profiel

Joyce van den Bogaard


Joyce van den Bogaard
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 5: Ik alleen in de klas hetkind.org/?p=59545

Ongeveer 5 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Met meer energie werken aan waardegedreven onderwijs, met o.a. Gert Biesta – Amsterdam

30 januari 2017

Joyce van den Bogaard

Geplaatst in:

Laat je inspireren door Gert Biesta en andere onderwijsprofessionals en ga samen experimenteren en kennis en ervaringen delen! In drie sessies praat je samen met Gert Biesta, Heleen Bouwmans en andere onderwijsprofessionals over virtuositeit in je onderwijsomgeving en ga je ook daadwerkelijk aan de slag met vraagstukken uit je eigen onderwijspraktijk.

In de Virtuoze School zien we onderwijzen als kunst. Er is plaats voor brede vorming, creativiteit en bevlogenheid van leerkrachten, leerlingen en schoolleiding. Vertrouwen in de professionaliteit van leerkrachten is doel en vertrekpunt. Door pedagogisch sterker te worden vergroten we de waarde van het eigen onderwijs. Dat vraagt van leerkrachten en van scholen dat zij zichzelf serieus nemen en andere manieren vinden van organiseren.

Voor wie?

Voor leraren, IB-ers, bouwcoördinatoren, directies en besturen die écht aan de slag willen met hun virtuositeit in hun onderwijs en omgeving. Deelname staat open voor scholen. Wij geven de voorkeur aan 2 of 3 deelnemers per school om het effect in de eigen werkomgeving te vergroten.

Deelnemers kiezen ervoor de virtuositeit van leerkrachten als uitgangspunt te nemen en zoeken naar nieuwe manieren van professionaliseren en organiseren om deze ambitie neer te zetten. Zij zijn gegrepen door het werk van Gert Biesta en andere denkers over pedagogische waarden in onderwijs. Ze vragen zich tegelijkertijd af: “Hoe geef ik virtuositeit vorm op mijn eigen school?”

Programma

Labo Virtuoos is een lerend netwerk, Community of Practice, voor pioniers in virtuoos onderwijzen. In het Labo Virtuoos onderzoeken onderwijsprofessionals en schoolleiders samen met Gert Biesta en Heleen Bouwmans hun vragen omtrent waardegedreven onderwijs binnen de context van de eigen school. De missie van het Labo is om elkaar te inspireren en te versterken en zo de beweging richting virtuoos onderwijzen door te zetten in de eigen werkomgeving. Door de gedeelde ambitie en diversiteit aan kennis en ervaringen ontstaat ruimte voor waardevolle experimenten en inzichten.

Vertrekpunt voor het Labo is de eigen leervraag van de deelnemers, die passend is binnen de schoolcontext en hun ambitie. Bij het delen en uitdiepen schaken we op drie borden: de persoon, de groep en de organisatie.

In het Labo maken we veel ruimte voor eigen invulling van de bijeenkomsten op basis van de behoefte van de deelnemers. Ook buiten de bijeenkomsten bevorderen we onderling contact en is het mogelijk om vragen voor te leggen aan Gert Biesta, Heleen Bouwmans en collega’s bij Het ABC. Er wordt een gemeenschappelijke omgeving gecreëerd voor het delen van artikelen en beeldmateriaal.

  • Drie sessies (dagdeel), exclusieve bijeenkomsten, klein gezelschap.
  • Na afloop van de sessies wordt er desgewenst gezamenlijk gegeten.

Data

  • Donderdag 6 april 2017: 9.00 – 18.00 uur
  • Donderdag 19 oktober 2017: 14.30 – 18.00 uur
  • Donderdag 19 april 2018: 14.30 – 18.00 uur

Deelname

Deelname staat open voor scholen. Wij geven de voorkeur aan 2 of 3 deelnemers per school om het effect in de eigen werkomgeving te vergroten. Voorafgaand aan deelname vindt een kennismakingsgesprek plaats. Ter voorbereiding op de eerste sessie wordt een casus beschrijving gevraagd van de eigen school en een eerste formulering van een leervraag. Daarnaast zullen wij enkele artikelen en filmpjes ter voorbereiding aanreiken.

Kosten

De kosten voor een jaar, incl. 3 bijeenkomsten van een dagdeel en tussentijdse reflectie, bedragen:
€ 1250,- voor de 1e deelnemer van een school
€ 1000,- voor de 2e deelnemer van dezelfde school
€ 500,- voor de 3e deelnemer van dezelfde school

Het Laboratorium Virtuoze School wordt ter validatie ingediend bij Registerleraar.

Meer informatie en aanmelden
Lees meer over de inhoud en meld je aan via de website van Het ABC.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie