs.

De toetsgekte lijkt eindelijk een stuk naar de achtergrond te verdwijnen. Wat is nu eigenlijk de essentie van het onderwijs? De Jenaplanvereniging en Freinetbeweging hebben de belangrijkste onderwijs-essenties op een rij gezet waarmee je tijdens de conferentie aan de slag gaat. Naast de keynote van Charlotte Visch zijn er o.a. presentaties, workshops, een onderwijsmarkt, hoorcollege’s en prikkelende doorlopende activiteiten.

Ondernemen          ‘jouw initiatief is welkom’
Plannen                    ‘durf te dromen’
Samenwerken        ‘samen kunnen we meer’
Creëren                    ‘alles is mogelijk’
Presenteren            ‘laat zien wie je bent’
Reflecteren              ‘wat is jouw wens, waar word jij blij van?’
Verantwoorden       ‘hoe vind je het effect van wat je gedaan hebt?’
Zorgen voor             ‘wij helpen elkaar’
Communiceren      ‘jouw mening telt’
Respecteren           ‘zijn wie je bent’

Doel van de conferentie: de participatiekracht van kinderen en van leerkrachten in het onderwijs verhogen aan de hand van deze essenties. Door de onderwijs-essenties tijdens de conferentie zelf te beleven en de samenhang te ervaren ontwikkelt ieder inzicht in het bijpassende persoonlijk meesterschap, inzicht in hoe je kinderen de essenties kunt laten ervaren en welke vormen daarbij passen. Daarbij kijken we steeds wat voor kinderen relevant is, wat zij willen leren en hoe zij invloed hebben op hun leven.

Hierbij gebruiken we de uitgangspunten van Alfie Kohn:

  1. Intrinsieke motivatie (alles wat niet bijdraagt aan de intrinsieke motivatie van kinderen hoef je niet te doen)
  2. Ontwikkelen van creatief denken in echte situaties (alles wat kinderen niet aan het denken zet hoef je niet te doen)
  3. Kinderen procesgericht maken (plezier in het leren zelf ipv alleen in het resultaat)

Zie link voor meer informatie, programma en aanmelding. Download hier Flyer_Jenaplan-conferentie_2014.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie