profiel

Luc Stevens


Luc Stevens
Bekijk mijn profiel

twitter

Voorstelling voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 2: Pauze! hetkind.org/?p=59459

Ongeveer 14 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Luc Stevens opent nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen: Uitzicht. Over dienstbaarheid van kennis en verantwoord handelen in school.

14 juni 2014

Luc Stevens

Geplaatst in:

Op woensdag 10 september 2014 zal Luc Stevens – founding father NIVOZ en emeritus hoogleraar orthopedagogiek – de eerste onderwijsavond verzorgen van het nieuwe schooljaar.  De titel van Stevens’ voordracht is: Uitzicht. Over dienstbaarheid van kennis en verantwoord handelen in school.

Luc StevensZeven data, zeven sprekers van naam en faam. Het NIVOZ heeft in samenwerking met hetkind alvast het programma samengesteld van de zeven onderwijsavonden voor komend schooljaar 2014-2015. Ze bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk, voldoende stof om het gesprek te kunnen voeren en uw eigen ontwikkeling (en die van uw collega’s en school) van nieuwe input te voorzien.

De inleidende tekst van de hand van de spreker:

Uitzicht. Over dienstbaarheid van kennis en verantwoord handelen in school

In mijn bijdrage zou ik een aantal lijnen die door NIVOZ-inleiders de afgelopen jaren zijn getrokken willen doortrekken naar een werkzaam en inspirerend perspectief voor wie in onderwijs werkt. Denk aan de bijdragen van de therapeuten Beate Letschert en Paul Verhaeghe en hun afkeer van labeling en classificatie of aan Jelle Jolles en het (on)bekende belang van neurologische kennis. Denk aan Joseph Kessels, Gert Biesta en Max van Manen en hun appreciatie van wetenschappelijke kennis.

Wat betekent hun denken voor het dagelijks handelen en omgekeerd? Hoe is die verbinding omgekeerd eigenlijk? Of is die er niet? Waar vinden wij houvast voor verantwoord handelen in de watervallen van analyses en kennis die over ons komen in opleiding en nascholing. Is onderwijzen eigenlijk wel een kennisvak, zoals zij dat bedoelen of wat zou dienstbare kennis zijn? Aan welke denkers kunnen wij ons veilig orienteren, terwijl wij zelf de keuzes maken? Of, de hamvraag: kan je eigenlijk wel spreken van theorie en praktijk? Dat wil zeggen als eigenstandige werkelijkheden?

Uitzicht: moeten we niet naar een andere opvatting over ons eigen werk en moeten wij dat niet zelf bepalen, dat uitzicht. Maar wat zal dat dan van ons vragen, ook zo dat respect gewonnen wordt voor onderwijswerk.

—–

De Onderwijsavonden worden traditioneel gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, over de exacte data en de spreker. en losse entreekaart kost 30 euro. Passepartout-kaarthouders betalen 175 euro en zijn verzekerd van een plaats op 15 januari (Peter Heerschop en Marcel van Herpen). –> Let op: voor deze avond van Heerschop en Van Herpen zijn inmiddels geen losse kaarten meer verkrijgbaar. Tot 15 oktober kunt u nog wel via een passepartout-kaart ook bij deze avond van de partij zijn.

–> U kunt zich HIER aanmelden


Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie