profiel

Rikie van Blijswijk


Rikie van Blijswijk
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Lezing Rob Martens in Roermond, met bezoek aan Synergieschool

19 september 2017

Rikie van Blijswijk

Geplaatst in:

Op woensdagmiddag-avond 22 november is er een NIVOZ-masterclass op én over de praktijk van de Synergieschool in Roermond, een inspirerende plek die Rikie van Blijswijk eerder in een schoolportret heeft beschreven. Hoogleraar Rob Martens doet er onderzoek en zal op die middag/avond zijn bevindingen en werk nader toelichten. Het schoolbezoek start om 15.30 uur en eindigt rond de klok van 19.30 uur. Voor de lezing van Martens – waarvoor u apart kunt inschrijven –  bent u vanaf 18.00 uur welkom.

Inschrijven

Deelname aan het schoolbezoek (inclusief lezing Martens) kost 50 euro. Aanmelden gaat via deze link. Voor de lezing van Martens betaalt u 25 euro. Deze NIVOZ-podium-activiteit staat in relatie tot de Onderwijsavond eerder die maand met Hans Boutellier (op 15 november) en het NIVOZ-jaarthema Volwassenheid – een begrip dat behulpzaam kan zijn bij pedagogische vragen en dat we in de novembermaand vanuit een maatschappelijk perspectief verkennen.

De dagelijkse onderwijspraktijk stelt leraren en schoolleiders voortdurend voor grote vragen, zoals: ‘waartoe onderwijzen we?’ waarop vaak geen sluitende antwoorden zijn. Onderwijs beweegt zich steeds meer in een cultureel-diverse en geïndividualiseerde samenleving met steeds minder vanzelfsprekende richtingwijzers naar waar we vandaan komen en waar we naartoe willen. De centrale vraag is: in welke mate is onderwijs in staat gezamenlijke oriëntaties te ontwikkelen en opnieuw verbinding te creëren? Deze masterclass beoogt vanuit een inspirerend praktijkvoorbeeld en presentatie uitzicht te bieden.

Deelnemers zijn uitgenodigd voor een uitgebreid scholenbezoek aan De Synergieschool. De school is in 2016 gestart met leerlingen mét en zonder toelaatbaarheidsverklaring, én met leerlingen die een breed ondersteuningsprofiel vragen, zoals moeilijk lerende kinderen, een bijna blind en een doof kind. ‘De onzekerheid hebben we vastberaden omhelsd. Elke keer staan we voor nieuwe uitdagingen; we willen in die onzekerheid blijven en oplossen wat nodig is.’ (directie Synergieschool)

Rob Martens presenteert zijn visie op onderwijs met een eiersorteermachine in de hoofdrol.

Programma
15.00 uur koffie en thee.
15.30 uur welkom en inleiding.
15.45 uur Jet Dekker en Hetty Belgers vertellen het verhaal over de Synergieschool. Tevens gesprek met ouders en leerlingen en een rondleiding door de school
17.00 uur gezamenlijke afsluiting van de kennismaking.
17.30 uur een eenvoudige maaltijd
18.15 uur interactieve presentatie door Rob Martens
19,15 uur afronding Jet en Hetty
19.30 uur terug naar huis

Biografie

Sinds 2014 is Rob Martens hoogleraar en programmaleider van het Welten-instituut (faculteit psychologie en onderwijswetenschappen) bij de Open Universiteit. Zijn specialismen zijn onderwijsvernieuwing, motivatieprocessen en docentprofessionalisering. Hij is voorzitter van de vakgroep doceren en docentprofessionalisering. Daarnaast is Martens wetenschappelijk directeur ecbo (expertisecentrum beroepsonderwijs) bij stichting CINOP.

Publicaties van Rob Martens zijn regelmatig terug te vinden in het publieke domein. Hij verzorgde eerder al eens een NIVOZ-Onderwijsavond in Driebergen (november 2012). Lees dit artikel van zijn hand dat eerder bekroond werd.

Locatie van deze middag/avond:

Synergieschool – centrum voor leven en leren
Herkenbosscherweg 22
6045 AR  Roermond

Website: www.synergieschool.nl

De coördinatie van dit schoolbezoek is in handen van Rikie van Blijswijk: r.vanblijswijk@hetkind.org

Alle NIVOZ-masterclasses in schooljaar 2017-2018

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie