profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Mooi opwarmertje. En er zijn nog kaarten te verkrijgen voor deze Onderwijsavond in Driebergen. Klik hier --> nivoz.nl/lezingen/onder… twitter.com/nivoz/status/8…

Ongeveer 38 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Onderwijsavond Jessica Mesman in Driebergen: ‘Wat doet ertoe en valt ons niet (meer) op?

21 mei 2016

robvanderpoel

Geplaatst in:

Jessica Mesman verzorgt de vijfde Onderwijsavond  – op donderdagavond 19 januari 2017 – in theater Maitland in Driebergen. Mesman is associate professor aan de vakgroep Maatschappijwetenschap en Techniek aan de Universiteit van Maastricht. Ze spreekt en publiceert al meer dan tien jaar over het belang van een positieve benadering van zorgveiligheid. Haar onderzoek richt zich op het reeds bestaande potentieel op de werkvloer. Die visie biedt interessante aanknopingspunten voor onderwijs en onderwijsonderzoek.

jessicaHet onderzoek dat Jessica Mesman doet, wijkt af van wat gebruikelijk is. Ze doet etnografisch onderzoek, dat zich richt op het beschrijven van de praktijk van gezondheidszorg als complex systeem. Zo kijkt ze in onderzoek naar veiligheid in de gezondheidszorg niet naar losse incidenten, waar het fout gaat, maar richt ze zich op het observeren en beschrijven van de samenhangende praktijken waar het goed gaat.

Haar manier van werken noemt ze ‘exnovatie’, wat ze als alternatief voor innovatie ziet. Exnovatie is in haar eigen woorden ‘innovatie van binnenuit’. Het is gericht op het naar buiten brengen van wat er al is, en wat ons niet (meer) opvalt, maar wat er wel degelijk toe doet!

Om deze ‘vergeten’ expertise en ervaring boven tafel te krijgen
wordt gebruik gemaakt van videoreflexiviteit. Hierbij filmen professionals
hun eigen handelen en bespreken pro-actief hun werkwijzen als structureel
onderdeel van hun praktijk.

De vraag is, wat haar visie op exnovatie, en onderzoek doen in de eigen handelingspraktijk, te brengen heeft voor onderwijs, en onderzoek naar onderwijs.

Dit schreef Jessica Mesman eerder over exnovatie voor het boek Onderwijshelden:

Exnovatie is optimaal gebruik maken van de kracht in je organisatie voordat je naar wat nieuws van buiten grijpt.

Vandaag ga ik ga jullie ‘innovatie toolkit’ uitbreiden met ‘exnovatief’ denken, exnovatief kijken en jawel, exnovatief handelen. Ja inderdaad, geen innovatie maar exnovatie is wat nodig is. Exnovatie is datgene wat reeds aanwezig is op de voorgrond plaatsen om de praktijk te verbeteren. Exnovatie is als het ware ‘innovatie van binnenuit’. Dus de focus ligt niet op iets nieuws, maar op hetgeen er al is; niet op het uitzonderlijke, maar juist op het gewone, de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer; niet op wat opvalt, maar juist op wat meestal wegvalt…maar…..er wel degelijk toe doet!!

Het is de vijfde Onderwijsavond in een serie van acht. Theater Maitland is plaats van handeling.

Op weg naar goed onderwijs? De acht onderwijsavonden in Driebergen bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk, stof om het gesprek te kunnen voeren en uw eigen ontwikkeling (en die van uw collega’s en school) van nieuwe input te voorzien. Duizenden onderwijsbetrokkenen vonden eerder hun weg naar Driebergen, ten behoeve van (eigen) of schoolontwikkeling vanuit pedagogische oriëntaties.

registermcogax71EAKaarten en passe-partout
U kunt losse kaarten bestellen of een passe-partoutkaart aanschaffen voor alle acht avonden, Gelet op de animo, die almaar toeneemt, is dat geen slecht idee. De Onderwijsavond vindt opnieuw plaats in het sfeervolle theater Maitland en de entreeprijs is 32,50 euro. Voor een passe-partoutkaart betaalt u 195 euro. Wie tenminste zeven Onderwijsavonden aanwezig is – krijgt een aantekening van 16 register-uren in het lerarenregister. Hieronder kunt u al uw kaarten bestellen.

Wilt u met een schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of info@nivoz.nl

Let op:
Alle boeken van NIVOZ en hetkind zijn op Onderwijsavonden in Driebergen met 10% korting te verkrijgen.

Resterende ONDERWIJSAVONDEN 2016-2017

Woensdag 8 maart: Sietske Waslander
Hoogleraar TIAS School for Business and Society, lid van Onderwijsraad en van Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO).

Woensdag 19 april: Christa Anbeek
Hoogleraar Remonstrants Seminarium Amsterdam, en universitair hoofddocent existentiële en levensbeschouwelijke reflectievaardigheden, verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek.

Woensdag 7 juni: Harry Kunneman
Hoogleraar Sociale filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek, ihb theorie en praktijk van normatieve professionalisering

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie