profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 5: Ik alleen in de klas hetkind.org/?p=59545

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijsavond met Max van Manen: ‘Fenomenologie en pedagogiek: hoe verstaan wij onze kinderen en jongeren?’

21 januari 2014

robvanderpoel

Geplaatst in:

Op donderdagavond 12 juni zal Max van Manen – grondlegger van het begrip Pedagogische Tact en sinds 1967 woonachtig in Canada – de zevende en laatste Onderwijsavond van het schooljaar verzorgen in Driebergen. Tegelijk met zijn komst naar Nederland is er een vertaling van zijn laatste boek: Pedagogical sensitivity and tact. Van Manen spreekt vanuit het thema ‘Fenomenologie en pedagogiek: hoe verstaan wij onze kinderen en jongeren?’

max5De Onderwijsavond is traditioneel in theater Maitland, op landgoed De Horst in Driebergen en start om 19.30 uur. De entree is 30 euro en u dient zich tevoren aan te melden via deze link. Let op: de interesse is groot, dus raden we u aan tijdig te reserveren.

Dit is Max van Manen’s eigen inleiding:

De Pedagogiek is uit de scholen en opleidingen verdwenen ten gunste van een technisch-bureaucratische, marktgerichte benadering van onderwijs en opvoeding. Het is niet waarschijnlijk dat dat op grond van rationele of politieke argumenten te herstellen is. Daarom moeten andere wegen worden gekozen om vat te krijgen op pedagogische situaties en om onze leerlingen te kunnen blijven verstaan. Ik wil laten zien hoe in de nieuwe filosofie het voorbeeld een nieuwe betekenis en waarde heeft gekregen die de verbeelding aan het werk zet. Met ‘voorbeeld’ is hier niet bedoeld een illustratie of een toelichting bij een moeilijk theoretisch begrip, maar een soort beeld dat onmiddellijk begrepen wordt. Die voorbeelden kunnen anekdotes zijn uit de praktijk, maar ook beeldspraak of metaforen waaruit direct de betekenis van een praktijkmoment spreekt. Dat kan een moment zijn van tact, vertrouwen, ressentiment, toewijding, verraad, enz.

Aan de hand van voorbeelden die zijn opgetekend uit de monden van leerkrachten en kinderen zal de pedagogische structuur en de pedagogische kracht van het voorbeeld worden toegelicht. Die voorbeelden zitten meestal verpakt in verhalen, zoals die van mijn teacher-research groep.

Susan Trenny, een grade 9 teacher vertelt:
‘I’m sure you all heard about Sylvie Warren who got murdered last week. I heard it on my car radio and after I got home I got my class list out and phoned. And I said: ‘Jamey look, it’s Miss Trenny – did you kill that lady?’ (Because the description fit him so easily). And Jamey says: ‘No miss Trenny, but Sonny did…’ and he says: ‘But you can’t tell anybody’.

Biografie

Max van Manen was born and raised in Hilversum (1942), the Netherlands, where he completed the State Pedagogical Academy with teaching qualifications for all levels (K-12) and a major in teaching English as a Second Language. After immigrating to Canada in 1967, he taught for several years with Edmonton Public Schools, and went on to complete an MEd (1971) and a PhD (1973) in the Faculty of Education at the University of Alberta, Edmonton, Alberta, Canada. He became a Canadian citizen in 1973.

Professor emeritus Max van Manen is still involved in a post-retirement teaching program at the University of Alberta Canada where he has been teaching the doctoral research seminar ‘Phenomenological Research and Writing.’ More –>

Masterclass met Max van Manen

Naast deze onderwijsavond in Driebergen is er dezelfde middag een Masterclass met Max van Manen. Informatie over aanmelding, kosten en inhoud volgt.

Nieuwe serie van zeven Onderwijsavonden in schooljaar 2014-2015

De namen van de sprekers voor de nieuwe serie Onderwijsavonden in Driebergen zijn bekend. U kunt zelfs ook al uw tickets en eventueel een passepartoutkaart bestellen. Achter deze link vindt u alle informatie en een bestelformulier.

 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie