profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Gespreksavond na uitzending ‘Dus Ik Ben .. een goede opvoeder’ in De Balie, Amsterdam

11 juni 2016

robvanderpoel

Geplaatst in:

Naar aanleiding van een nieuwe reeks van de televisieserie Dus Ik Ben van filosoof Stine Jensen organiseert De Balie i.s.m.  Human op woensdagavond 22 juni een programma waarin met verschillende sprekers en publiek verder in gesprek wordt gegaan over het thema van de afgelopen aflevering: opvoeden. Op zondagavond 19 juni is de uitzending geweest. Maarten Doorman geeft in Amsterdam – vanaf 20,00 uur – een korte lezing over opvoeden bezien vanuit de filosofie. Met Phaedra Werkhoven (hoofdredacteur Faboulous mama & family),schrijver Abdelkader Benali en politica Hannah Belliot (pedagoog) gaan we in gesprek over wat een ouder tot een goede opvoeder maakt, wie dat bepaalt en de invloed van culturele en sociaal / economische invloeden op de opvoeding. Bestel hier uw kaarten.

dusikbeneengoedeopvoeder-0-0-820-540Het Nederlandse kind is een van de gelukkigste ter wereld, de Nederlandse ouder denkt dat zijn kind net wat meer bijzonder is dan de rest en de gemiddelde ouder duldt geen kritiek op zijn opvoedstijl. We weten het allemaal beter en toch zijn de hulpboeken en televisieprogramma’s over opvoeden mateloos populair.

Waar de een gruwelt van het onderhandelingshuishouden, valt volgens de ander de corrigerende tik nooit goed te praten. Waar de een denkt dat complimenten leiden tot zelfverzekerde kinderen, ziet de ander een leger van kleine narcisten in de dop. En waar de een gelooft dat kinderen moeten worden opgevangen met koekjes en thee, ziet de ander lever een zelfstandig sleutelkind. Maar wie of wat bepaalt wat een goede opvoeding is en wat de taken van het ouderschap behelzen? Misschien wordt het tijd om de denkbeelden van Rousseau (“Je moet het kind alles zelf laten ontdekken”) en Kant (“Een mens is pas een mens door zijn opvoeding”) weer eens tegen het licht te houden. Wat kan de filosofie ons leren over opvoeden anno nu?

naast eerder genoemde sprekers houden ook jonge ouders Sarah Sluimer (schrijver) en Thijs Schreuder-Rinnooy Kan (filmmaker) allebei een korte column over de rolverdeling tussen man en vrouw in Nederland anno 2016 en wat zegt dat over goed opvoeden.

Kaarten a 10 euro, achter deze link.

Meer informatie op de site van De Balie.

Aanvang 20.00 uur.

Over: Dus Ik Ben , de site van HUMAN

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie