profiel

Jorus Rompa


Jorus Rompa
Bekijk mijn profiel

twitter
facebook
Onderwijscafé Tilburg op 31 maart: ‘Hoe doe je dat, kinderen betrekken bij beslissingen over onderwijs?’

3 maart 2016

Jorus Rompa

Geplaatst in:

Op donderdagavond 31 maart is er in Tilburg een onderwijscafé, waarin gesproken wordt over ‘kinderen betrekken bij beslissingen over onderwijs, hoe doe je dat?’ Filosoof en kinderrechten-onderzoeker Marieke Hopman (PhD) zal de bijeenkomst vanuit haar eigen ervaringen en wetenschappelijke expertise inleiden. Naar aanleiding van deze introductie gaan we in groepen uiteen om in dialoog te gaan. Het onderwijscafé is geïnitieerd door Jorus Rompa, recent afgestudeerd in de Pedagogiek, die in 2015 al eens eerder enkele cafés met succes organiseerde. Hij heeft ook veel ervaring in het begeleiden van de dialoog. We beginnen om zeven uur, in de Zwijsenbuilding (stiltecentrum) van de Tilburg University. Meld je aan bij via wetenschapsknooppunt@uvt.nl

onderwijscafc3a9Volgens het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) hebben kinderen het recht om gehoord te worden wanneer we beslissen hoe we het onderwijs vormgeven (art. 12).

Het bovenstaande betekent dat we bij grote en kleine beslissingen over het onderwijs (van “hoe gaan we het speelplein inrichten” tot “wat zijn de regels in de klas”) in principe met kinderen zouden moeten overleggen. Niet alleen omdat kinderen hier recht op hebben, maar omdat dit de kwaliteit van het onderwijs ten goede komt. Maar hoe doe je dat, kinderen betrekken bij beslissingen over onderwijs? En (wanneer) is dat wenselijk?

Marieke Hopman is als inleider uitgenodigd. Ze richt zich in haar promotiewerk op de 59 miljoen kinderen in de wereld die niet naar school gaan, terwijl ze wel het recht hebben op educatie. Op haar website staan blogs, artikelen en andere informatie. De Stem van de leerling – in algemene zin, heeft haar grootste zorg.

Voor het café op 31 maart kun je je aanmelden via wetenschapsknooppunt@uvt.nl 

Er is plaats voor 24 mensen en deelname is gratis. Wees er snel bij want vol = vol.

Wie: Leerkrachten, docenten en studenten
Wanneer: donderdagavond 31 maart
Tijd: 19:00 – 21:00
Waar: Zwijsenbuilding (stiltecentrum Tilburg University), warandelaan 2, Tilburg
Aanmeldenwetenschapsknooppunt@uvt.nl (Naam, functie, BRIN-nummer)

stemvdl

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie