profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Onderwijsavond Anne Speckens: ‘Mindfulness, de toepassing en mogelijke betekenis voor het basis en voortgezet onderwijs’

16 juli 2014

robvanderpoel

Geplaatst in:

Op woensdag 11 maart  2015 zal prof. dr. Anne Speckens  – hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen  – een onderwijsavond verzorgen in Driebergen. Ze is de vijfde spreker in een serie van zeven. De titel van Speckens voordracht is: Mindfulness, de toepassing en mogelijke betekenis voor het basis en voortgezet onderwijs.

Hetkind-themalogo-onderwijsavond–> U kunt zich HIER aanmelden

Zeven data, zeven sprekers van naam en faam. Het NIVOZ heeft in samenwerking met hetkind een aantrekkelijk programma samengesteld van zeven onderwijsavonden voor het schooljaar 2014-2015. Ze bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk, voldoende stof om het gesprek te kunnen voeren en uw eigen ontwikkeling (en die van uw collega’s en school) van nieuwe input te voorzien.

Prof. dr. Anne Speckens is hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, ze deed uitgebreid onderzoek naar Mindfulness i.s.m. Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteiten van Leiden en Groningen.

U vindt hier een inleiding van Anne Speckens zelf:

anneeeMindfulness, de toepassing en mogelijke betekenis voor het lager en middelbaar onderwijs

Mindfulness wordt gedefinieerd als met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel. Jon Kabat-Zinn was de eerste die mindfulness toepaste in de gezondheidszorg, in eerste instantie bij mensen met chronische lichamelijke klachten waarvoor geen verdere medische behandeling meer mogelijk was (Kabat-Zinn, 1990). Later werd de mindfulness training aangepast voor toepassing bij mensen met psychische klachten, zoals terugkerende depressie (Segal, Teasdale & Williams, 2014).

Uit onderzoek is ondertussen gebleken dat mindfulness bij deze mensen de kans op een nieuwe depressie halveert. Uit een recent verschenen meta-analyse van 47 onderzoeken bij verschillende lichamelijke en psychische aandoeningen blijkt dat mindfulness klachten van depressie, angst en pijn kan verminderen (Goyal et al., 2014). Mindfulness wordt ook toegepast bij professionals die in de gezondheidszorg werkzaam zijn, zoals huisartsen.  Mindfulness blijkt niet alleen hun burn-out klachten te kunnen verminderen en hun welzijn te kunnen vergroten, maar ook de empathie voor hun patiënten te vergroten (Krasner et al., 2009).

In toenemende mate wordt mindfulness ook buiten de gezondheidszorg toegepast, zoals in het onderwijs of bedrijfsleven. Er zijn mindfulnessprogramma’s ontwikkeld voor het lager onderwijs en het middelbaar onderwijs.  Ook wordt mindfulness aangeboden aan het onderwijzend personeel zelf. Het ligt voor de hand te veronderstellen dat mindfulness kan bijdragen aan het concentratievermogen, de emotieregulatie en het zelfvertrouwen van leerlingen. Bovendien zou het hun empathie voor anderen kunnen vergroten. Er is nog echter nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan bij deze populatie. In België is een studie gedaan bij middelbare scholieren waaruit bleek dat mindfulness depressieve en angstklachten bij deze groep verminderde (Raes et al., 2013). Ook voor het onderwijzend personeel zelf zou mindfulness kunnen helpen om te gaan met veranderende omstandigheden en toegenomen werkdruk.  Het zou burn-out kunnen voorkomen en arbeidssatisfactie vergroten.

  • Kabat-Zinn.  Full catastrophy living. New York: Bentam Dell, 1990.
  • Segal, Williams & Teasdale.  Mindfulness Based Cognitive Therapy for Depression, 2nd edition. New York: Guilford Press, 2013.

Tickets bestellen

De Onderwijsavonden worden traditioneel gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, over de exacte data en de spreker. Beide onderwijsavonden met Peter Heerschop en Marcel van Herpen op 15 en 16 januari zijn uitverkocht.  Een losse entreekaart kost 30 euro.

–> U kunt zich HIER aanmelden


Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie