profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Mooi opwarmertje. En er zijn nog kaarten te verkrijgen voor deze Onderwijsavond in Driebergen. Klik hier --> nivoz.nl/lezingen/onder… twitter.com/nivoz/status/8…

Ongeveer 45 minuten geleden op hetkind's Twitter via Twitter for iPhone

facebook
Onderwijsavond Paulien Meijer: ‘Leren van docenten: het serieus nemen van onzekerheid’

29 mei 2015

robvanderpoel

Geplaatst in:

Paulien Meijer verzorgt op donderdag 10 maart de vierde Onderwijsavond in Driebergen. Ze is hoogleraar aan de Radboud Docenten Academie. De titel van haar voordracht: ‘Leren van docenten: het serieus nemen van onzekerheid.’ Theater Maitland, dat doorgaans met 270 mensen snel gevuld is, is andermaal de sfeervolle plaats van handeling, op landgoed De Horst. Lees meer.

Hetkind-themalogo-onderwijsavondOp weg naar goed onderwijs? De zes onderwijsavonden in Driebergen bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk, voldoende stof om het gesprek te kunnen voeren en uw eigen ontwikkeling (en die van uw collega’s en school) van nieuwe input te voorzien. Duizenden onderwijsbetrokkenen vonden al eerder hun weg naar Driebergen voor inspiratie, legitimatie en verbinding ten behoeve van (eigen) of schoolontwikkeling vanuit pedagogische oriëntaties.

De afgelopen jaren zijn een groot aantal sprekers verschenen, zoals
in 2014-2015: Luc Stevens, Johan Deklerck, Jan Wiegers, Peter Heerschop en Marcel van Herpen, Anne Speckens, Jo Hermanns en Henk Oosterling.
in 2013-2014: Paul Verhaeghe, Paul Frissen, Joseph Kessels, Monique Volman, Kees van der Wolf,  Gert Biesta en Max van Manen.
in 2012-2013: Toshiro Kanamori, Micha de Winter, Rob Martens, Dolf van den Berg, Jelle Jolles, Jos Kessels en Charlotte Visch.
in 2011-2012: Luc Stevens, Sieneke Goorhuis-Brouwer, Ferre Laevers, Bas Levering, Ludo Heylen, Martine Delfos en Beate Letschert.

Op hetkind.org en  achter deze link vindt u verslagen en korte video-registraties.

pauliennnOnzekerheid als kern van onderwijs en leren

In haar lezing gaat Paulien Meijer in op het serieus nemen van onzekerheid in de lerarenopleiding. Wat is nu het leerproces dat leraren door te maken hebben? Het gaat nu vaak om het zoeken van zoveel mogelijk zekerheid in vastgelegde protocollen, zoals reflectieformats en rubrics voor verslagen. Terwijl de fundamentele leerprocessen, die zich voordoen in onzekerheid, daarmee juist uitgebannen lijken te worden. De creativiteit en zelfstandigheid, die voor leraren in hun dagelijkse praktijk zo belangrijk is, lijkt in de lerarenopleidingen verdwenen.

Meijer gaat in op hoe de lerarenopleiding meer gebruik zou kunnen maken van onzekerheid als kernprincipe van onderwijs en leren. Daarbij gaat ze in op, wat dat betekent voor de opleiding van leraren. Die moet er dan fundamenteel anders uitzien. De aandacht voor de praktijk zal sterker moeten zijn. Dat vraagt niet alleen het maken van meer ‘vlieguren’, maar vooral ook om die uren voor te bereiden en na te bespreken. Dat vergt weer een samenwerking tussen de opleiding en de school.

Losse kaarten of passe-partout

U kunt losse kaarten bestellen, dan wel in passe-partoutvorm. Gelet op de animo  die almaar toeneemt, geen slecht idee om teleurstelling te voorkomen. Duizenden onderwijsbetrokkenen vonden al eerder hun weg naar Driebergen voor inspiratie, legitimatie en verbinding ten behoeve van (eigen) of schoolontwikkeling vanuit pedagogische oriëntaties.

Theater Maitland in Driebergen (op landgoed De Horst) is de inspirerende plek waar we samenkomen. Wees wel op tijd met tickets bestellen. Het gebeurt steeds vaker dat de zaal met 300 mensen vol is. Een losse entreekaart kost 30 euro. U kunt zich HIER aanmelden. Een passe-partout (voor alle zes avonden)  kost 155 euro. Wilt u met een schoollteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift en is er korting mogelijk. Haar email is info@nivoz.nl

Overige data en sprekers in schooljaar 2015-2016

Woensdag 13 april: Ido Weijers
Ido Weijers bekleedt de bijzondere, interdisciplinaire leerstoel Jeugdbescherming, ingesteld vanwege de Raad voor de Kinderbescherming.

Woensdag 15 juni: Joop Berding en Wouter Pols
Docenten en onderzoekers bij het Instituut voor Sociale Opleidingen en Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam


 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie