profiel

Marcel van Herpen


Marcel van Herpen
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 5: Ik alleen in de klas hetkind.org/?p=59545

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijsavond in kop van Noord-Holland op 27 januari: Pedagogische tact als antwoord op uitval en buitensluiten

28 oktober 2014

Marcel van Herpen

Geplaatst in:

Op dinsdagavond 27 januari zal Marcel van Herpen een onderwijsavond verzorgen in Julianadorp, in de kop van Noord-Holland. Het is de start van een aantal activiteiten waardoor schoolleiders, leraren en ouders meer bekend worden met het gedachtengoed rondom Pedagogische tact, als antwoord op uitval en buitensluiten. Deze Onderwijsavond staat open voor iedereen. Deelname kost 30 euro, inclusief het boek ‘Ik, de leraar.’

cover boek PT met garantPedagogische tact: op het goede moment het juiste doen, óók in de ogen van de leerling. 

Een kind heeft vertrouwen nodig van zijn omgeving om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Een leerling heeft vertrouwen nodig van zijn leraar om vanuit zelfvertrouwen aan het werk te gaan. Daarvoor is het nodig dat de leraar de volledige verantwoordelijkheid neemt voor zijn handelen. Dus niet zeggen dat we de verkeerde kant op gaan en meelopen, maar ‘omdraaien’ en doen wat nodig is!

Stichting Kopwerk (Onderstroom) organiseert in de regio Den Helder met het NIVOZ een aantal activiteiten, met het gedachtengoed ‘Pedagogische Tact en Leiderschap’ als centraal thema. Alle leraren en schoolleiders in Noord-Holland (Alkmaar, Schagen, Heerhugowaard, Enkhuizen, Hoorn e.o.) zijn uitgenodigd.

We starten met een inspirerende lezing van Marcel van Herpen, op

Dinsdagavond 27 januari
Tijden
: van 19.30 – 21.30 uur
Locatie: het Junior College in Julianadorp.
Kosten: 30 euro, inclusief het boek ‘Ik, de Leraar

Junior College
Akkerbouwstraat 1
1787 AR Julianadorp

AANMELDLINK 

marcellll‘Pedagogische Tact als antwoord op uitval en buitensluiten’

Marcel van Herpen vertelt geen verhaal uit ongenoegen of rancune, maar een verhaal uit liefde voor het vak van leraar, uit liefde voor de kinderen.

Om het onderwijs de goede richting in te krijgen, is zijn strategie eenvoudig. Als we niet de goede kant opgaan, moeten we omdraaien. Wie? Jij! Wie anders? Als jij het doet, kunnen andere volgen. Wezenlijke veranderingen komen niet van boven- of van buitenaf. Als je op iemand anders wacht, wacht je op niemand.  En ja… dat vraagt moed. Maar je moet weten: de kinderen zijn er al klaar voor!

Marcel van Herpen bezocht zo’n 20 landen waar hij tal van pedagogische projecten en schoolontwikkelingstrajecten begeleidde. Hij sprak op internationale conferenties en alleen al in Nederland deelde hij tijdens congressen en conferenties zijn visie op leren en ontwikkelen met meer dan 100.000 leraren.

Na al zijn ervaringen, studies en gesprekken trekt hij vier conclusies:

  1. Leraren willen allemaal ongeveer hetzelfde en hebben allemaal ongeveer dezelfde zorgen.
  2. Leraren zoeken de oorzaken van problemen soms buiten zichzelf.
  3. Leraren staan soms vormen van ontkoppelingen -zoals ‘buitensluiten en uitval’- toe.
  4. Er is maar een manier om die ontkoppelingen het hoofd te bieden: Verbondenheid!

KOPWERK
Stichting Kopwerk stuurt op dit moment in Noordelijk Noord-Holland (de Kop van Noord-Holland en West-Friesland), 24 protestants christelijke basisscholen aan. Ruim 350 medewerkers zorgen ervoor dat ongeveer 3500 kinderen iedere dag kunnen leren en zich kunnen ontwikkelen. –> www.kopwerk.nl

ONDERSTROOM
Kopwerk heeft het initiatief genomen de Onderstroom op te zetten. De Onderstroom is een interne ‘bedrijfsschool’ waar alle medewerkers uit het onderwijs terecht kunnen. Onderstroom wil alle medewerkers graag ondersteunen in het op koers brengen en houden van de scholen. We vinden het belangrijk dat medewerkers uit het onderwijs kunnen blijven werken aan persoonlijk meesterschap.
www.onderstroom.nu

 


Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie