profiel

Chantal van Ophuizen


Chantal van Ophuizen
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 5: Ik alleen in de klas hetkind.org/?p=59545

Ongeveer 9 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijscafé Nijmegen, aflevering vijf met Xandra van Hooff: ‘Zien en gezien worden’

10 juli 2014

Chantal van Ophuizen

Geplaatst in:

Op woensdagavond 8 oktober 2014 kun je in Nijmegen (opnieuw) geïnspireerd worden als leerkracht, als ouder, als schoolleider (PO of VO), als onderwijsbetrokkene. In het vijfde onderwijscafé in die stad – op initiatief van Chantal van Ophuizen, Jaan-Jaap Klomp en Frank Reinders – zal Xandra van Hooff voor een inleiding zorgen. Meld je wel tevoren aan i.v.m. de grote belangstelling.

trianon

Een inleiding van Chantal van Ophuizen:

‘We doen het de hele dag: KIJKEN! We kijken televisie, op onze telefoon, op de computer, naar elkaar. We oordelen over datgene wat we zien en hebben snel een mening gevormd. Maar zien we elkaar ook echt?

De wereld sjeest aan ons voorbij. Het gaat allemaal zo snel dat we soms niet eens de tijd hebben om te KIJKEN hoe laat het is, want voor je het weet is de dag alweer voorbij. Daardoor vergeten we weleens stil te staan bij datgene wat de hele dag door aan ons voorbij komt. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een tekst die zomaar ineens langs komt.

Een piloot die een fractie te weinig ziet mag niet meer vliegen, maar leerkrachten die niets zien……

Deze tekst heeft me wel aan het denken gezet. Hoe kan het zo zijn dat wij onze kinderen gewoon niet zien? Wij vinden het lastig om buiten de kaders te KIJKEN. We willen wel, maar…. We moeten het gewoon doen. Dan pas kan een kind zijn wie hij is en krijgt hij wat hij verdient en nodig heeft. Als je goed kijkt ZIE je pas wat hij wil zeggen en waar zijn behoefte ligt. Als je dat kunt, zal een kind zich geZIEN voelen.

Tijdens het 5de OnderwijsCafé neemt Xandra van Hooff ons mee in haar verhalen rondom dit thema. Prachtig hoe zij kan vertellen. Frank, Jan-Jaap en ik waren onlangs uitgenodigd bij Xandra aan de keukentafel om deze bijzondere avond voor te bereiden. Met haar verhalen wist ze ons te raken en te ontroeren. Xandra ziet mensen zoals ze echt zijn.

Ik hoop je 8 oktober te ZIEN in Café Trianon op de Berg en Dalseweg 33 in Nijmegen. Laat je ons even weten of je er bij bent. Dat kan door een mailtje te sturen naar chantalvanophuizen@gmail.com of via onze Facebook pagina.

Over Onderwijscafé

Leraren worden uitgenodigd om hun eigen onderwijscafé te organiseren, in hun eigen regio. In een informele setting vertellen ze daar over de leraar die ze (willen) zijn, waarom ze doen wat ze doen. Ze inspireren en legitimeren zichzelf en collega’s en ondersteunen elkaar op het pad van ontwikkeling. Wil jij enthousiaste verhalen horen over het onderwijs? Heb jij zelf prachtige en praktisch uitvoerbare voorbeelden, waarvan iedereen enthousiast wordt? Of heb je gewoon zin om informeel met je collega’s te praten over het wel en wee van het onderwijs? Vast wel!

Café in Nijmegen

Het onderwijscafé telde in Nijmegen al vier eerdere edities. Eind mei en eind oktober 2013 , alsmede in februari en in juni 2014. waren er tussen de 40-60 onderwijsbetrokkenen aanwezig op avonden, waarvan  Chantal van Ophuizen eerder verslag deed.  (klik hier en hier). Reden genoeg om je (voorlopig) aan te melden via deze @thuisklas of via chantalvanophuizen@gmail.com

Je eigen onderwijscafé om de hoek?

Er blijkt een grote behoefte te bestaan om het zo nu en dan over onderwijs te hebben. Los van de organisatorische werkelijkheid. Waar draait het nu echt om? Hoe doen jullie dat? De verhalen van en over de leerlingen zijn keer op keer de bron. Bron van kennis en bron van inspiratie, nieuwe energie. De onderwijscafe’s boren die bron aan. Een aantal leraren die het traject Pedagogisch tact of leiderschap hebben gevolgd, hebben in hun eigen omgeving een onderwijscafé opgestart. Heb je zelf interesse, dan kun je contact opnemen met Rob van der Poel of Annonay Andersson. –> redactie@hetkind.org

Zij zullen je dan ondersteunen bij het zetten van een eerste stap. Ze kunnen je ook verbinden met docenten die jou al zijn voorgegaan.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie