profiel

Joop Berding


joopberding
Bekijk mijn profiel

twitter

Als je wint, heb je vrienden: over mijn klas vol hechtingsproblematiek hetkind.org/?p=63847

Ongeveer 8 uur geleden op NIVOZ-platform hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Maand van de Filosofie: lezing door Joop Berding over Hannah Arendt – Den Haag

1 februari 2018

joopberding

Geplaatst in:

In het kader van de Maand van de Filosofie geeft auteur Joop Berding op donderdag 19 april 2018 om 19.00 uur bij Van Stockum Boekverkopers Den Haag een lezing over het werk van Hannah Arendt.

Het werk van deze politiek denker, zoals ze zichzelf noemde, is populairder dan ooit. Arendt (geboren in Duitsland in 1906, overleden in New York in 1975) schreef een veelzijdig oeuvre bij elkaar dat om drie thema’s draait: het bestaan van de mens en de betekenis van het mens-zijn, totalitarisme in zijn verschillende verschijningsvormen en ten slotte het innerlijke, of geestelijke leven van de mens. Over deze onderwerpen schreef ze (soms geruchtmakende) boeken zoals Vita activa, Totalitarisme en Eichmann in Jeruzalem en Het leven van de geest: denken en willen.

Het gaat Arendt om onze ene, gemeenschappelijke wereld. Zij vraagt zich af of we daar met zijn allen wel voldoende om geven. Zijn we niet gevangen in een cyclus van produceren en consumeren (wat Arendt ‘arbeiden’ noemt), terwijl het zou moeten gaan om het publieke gesprek en het overleg tussen mensen, door Arendt ‘handelen’ genoemd?

Arendt liep vooruit in het denken over duurzaamheid maar is ook actueel vanwege haar analyse van totalitaire ideologieën. Ze zet ons aan om opnieuw na te denken over hoe we als mensen een goed leven kunnen leiden dat niet ten koste gaat van ons bestaan op deze planeet. In hoeverre schakelen we hierbij onze verbeelding in en ‘helpt’ dit?

Tijdens de lezing presenteert Joop Berding enkele belangrijke momenten uit het leven van Arendt, hij introduceert een aantal kernbegrippen van haar denken en gaat in gesprek met de aanwezigen over de actualiteit hiervan.

Meer info
Datum: 19 april 2018, van 19 – 20.30 uur.
Plaats: Den Haag, boekhandel Van Stockum, Spui 40, 2511BS Den Haag (070-3028110)
Kosten: gratis

Aanmelden bij: promotie@vanstockum.nl
Meer info op: www.joopberding.nl

Aanbevolen literatuur:

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie