profiel

Jorus Rompa


Jorus Rompa
Bekijk mijn profiel

twitter

YouTube, gipsmaskers, games en make-up hetkind.org/?p=59486

Ongeveer 11 uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijscafé Tilburg met Daan Faasen: ‘Dialogisch onderzoek naar burgerschapsvorming’

10 mei 2016

Jorus Rompa

Geplaatst in:

Dinsdagavond 17 mei –  daags na de uitzending van  de documentaire Maatschappijleer (maandag 16 mei, 20.55 uur NPO2) – zal hoofdrolspeler Daan Faasen de inleiding verzorgen van het onderwijscafé in Tilburg. Hij is als (startend) docent in opleiding een half jaar gevolgd door documentairemaakster Laura Hermanides. De film wordt deze maand gebruikt om het thema burgerschapsvorming op scholen onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. Het café kent net als andere keren een dialoogsessie waarin deelnemers met elkaar op onderzoek gaan. Studenten, leraren, docenten en schoolleiders zijn welkom. Het onderwijscafé start om 19.00 uur. Meld je wel even tevoren aan.

Mleer_still_04Jorus Rompa – stadgenoot van Daan Faasen –  is initiator en facilitator van het Onderwijscafé Tilburg. Hij is opgeleid in de Dialoog-methodiek.

Tijdens het onderwijscafé van 17 mei gaan we in gesprek over ‘burgerschapsvorming’. Daan Faasen is de spreker voor deze avond. Na de inleiding van Daan gaan we, aan de hand van de dialoogmethodiek, zelf onderzoeken:

  • Onderzoek van het begrip burgerschap in onze praktijk, wie herkent al iets uit eigen praktijk en of ervaring?
  • Dialoog over de herkenning, de erkenning en de waarde van burgerschapsvorming.
  • Dromen over mogelijke invullingen in ons onderwijs.
  • Wat kunnen we er morgen al mee?

Voor het café op 17 mei kun je je aanmelden (naam, functie, BRIN-nummer) via wetenschapsknooppunt@tilburguniversity.edu

Er is plaats voor 24 mensen en deelname is gratis. Wees er snel bij want vol = vol.

Hetkind-themalogo-onderwijscafeWie: Leerkrachten, docenten en studenten
Wanneer: dinsdagavond 17 mei
Tijd: 19:00 – 21:00
Waar: Tilbury (medewerkers café), warandelaan 2, Tilburg
Aanmeldenwetenschapsknooppunt@tilburguniversity.edu (Naam, functie, BRIN-nummer)

 

Trailer Maatschappijleer

Maatschappijleer – Officiële trailer from eenvandejongens on Vimeo.

Scholentour en slotdebat

Vanaf 10 mei is  2Doc: Maatschappijleer op tour langs middelbare scholen door het hele land waarbij docenten, schoolleiding en leerlingen naar aanleiding van de film met elkaar in debat gaan. Op woensdag 15 juni om 20.00 uur volgt het slotdebat in De Balie in Amsterdam waarbij afgevaardigden van de scholen, de politiek, beleidsmakers, docenten, leerlingen en de hoofdrolspelers uit de documentaire met elkaar in gesprek gaan over het begrip burgerschapsvorming en de vertaling daarvan naar de praktijk. Dit debat is bij te wonen in De Balie en live te volgen op deze pagina.

Wat is jouw verhaal bij burgerschapsvorming?

Via de politiek en via andere kanalen wordt het begrip en de urgentie ervan – ook voor onderwijs – steeds nadrukkelijker onder de aandacht gebracht. Maar waarover hebben we het dan? En waarover heb jij het dan? De documentaire biedt misschien enige input. Maar waarschijnlijk heb jij – als docent, leraar, schoolleider – je eigen beelden en verhalen erbij. We zijn vooral benieuwd naar die praktijkverhalen, dus van de mensen in het onderwijs of anderszins waarin ((goed) burgerschap of burgerschapsvorming zichtbaar wordt. Of misschien het begin ervan. Onze vraag is dus: in welke ervaring van jou, in welke lespraktijk, opvoedingssituatie zit de waarde van burgerschapsvorming opgesloten? En wat zie je jezelf dan doen? Heb je zo’n verhaal/moment, dan lezen we er graag over.

Deze blogs/verhalen (klein/groot) publiceren we vanaf de verschijning van de documentaire (16 mei) en gedurende de tien schooldebatten die worden gehouden.

CovergrenzentitelDaan in het magazine #4 van hetkind

In het volgende magazine van hetkind over Grenzen in onderwijs en opvoedingdat vanaf 11 mei verkrijgbaar is –  vindt u een vraaggesprek met Dan Faasen en zijn Schoolpraktijkdocent Riël van Gastel van het Theresialyceum in Tilburg. Het is een dialoog over de grenzen die mogelijk aan een opdracht tot burgerschapsvorming worden ervaren. Het magazine is een halfjaarlijkse uitgave, de verhalen en artikelen zijn bedoeld om het gesprek over goed onderwijs in scholen te stimuleren en te voeden.

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie