profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Onderwijsavond Joop Berding/Wouter Pols: ‘Wie denk jij wel dat je bent?! Over het gezag van leraren’

29 mei 2015

robvanderpoel

Geplaatst in:

Joop Berding en Wouter Pols sluiten de inspirerende reeks Onderwijsavonden in Driebergen op woensdag 15 juni. ‘Wie denk je wel dat je bent?!’  is de titel van hun lezing, een  voordracht over gezag en competenties van leraren. Het startpunt  is een citaat van Hannah Arendt: “De kwalificatie van de leraar bestaat erin dat hij de wereld kent en anderen daarover kan onderrichten, maar zijn gezag berust op het feit dat hij verantwoordelijkheid voor die wereld opneemt.’ Joop Berding en Wouter Pols zijn docenten en onderzoekers bij het Instituut voor Sociale Opleidingen en Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam. Theater Maitland, dat doorgaans met 270 mensen snel gevuld is, is ook deze jaargang de sfeervolle plaats van handeling. Lees meer.

Hetkind-themalogo-onderwijsavondOp weg naar goed onderwijs? De zes onderwijsavonden in Driebergen bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk, voldoende stof om het gesprek te kunnen voeren en uw eigen ontwikkeling (en die van uw collega’s en school) van nieuwe input te voorzien. Duizenden onderwijsbetrokkenen vonden al eerder hun weg naar Driebergen voor inspiratie, legitimatie en verbinding ten behoeve van (eigen) of schoolontwikkeling vanuit pedagogische oriëntaties.

De afgelopen jaren zijn een groot aantal sprekers verschenen, zoals
in 2014-2015: Luc Stevens, Johan Deklerck, Jan Wiegers, Peter Heerschop en Marcel van Herpen, Anne Speckens, Jo Hermanns en Henk Oosterling.
in 2013-2014: Paul Verhaeghe, Paul Frissen, Joseph Kessels, Monique Volman, Kees van der Wolf,  Gert Biesta en Max van Manen.
in 2012-2013: Toshiro Kanamori, Micha de Winter, Rob Martens, Dolf van den Berg, Jelle Jolles, Jos Kessels en Charlotte Visch.
in 2011-2012: Luc Stevens, Sieneke Goorhuis-Brouwer, Ferre Laevers, Bas Levering, Ludo Heylen, Martine Delfos en Beate Letschert.

Op hetkind.org en  achter deze link vindt u verslagen en korte video-registraties.

joopwoutereeJoop Berding en Wouter Pols:

Wie denk jij wel dat je bent?! Over het gezag van leraren

Vandaag de dag gaat het om competente leraren. Leraren mogen pas het onderwijsveld betreden als ze niet alleen hun startcompetenties bewezen hebben, maar daarna ook bereid zijn aan hun competenties te blijven werken. Het gezag van de leraar doet er kennelijk niet meer toe. Het gaat om zijn of haar competenties. De vraag is of hiermee niet iets essentieels wordt uitgewist.

Het startpunt voor ons verhaal over het gezag van de leraar is een citaat van Hannah Arendt:

“De kwalificatie van de leraar bestaat erin dat hij de wereld kent en anderen daarover kan onderrichten, maar zijn gezag berust op het feit dat hij verantwoordelijkheid voor die wereld opneemt. Het is alsof hij tegenover het kind alle volwassen bewoners van de wereld vertegenwoordigt; hij legt de dingen uit en zegt tot het kind: dit is onze wereld” (uit “De crisis van de opvoeding”).

Arendt stelt dat na de traditie en het geloof ook het gezag uit de (seculiere) samenleving is verdwenen. Dat stelt de professie van de leraar voor grote problemen. De huidige nadruk op competenties camoufleren die problemen. Gezag speelt op twee niveaus tegelijk. Aan de ene kant is het handelen van de leraar gebaseerd op het “geautoriseerd-worden” door de samenleving. Aan de andere kant is het de pedagogische opgave voor leraren om het handelen van hun leerlingen te autoriseren. We willen bespreken of en hoe een bij-de-tijdse opvatting over het gezag van de leraar mogelijk is en brengen daartoe een aantal klassieke pedagogen zoals Korczak, Dewey, Meirieu en andere denkers zoals Arendt en Lacan in stelling.

Hun laatste boeken:

  • Berding, J. (2016). ‘Ik ben ook een mens.’ Opvoeding en onderwijs aan de hand van Korczak, Dewey en Arendt. Culemborg: Phronese.
  • Pols, W. (2016). In de wereld komen. Een studie naar de pedagogische betekenissen van opvoeding, onderwijs en het leraarschap. Antwerpen/Apeldoorn: Garant.

En twee recensies van Simon Verwer

Enkele artikelen:

Losse kaarten of passe-partout

U kunt losse kaarten bestellen, dan wel in passe-partoutvorm. Gelet op de animo  die almaar toeneemt, geen slecht idee om teleurstelling te voorkomen. Duizenden onderwijsbetrokkenen vonden al eerder hun weg naar Driebergen voor inspiratie, legitimatie en verbinding ten behoeve van (eigen) of schoolontwikkeling vanuit pedagogische oriëntaties.

Theater Maitland in Driebergen (op landgoed De Horst) is de inspirerende plek waar we samenkomen. Wees wel op tijd met tickets bestellen. Het gebeurt steeds vaker dat de zaal met 300 mensen vol is. Een losse entreekaart kost 30 euro. U kunt zich HIER aanmelden. Een passe-partout (voor alle zes avonden)  kost 155 euro. Wilt u met een schoollteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift en is er korting mogelijk. Haar email is info@nivoz.nl

 


 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie