profiel

Chantal van Ophuizen


Chantal van Ophuizen
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 3: Down to Earth! hetkind.org/?p=59463

Ongeveer 6 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijscafé in Nijmegen, vierde aflevering: met beelddenken en onderwijsgeluk

20 januari 2014

Chantal van Ophuizen

Geplaatst in:

Op woensdagavond 11 juni 2014 kun je in Nijmegen (opnieuw) geïnspireerd worden door leerkrachten (PO en/of VO) uit het onderwijs. In het vierde onderwijscafé in die stad – op initiatief van Chantal van Ophuizen, Jaan-Jaap Klomp en Frank Reinders – staan er weer twee nieuwe sprekers geprogrammeerd. Silvia Bernaards en Thomas Wustefeld, twee leraren uit het basisonderwijs. Zij gaan het hebben over ‘beelddenken’ en ‘gelukkige kinderen’. Meld je wel tevoren aan ivm de grote belangstelling.

trianon

Woensdag 11 juni organiseer ik in samenwerking met @hetkindJan-Jaap Klomp en Frank Reinders voor de vierde keer het Onderwijscafé in Nijmegen.

Na tot nu toe allemaal mannelijke sprekers gehad te hebben, hebben we nu een eerste vrouw op het programma staan.

We hebben Silvia Bernaards uit Nijmegen, leerkracht groep 1/2 SBO de Rietlanden in Den Bosch. Zij gaat iets vertellen over beelddenken en het Brein in beweging. Daarnaast staat Thomas Wustefeld op het podium. Hij vertelt als leerkracht groep 8 op de Prins Clausschool in Nijmegen, over geluk in het onderwijs.

Wil jij enthousiaste verhalen horen over het onderwijs? Heb jij zelf prachtige en praktisch uitvoerbare voorbeelden, waarvan iedereen enthousiast wordt? Of heb je gewoon zin om informeel met je collega’s te praten over het wel en wee van het onderwijs? Vast wel!

We zien je graag op woensdag 11 juni 2014. Vanaf 20:00 ben je meer dan welkom in Café Trianon aan de Berg en Dalseweg 33 in Nijmegen.

Het onderwijscafé telde in Nijmegen al drie eerdere edities. Eind mei en eind oktober 2013 , alsmede op 12 februari jl.  waren er tussen de 30-50 onderwijsbetrokkenen aanwezig op avonden, waarvan  Chantal van Ophuizen eerder verslag deed.  (klik hier en hier).

Bij het laatste café nam Arnold Kuijpers, docent Nederlands aan het Candea-College in Duiven, nam ons mee in de wereld van ‘Flipping The Classroom’ en Tom Witjes, leerkracht groep 8 Bs de Overlaat in Tolkamer, over de ‘Habits of Mind’. Twee uiteenlopende onderwerpen die een beroep doen op “De kunst van het Onderwijzen.”

Toch hebben ze ook een belangrijke overeenkomst: EIGENAARSCHAP. Daar gaat het om. Laat leerlingen eigenaar worden, dan zijn ze betrokken. Zo zei Joseph Kessels onlangs tijdens een onderwijsavond van hetkind: “Leerlingen kunnen best zonder ‘oppas’ als ze maar boeiende taken hebben.” Daarmee gaf hij aan hoe cruciaal de rol van de leerkracht is. Leerkrachten moeten op hun eigen manier het vak kunnen uitvoeren, dan gaat het goed met de leerlingen!

Reden genoeg om je (voorlopig) aan te melden via deze @thuisklas of via chantalvanophuizen@gmail.com

Onderwijscafés in het voorjaar
Data

16 april in Ede: klik hier.
14 mei in IJsselstein, lees hier
11 juni in Nijmegen, klik hier
18 juni in Rotterdam, klik hier
1
9 juni in Zwolle: klik hier.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie