profiel

Hannah De Vos-Beckers


Hannah de Vos-Beckers
Bekijk mijn profiel

twitter

YouTube, gipsmaskers, games en make-up hetkind.org/?p=59486

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Lezingen bij Aventurijn in Loenen: ‘Oud zeer en nieuwe vergezichten in onderwijs’

12 mei 2016

Hannah de Vos-Beckers

Geplaatst in:

Marijke Sluijter, voormalig hoofdredacteur van Educare, is een van de drie sprekers op zaterdag 28 mei, op de Open dag bij Aventurijn in Loenen. De school viert haar 16-jarig bestaan traditioneel door de deuren open te zetten, met tal van activiteiten.  In haar lezing – Leren (z)onder druk – laat  Sluijter zien hoe taal ons denken over onderwijs beperkt, en hoe de manier waarop we op school geleerd hebben ons in oude patronen gevangen houdt. Ze spreekt over oud zeer en nieuwe vergezichten in onderwijspraktijk.

marjkesluijterAl in 1970 vertrok Marijke Sluijter als kleuterleidster naar Aruba en werd daar gevraagd zich om te scholen tot onderwijzeres. Die kruisbestuiving leidde tot speelsere aanpak van het onderwijs en daardoor weer tot een heel ander avontuur: namelijk een proef voor onderwijs vanuit de kinderen zelf. Anderhalf jaar mocht ze testen of kinderen van 6-7 jaar in staat zijn hun eigen onderwijs vorm te geven. De methodes gingen de deur uit en de schooldeuren gingen open: sommen liggen op straat en boeken kun je zelf maken.

Veel kinderen bleken veel meer te kunnen dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Het bleek dat kinderen zich aanpassen aan het niveau van de methode terwijl ze in hun ontwikkeling al veel verder waren. Kinderen die langzamer leerden werden in hun enthousiasme meegetrokken. Die behielden hun zelfvertrouwen en bleven gewaardeerde klasgenootjes.

Na enkele jaren kwam er een uitgebreide handleiding: ‘Educreation: hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’.

Terug in Nederland werkte ze op een Jenaplanschool en gebruikte daar dezelfde werkwijze. In 1990 gaf ze deze werkwijze door aan leerkrachten van straatkinderen in India en van staatsgeleide scholen in Siberïë. In Suriname is, geïnspireerd op Educreation, in 2012 een school opgericht. Wat is het geheim van dit succes? En… waarom doen we het niet allemaal zo? Waarom zitten we zo gevangen in oude structuren? Hoe kunnen we ons daaruit bevrijden?

Marijke Sluijter was hoofdredacteur van Educare (nu Kiind). Ze schreef ‘Aanraken, een levensbehoefte; tactiele contacten in school en kinderopvang’ en ‘Educreation: hoe kinderen leren spreken, rekenen, schrijven en lezen in verbinding met zichzelf, de ander en de wereld’. In haar opleiding Zinvol Tekenen met Kinderen leert ze leerkrachten en kindercoaches hoe je tekenspel inzet voor de ontwikkeling van de emotionele, sociale en cognitieve intelligentie. Ze is Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Aventurijn is alweer 16 jaar een naam op het gebied van vernieuwend onderwijs. Zeker nu er veel gaande is in de onderwijswereld, is er steeds meer belangstelling voor het concept van avontuurlijk onderwijs. De Open Dag in Loenen begint om half elf en wordt rond vier uur afgesloten. Iedereen die meer wil weten over deze vorm van onderwijs is van harte welkom om een kijkje te komen nemen en zich te laten inspireren. Er is informatie over de school, maar er zijn ook workshops waarin kinderen kunnen ervaren wat je op Aventurijn allemaal zou kunnen doen. Het kinderkoor UP4s uit Uganda zal swingende muziek ten gehore brengen. Naast Marijke Sluijter zal ook Hannah de Vos-Beckers (oprichter van Aventurijn) een lezing geven en verzorgt Anne Mijke van Harten een workshops over “Sharing Nature”.

Meer informatie: www.aventurijn.org

flyer_201610.30 Opening

11.00 Lezing:  Marijke Sluijter; leren (z)onder druk  
12.00 Kinderkoor UP4S uit Uganda   
12.30 Lezing:  Hannah de Vos-Beckers: Onderwijs voor ontdekkingsreizigers
13.00u Familie voorstelling : “Het feest” door oudleerling Aldo de Vos
14.00 muziek band van oudleerlingen
14.00 workshop: Anne Mijke van Harten: Sharing nature, natuurbeleving
14.30 oud-leerlingen en ouders beantwoorden vragen van het publiek. college tour 2015
15.00 workshop: Sharing nature, natuurbeleving
15.30 Kinderkoor UP4s uit Oeganda
16.00 afsluiting
Gedurende de hele dag zijn er doorlopend activiteiten.

*  Het optreden  van het kinderkoor UP4S uit Uganda. Zij zullen met kinderen van Aventurijn zingen, maar ook zelf hun swingende muziek ten gehore brengen. Ook zal er een kraampje zijn waar zij spullen verkopen voor kansarme kinderen in Uganda. De SPAR in Loenen sponsort de maaltijd voor het koor uit Uganda; dat is pas super!

* Een kleuterplein, met activiteiten gericht op het jonge kind.

* Er zijn volop kinderactiviteiten rondom het thema ontdekkingsreizigers! Speurtocht, spoorzoeken, experimenten, je eigen wereld vormgeven etc.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie