profiel

Henk Oosterling


Henk Oosterling
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Onderwijsavond Henk Oosterling: ‘De noodzaak van mediawijsheid en ecowijsheid in het basisonderwijs’

16 juli 2014

Henk Oosterling

Geplaatst in:

Op woensdag 17 juni 2015 zal Henk Oosterling  – filosoof  en initiatiefnemer van Rotterdam Vakmanstad – een onderwijsavond verzorgen in Driebergen. Hij is de laatste spreker in een serie van zeven. De titel van Oosterlings voordracht is: De noodzaak van mediawijsheid en ecowijsheid in het basisonderwijs.

Hetkind-themalogo-onderwijsavond–> U kunt zich HIER aanmelden

Zeven data, zeven sprekers van naam en faam. Het NIVOZ heeft in samenwerking met hetkind een aantrekkelijk programma samengesteld van de zeven onderwijsavonden voor komend schooljaar 2014-2015. Ze bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk, voldoende stof om het gesprek te kunnen voeren en uw eigen ontwikkeling (en die van uw collega’s en school) van nieuwe input te voorzien.

Henk Oosterling (1952) was nationaal kampioen Japans zwaardvechten, promoveerde cum laude in de filosofie en probeert via Rotterdam Vakmanstad en scholen ervoor te zorgen dat  jongeren een echt vak leren.

U vindt hier  een inleiding van Henk Oosterling zelf:

henk.oosterlingDe noodzaak van mediawijsheid en ecowijsheid in het basisonderwijs

We leven in een samenleving die in de afgelopen decennia op steeds weer andere wijze is gekarakteriseerd: de informatiesamenleving is tevens een mediasamenleving en die ligt ingebed in een netwerksamenleving. Inmiddels hebben we ook begrepen dat we in een participatiesamenleving vertoeven.

Wat dit alles ook moge betekenen, een ding is duidelijk: daadwerkelijke participatie is meer dan louter lippendienst. Bovendien is communicatie in zijn letterlijke vanzelfsprekendheid razendsnel en diffuus geworden. Participatie verlangt serieuze communicatie vanuit een kritisch besef van wat media met mensen doen. Mediawijsheid is een pedagogisch imperatief.

Tegelijkertijd zijn de netwerken waarin mensen met elkaar omgaan steeds hechter en complexer in elkaar verknoopt. Niet alleen sociaal, maar ook fysiek. Onze dagelijkse handelingen – eten, vervoer, entertainment – beïnvloeden op lokale en globale schaal fysieke processen die de kwetsbare gezondheid van kinderen negatief beïnvloeden. Inzicht in deze processen en de verantwoordelijkheid die individuen hierin nemen vergt een nieuwe ‘geletterdheid’: ecowijsheid. Met het oog op een toekomstige samenleving waarin duurzaamheid cruciaal is ook ecowijsheid een pedagogisch imperatief.

boekWat betekent dit voor het basisonderwijs? Rotterdam Vakmanstad (RVS) is een organisatie die vanaf 2008 in Rotterdam op basisscholen het programma Fysieke Integriteit opzet en coördineert.  In dit programma judoën, eten, koken, tuinieren en filosoferen kinderen in het reguliere programma. De afgelopen jaren heeft RVS voor de groepen 6, 7 en 8 een ecosofisch lessenpakket ontwikkeld dat voortbouwt op de filosofielessen, maar dit uitbreidt met lessen in media- en ecowijsheid, aangevuld met zogenaamde vredeslessen waarin leerlingen mediatietraining krijgen.

De achterliggende pedagogische visie situeert individuen als knooppunten in netwerken en ziet relaties als de grondslag van het pedagogisch handelen.  In de lezing zal zowel op de achterliggende pedagogische visie als op de concrete uitwerking hiervan worden ingegaan, zoals in de laatste publicatie ECO3. Doendenken (2013) is uitgewerkt.

Zie: www.vakmanstad.nl

De Onderwijsavonden worden traditioneel gehouden in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen dat plaats biedt aan maximaal 300 mensen. We starten om 19.30 uur en vanaf 19.00 uur is er een inloop. Achter deze link leest u over de hele serie, over de exacte data en de spreker. Beide onderwijsavonden met Peter Heerschop en Marcel van Herpen op 15 en 16 januari zijn uitverkocht.  Een losse entreekaart kost 30 euro.

–> U kunt zich HIER aanmelden


Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie