profiel

Maartje Janssens


Maartje Janssens
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
NIVOZ-Masterclass in Driebergen: ‘Ontspannen en gelukkig voor de klas, hoe doe je dat?

30 augustus 2017

Maartje Janssens

Geplaatst in:

Op dinsdag 26 september zal Suzanne Niemeijer een Masterclass verzorgen in Driebergen, met als titel ‘Ontspannen en gelukkig voor de klass staan, hoe doe je dat?’. Deze speciale middag/avond is verbonden aan het NIVOZ-jaarthema Volwassenheid dat we in deze septembermaand  vanuit een spiritueel perspectief verkennen. Ook de eerste Onderwijsavond met Désanne van Brederode op woensdag 6 september valt onder dit deelthema.

Aan de Masterclass kan door maximaal 20 mensen worden deelgenomen. We starten om 16.30 uur (einde circa 21.00 uur). De kosten zijn 75 euro. Inschrijven kan hier.

Spiritualiteit zweverig? Welnee! In deze masterclass blijven we met beide benen op de grond en ontdekken we hoe spiritualiteit alles te maken heeft met hoe jij voor de klas staat. Ben je wakker, ken je jezelf? Ben je je bewust van wat er in je omgaat en hoe dat van invloed is op de omgang met jezelf, leerlingen, collega’s, ouders, school, wereld? Deze vragen zijn geen luxe-vragen; ze hebben een hoge mate van urgentie. Wie herkent niet het gevoel aan zijn taks te zitten, opgebrand te zijn, de druk te voelen van alles wat nog moet gebeuren? In hoeverre kun je er dan nog zijn voor de ander, en op de eerste plaats voor jezelf?

Volwassenheid heeft zo bezien alles te maken met zelfkennis en wakkerheid. Heb je inzicht in de ervaringen die je gevormd hebben tot wie je bent? Ben je je bewust van bepaalde patronen die je je hebt eigen gemaakt, en kun je vanuit dat bewustzijn ook op een andere, wellicht betere manier naar jezelf en de ander kijken? Kun je handelen naar wat een situatie op dat moment van je vraagt, op zo’n manier dat je daarin recht doet aan jezelf, de ander, en de wereld waarin je leeft? Aan de hand van bronnen als Theory U van Otto Scharmer, Emergent Teaching van Sam Crowell, Happy Teachers Change the World van Thich Nhat Hanh, en Vrede kun je leren van David van Reybrouck en Thomas d’Ansembourg gaan we aan de slag met deze vragen. Dat doen we op een actieve manier, door met elkaar verschillende oefeningen te doen waardoor je leert aanwezig te zijn bij wat zich in jou en om je heen afspeelt. Wanneer je dit proces aangaat, ervaar je dat er energie vrijkomt en innerlijke rust ontstaat. En van daaruit kun je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen handelen, en je verbonden voelen met de ander en het andere. Dát is volwassen worden vanuit spiritueel perspectief.

  • Doelgroep: Leraren, schoolleiders, onderwijsbetrokkenen in brede zin
  • Werkvorm: Theoretische inleiding en oefeningen in het ontwikkelen van (zelf)bewustzijn
  • Datum: 26 september 2017
  • Tijd: 16.30 – 21.00 uur, met eenvoudige snack als break
  • Locatie: Landgoed De Horst, gebouw Vossesteijn, De Horst 1 in Driebergen
  • Kosten: €75

Over Suzanne Niemeijer

Suzanne is docent Pedagogische Tact, Pedagogisch Leiderschap en Pedagogische Verdieping bij het NIVOZ. Zij deed de Pabo en studeerde Pedagogiek. Ze werkte in het basisonderwijs en in het speciaal onderwijs (cluster 2). Vooral in dat werk (eerst als leerkracht en later als teamleider) ontdekte ze dat kinderen zich optimaal ontwikkelen als je bent afgestemd op wat ze echt nodig hebben. En dat verschilt nogal per kind. Het vraagt om kennis over alle kinderen en een passend aanbod. Deze ervaring was goed bruikbaar in het latere werk in het HBO. Eerst met studenten van de Dansacademie en daarna op een Pabo (als docent, teamleider en als manager). Daarnaast geeft Suzanne al meerdere jaren trainingen in professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Alle NIVOZ-masterclasses in schooljaar 2017-2018

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie