

- di 24 apr 2018
5th Learning for Well-being Community Day – Brussel - di 22 mei 2018
Debat in Leuven: ‘Hoe belangrijk is neurowetenschap voor opvoeding en onderwijs?’ - wo 23 mei 2018
Janusz Korczakmiddag in Maastricht - Bekijk meer agenda punten
- vr 25 mei 2018
Inspiratiemiddag over de ‘binnenkant’ van leerlingen in Amersfoort - za 26 mei 2018
Gratis proeven aan Pedagogische Tact of Pedagogisch Leiderschap - di 29 mei 2018
Meetup 0183 – Gorinchem: “Buiten de lijntjes” - wo 30 mei 2018
Masterclass in Rotterdam: Film ‘Iedereen is leraar’ en bezoek aan De Kleine Wereld - vr 01 jun 2018
Centrum voor ErvaringsGericht Onderwijs organiseren D-Day in Nijmegen-Lent - wo 06 jun 2018
Onderwijsavond Gert Biesta en Luc Stevens (uitverkocht): ‘Volwassenheid gewogen: Onderwijs op menselijke maat’ - do 07 jun 2018
Rond de tafel #3 in Utrecht: Perspectieven op filosoferen met kinderen en jongeren

Weg met het ‘jij-bakken’ hetkind.org/?p=64343

- Schooladvies: vmbo-kader
- Gert Biesta: ‘De wal keert het schip: velen accepteren de smalle definitie van onderwijskwaliteit niet meer’
- Luc Stevens: ‘Ieder mens is gebouwd om zichzelf te ontwikkelen en heeft een natuurlijke behoefte aan relatie, autonomie en competentie’
- ‘Sommige jongste kleuters zijn in eerste instantie een beetje bang voor haar’
- Druk in de klas, rustig bij oma: deeltijd-ADHD?


4 december 2017
Anouk van Croesdijk
Voor beginnend docenten in het voortgezet onderwijs wordt op maandag 22 januari 2018 de workshop “lesgeven vanuit vertrouwen” georganiseerd. Lesgeven is meer dan leer- en lesdoelen opstellen; je werkt met mensen. In deze workshop, gegeven door drie docenten van het traineeship Eerst De Klas, ontdekken we wat dat ‘meer’ voor jou is. Hierover gaan we met elkaar in gesprek bij stichting NIVOZ op Landgoed De Horst in Driebergen.
Lesgeven is meer dan leer- en lesdoelen opstellen, werkvormen bedenken en toetsen afnemen. Je hebt in je opleiding misschien geleerd om je les tot op de minuut voor te bereiden, maar vervolgens verloopt de les anders dan gepland. In een lokaal gebeurt van alles wat je vooraf niet in een plan kan stoppen. Waarom? Je hebt te maken met leerlingen. Iedere leerling komt met zijn/haar eigen verhaal in jouw les en dat heeft invloed op de les die jij hebt voorbereid. Mogen deze verhalen ruimte krijgen in jouw les? Voel jij aan wat jouw leerlingen nodig hebben en wat jij daarin kan doen?
Dit soort essentiële vragen stellen we elkaar tijdens de bijeenkomst voor beginnend docenten. De focus ligt op het delen van ervaringen. Door deze gesprekken probeer je te ontdekken waarom je doet wat je doet als docent en of dit het juiste is in de ogen van de leerlingen. Je wordt uitgedaagd om vanuit vertrouwen les te geven in plaats van alleen maar volgens het boekje.
De workshop zal duren van 10.00 uur tot 16.00 uur en is inclusief lunch. De bijeenkomst wordt begeleid door Anouk van Croesdijk, Martina Faber en Gepko Hahn, drie docenten die zich dit jaar vanuit hun traineeship Eerst De Klas hebben met het werk van stichting NIVOZ. Ze hebben enkele jaren leservaring in verschillende schoolvakken. Ook is er literatuur beschikbaar, zodat jij als deelnemer verder kunt onderzoeken wie jij als docent wil zijn.
Voor wie?
Ben jij net voor de klas begonnen in het voortgezet onderwijs? Dan kan deze dag je een verrassend perspectief geven op lesgeven. Docenten met een, twee of drie jaar ervaring zijn van harte uitgenodigd. Ook als je als stagiair(e) zelfstandig voor de klas staat, ben je welkom. Twijfel je? Mail gerust naar: m.faber@nivoz.nl.
Tip: Je kunt de bijeenkomst gebruiken voor jouw professionele ontwikkeling. Vraag hier eens naar op jouw school.
Over de trainers
De dag wordt verzorgd door drie trainees uit het programma Eerst de Klas: Martina Faber (docent Nederlands), Gepko Hahn (docent Geschiedenis) en Anouk van Croesdijk (docent Frans).
Programma
09.30 uur inloop met koffie en thee
10.00 uur welkom en inleiding
10.00 uur programma
12.30 uur lunchpauze
13.30 uur programma
16.00 uur afronding programma
Locatie:
Landgoed De Horst
De Horst 1
3971 KR Driebergen-Rijsenburg
Inschrijven
Deelname aan de workshop (inclusief lunch) kost 40 euro. Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers. Je kunt je aanmelden tot uiterlijk 19 januari 2018.