Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

Stemming van hetkind
twitter

‘De beste leerschool blijkt maar weer dat je de dingen zelf moet ervaren’ hetkind.org/?p=57360

Ongeveer 2 weken geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijsavond Sietske Waslander: Hoe ideaal is het ‘meritocratisch ideaal’? Over ongelijke kansen in een ongelijke samenleving

21 mei 2016

robvanderpoel

Geplaatst in:

De zevende Onderwijsavond – op woensdagavond 10 mei 2017 – wordt verzorgd door Sietske Waslander. Sietske is hoogleraar sociologie bij TIAS School for Business and Society en lid van de Onderwijsraad. Vanuit een sociologisch perspectief deed ze eerder onderzoek naar onderwerpen als innovatie en leiderschap. Bijzondere belangstelling heeft ze voor de inrichting en het functioneren van het onderwijsbestel. Ze publiceerde veelvuldig over marktwerking, governance en onderwijsbeleid. Vanuit die brede blik staat ze in de NIVOZ-lezing stil bij het onderwerp ‘ongelijke onderwijskansen’.

sietskeAanvankelijk stond deze Onderwijsavond gepland voor 8 maart, maar door persoonlijke omstandigheden moet Sietske Waslander op 8 maart verstek laten gaan. Vandaar dat er met de datum (voorlopig) is geschoven.

Het bieden van gelijke kansen aan leerlingen met heel verschillende achtergronden, is een belangrijke drijfveer voor veel onderwijsprofessionals. Uit tal van onderzoek blijkt echter dat de ongelijkheid in het onderwijs juist toeneemt. Deze lezing staat stil bij het thema ongelijkheid en bestaat uit twee delen.

In het eerste deel schetst Sietske een breed beeld van het thema aan de hand van een aantal vragen. Hoe staat het er voor met (on)gelijke onderwijskansen in Nederland? Is opleidingsniveau de nieuwe sociale scheidslijn? Krijgt Michael Young gelijk, toen hij al in 1958 voorspelde dat het meritocratisch ideaal zou uitlopen op een opstand van de onderklasse? Of anders gezegd, hoe ideaal is het meritocratisch ideaal eigenlijk?

Het tweede deel legt de focus op de betekenis van dit alles voor onder meer leraren, schoolleiders en onderwijsbestuurders.

Het is de zesde Onderwijsavond in een serie van acht. Theater Maitland is plaats van handeling.

Op weg naar goed onderwijs? De acht onderwijsavonden in Driebergen bieden – ieder op eigen wijze – inspiratie en legitimatie voor een goede onderwijspraktijk, stof om het gesprek te kunnen voeren en uw eigen ontwikkeling (en die van uw collega’s en school) van nieuwe input te voorzien. Duizenden onderwijsbetrokkenen vonden eerder hun weg naar Driebergen, ten behoeve van (eigen) of schoolontwikkeling vanuit pedagogische oriëntaties.

registermcogax71EAKaarten en passe-partout
U kunt losse kaarten bestellen of een passe-partoutkaart aanschaffen voor alle acht avonden, Gelet op de animo, die almaar toeneemt, is dat geen slecht idee. De Onderwijsavond vindt opnieuw plaats in het sfeervolle theater Maitland en de entreeprijs is 32,50 euro. Voor een passe-partoutkaart betaalt u 195 euro. Wie tenminste zeven Onderwijsavonden aanwezig is – krijgt een aantekening van 16 register-uren in het lerarenregister. Hieronder kunt u al uw kaarten bestellen.

Wilt u met een schoolteam komen, van acht of meer personen, dan vragen we u contact op te nemen met Jetty van der Grift; er is dan korting mogelijk. Via telefoonnummer 0343-556750 of info@nivoz.nl

Let op:
Alle boeken van NIVOZ en hetkind zijn op Onderwijsavonden in Driebergen met 10% korting te verkrijgen.

Resterende ONDERWIJSAVONDEN 2016-2017

Woensdag 7 juni: Harry Kunneman
Hoogleraar Sociale filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek, ihb theorie en praktijk van normatieve professionalisering