profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Mooi opwarmertje. En er zijn nog kaarten te verkrijgen voor deze Onderwijsavond in Driebergen. Klik hier --> nivoz.nl/lezingen/onder… twitter.com/nivoz/status/8…

Ongeveer 3 uur geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Masterclass Gert Biesta op 16 mei in Driebergen voor opleiders: ‘Hoe geven we het onderwijzen terug aan het onderwijs?’

26 maart 2014

robvanderpoel

Geplaatst in:

Op vrijdag 16 mei zal prof. dr. Gert Biesta in de ochtend een masterclass verzorgen in Driebergen, daags na de onderwijsavond in theater Maitland. De Masterclass (9.30-12.30 uur) is bedoeld voor de opleiders van Pabo’s en lerarenopleidingen en draagt de titel ‘Hoe geven we het onderwijzen terug aan het onderwijs?’ Er is een beperkt aantal plaatsen (50) beschikbaar. Lees meer over de inhoud.

Hoe geven we het onderwijzen terug aan het onderwijs?

De pedagogiek is uit Nederland verdwenen, zo lijkt het, maar de vragen die ze behartigde als kunde en als wetenschap zijn dezelfde gebleven. Moeten wij onszelf als pedagogen opnieuw uitvinden? Heeft de ontwikkeling van de onderwijswetenschappen ons niet geholpen?

De komst van de pedagoog Gert Biesta betekent een gegarandeerde uitdaging aan onze opvoedingsverlegenheid , maar helpt ook om onszelf te herkennen in onze eigen schoolomgeving, in de lastige vraagstukken en de verantwoordelijkheden die deze met zich meebrengt en het soort zekerheden dat we nodig hebben als antwoord daarop.

Heel passend is bijvoorbeeld zijn recente voorstel om van onderwijs en opvoeding geen spierballenvak te maken, maar het te erkennen zoals het naar zijn aard is: een delicaat vak, kwetsbaar om de vele risico’s die gelopen worden (en altijd gelopen zijn).[i] Geen pogingen om evidence de plaats in te laten nemen van een goed gevoel voor verhoudingen of het verstaan van wat kinderen nodig hebben, niet teveel legitimeringen in scores en niet teveel programma’s om onze problemen op te lossen en als leraar weinig meer te vertellen te hebben.[ii]

Dringend is zijn oproep om het onderwijzen terug te geven aan het onderwijs. Dit heeft betrekking op zijn kritiek op de ver-lering van de taal van het onderwijs, d.w.z. om de notie van onderwijzen weer meer betekenis te geven dan ‘faciliteren van leerprocessen’.

Biesta brengt het oorspronkelijk humane karakter van onderwijs en opvoeding terug. Niet zonder voorwaarden, maar wel als herkenbare verantwoordelijkheid. In de school en niet minder in de opleiding van leraren. In deze masterclass zal er alle gelegenheid zijn om met elkaar te onderzoeken wat deze vragen betekenen voor de opleiding van toekomstige leraren.

Naast een inleiding verzorgd door Biesta zal er veel ruimte zijn voor casuïstiek. Het verzoek is dan ook om je voor te bereiden door het werk van Biesta te lezen en met een casus naar deze masterclass te komen.

We kiezen voor een maximale grootte van de groep tot 50 personen, zodat we goed met elkaar kunnen werken. Na aanmelding ontvang je een artikel ter voorbereiding op de masterclass. De masterclass is gericht op opleiders (Pabo, lerarenopleiding). Stuur dit bericht gerust door binnen je opleiding of stuur het gericht aan personen die graag aan deze masterclass willen deelnemen.

Aanmelden kan via dit mailadres (info@nivoz.nl).

Datum: vrijdag 16 mei 2014

Prijs: € 75,- (incl. broodjeslunch)

Locatie: Landgoed de Horst, gebouw Blauwgedicht, De Horst 1, 3971 KR Driebergen

Tijdstip: 09.30 – 12.30 uur


[i] zie Biesta, G.J.J. (2014). The beautiful risk of education. Boulder, CO: Paradigm Publishers.

[ii] zie ook Biesta, G.J.J. (2012). Goed onderwijs en de cultuur van het meten. Den Haag: Boom/Lemma.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie