profiel

René Kneyber


Rene Kneyber
Bekijk mijn profiel

Gert Biesta


Gert-Biesta
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Miniconferentie met Gert Biesta, René Kneyber en een boek: ‘Het prachtige risico van onderwijs’ (UITVERKOCHT!)

9 december 2014

Rene Kneyber

Geplaatst in:

Op maandagavond 9 februari 2015 vindt een miniconferentie plaats in Driebergen ter gelegenheid van Gert Biesta’s boek ‘The Beautiful Risk of Education’ . Dit verscheen in 2013 in het Engels, maar wordt nu vertaald en vanaf die avond beschikbaar gemaakt door docent René Kneyber. Op deze lanceringsavond willen we met beide auteurs ingaan op het waarom en de betekenis van het boek. Waarom krijgt dit werk zoveel respons en weerklank? Wat vraagt het van ons, als we wat met de boodschap ervan willen doen? Ook onderzoeken we – in gesprek met leraren die het werk van Biesta kennen – de verbinding van zijn gedachtegoed met de praktijk in hun school.

risiscooOnderwijspedagoog Gert Biesta is een van de wereldwijd leidende denkers over onderwijs. René Kneyber is docent wiskunde, auteur van diverse boeken over orde houden, en (met Jelmer Evers) mede-auteur van Het Alternatief, een bundel essays en interviews over onderwijs, die tot in de Tweede Kamer spraakmakend is geweest. Hij treedt in januari toe tot de Onderwijsraad. Biesta fungeert op zijn beurt in een adviesrol naar de Onderwijsraad toe.

Inleiding
De afgelopen jaren is een breed gesprek op gang gekomen over een nieuwe visie op goed onderwijs. Leraren, maar ook ouders en beleidsmakers, zetten in toenemende mate vraagtekens bij de nadruk die er is komen te liggen op onderwijs als economisch instrument. Ook is het de vraag of we onderwijs niet te veel als een maakbaar proces zijn gaan beschouwen. We moeten niet uit het oog verliezen, dat menselijke ontwikkeling nu eenmaal geen mechanisch, voorspelbaar proces is. Integendeel, onderwijs is een proces met een groot, maar prachtig risico.

De vragen
Wat dat kan betekenen voor onze visie op goed onderwijs, en wat dat van leraren (en andere betrokkenen) vraagt, zet Gert Biesta uiteen in zijn boek “Het prachtige risico van onderwijs”. Dit verscheen in 2013 in het Engels en is nu vertaald door René Kneyber. Lees hier de recensie van Beautiful Risk of Education van Simon Verwer.

Programma
In het eerste gedeelte van de avond zullen Gert Biesta en René Kneyber geïnterviewd worden door Marcel van Herpen. Zij gaan in gesprek over het waarom van het boek: wat is het belang ervan, dat het geschreven moest worden? En wat is het belang van de vertaling die nu verschijnt?
In het tweede gedeelte vertellen drie leraren over hun visie op, en ervaringen met de verbinding van het gedachtegoed van Gert Biesta met hun lespraktijk. Bijdragen worden geleverd door Merel Boon (vanuit de lerarenopleiding), Anita Bruin (vo), en Hester IJsseling (po). Er zal ook ruimte zijn voor vragen uit het publiek.
Tot slot zal het eerste exemplaar van de boekvertaling worden uitgereikt aan een leidende persoon uit de onderwijswereld, waarna er onder het genot van een drankje nog kan worden nagepraat.

Voor wie?
De avond – door NIVOZ georganiseerd – is voor leraren, lerarenopleiders, beleidsmakers en onderzoekers een unieke gelegenheid om vanuit theorie en praktijk zicht te krijgen op een fundamenteel nieuwe visie op goed onderwijs, en op wat deze voor leraren kan betekenen.

Plaats, tijden, kosten en aanmelden (Let op: Deze avond is inmiddels UITERKOCHT!)
De kosten van de avond bedragen 50 euro, inclusief een exemplaar van het boek (normaliter 30 euro) en borrel. De locatie is theater Maitland op landgoed De Horst in Driebergen. We starten om 19:30 uur en eindigen rond 21:30 uur. Daarna is er nog gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje. Inschrijven is al mogelijk

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie