profiel

Rob van der Poel


robvanderpoel
Bekijk mijn profiel

twitter

Beschouwing voor onderwijsfilmprijs van het jaar, deel 5: Ik alleen in de klas hetkind.org/?p=59545

Ongeveer een uur geleden op hetkind's Twitter via hetkind website

facebook
Onderwijssymposium Education of the Heart op 12 mei in Rotterdam, met Z.H. de Dalai Lama

7 april 2014

robvanderpoel

Geplaatst in:

Op maandag 12 mei a.s. vindt het symposium ‘Education of the Heart’ plaats in Rotterdam, op de Erasmus Universiteit. Dit symposium draait om de vraag wat voor soort onderwijs er in Nederland nodig zal zijn voor leerlingen, studenten en managers, zodat er een meer compassievolle en duurzame samenleving zal ontstaan. De keynote spreker van het symposium is Z.H. de Dalai Lama. Hij zal een lezing houden aangaande dit thema waarna hij zijn reflecties zal geven op gepresenteerde initiatieven. Het symposium is bedoeld voor beleidsmakers, wetenschappers, bestuurders, docenten, studenten, leerlingen, executives, vernieuwers en veranderaars in de onderwijsketen in de breedste zin.

eduNaast het doorgronden van nut, noodzaak en waarde van dergelijk onderwijs, zullen bestaande en nieuwe initiatieven op het gebied van ‘Education of the Heart’ uit binnen- en buitenland worden gepresenteerd om de deelnemers te inspireren en tot collectieve actie aan te zetten. We doorgronden en bekijken basis-, voortgezet-, hoger- en executive onderwijs.

Zie ook http://educationoftheheart.nl/nl/

De keynote spreker van het symposium is Z.H. de Dalai Lama. HIn zijn laatste boek ‘Beyond Religion’ (2013) zegt de Dalai Lama:

“Mijn hoop en wens is dat het formele onderwijs in de toekomst aandacht zal geven aan wat ik de ‘educatie van het hart’ noem. Ik ben optimistisch dat de tijd zal komen dat het vanzelfsprekend is geworden dat kinderen op school zullen leren over de noodzaak van innerlijke waarden zoals liefde, rechtvaardigheid en vergeving. Ik zie uit naar de dag dat kinderen meer bewust zullen zijn van hun gevoelens en emoties, en een grotere mate van verantwoordelijkheid zullen voelen voor zichzelf en voor de wereld om hen heen. Zou dat niet fantastisch zijn?”

Deze boodschap wordt door vele internationale onderzoekers omarmd. Zo heeft de Stanford universiteit een centrum opgezet dat compassie onderzoekt. Ook in Nederland groeit de belangstelling. De Dalai Lama zal in Rotterdam spreken met leiders van vele onderwijsinstellingen.

Andere sprekers zijn:

Prof. Dr. Geert ten Dam, voorzitter van de Onderwijsraad.

Dan Siegel, auteur van The Mindful Brain en Brainstorm: The Power and Purpose of the Teenage Brain

Richard Gerver, auteur van Creating Tomorrow’s Schools Today

Ian Gilbert, auteur van Why Do I Need a Teacher When I Have Got Google? en Independent Thinking.

Prof. Rob van Tulder, Business in Society, Rotterdam School of Management Erasmus University (RSM)

Op het symposium zal ook een panel van leiders uit het bedrijfsleven aanwezig zijn, waaronder Volkert Engelsman (CEO Eosta), Ties Arts (CEO Sitecore) en Marga Hoek (CEO De Groene Zaak).

Voor meer informatie over het seminar kunt u kijken op de website Education of the Heart

Dalai-Lama-01

Onderwijssymposium Education of the Heart

Locatie: Rotterdam School Of Management Erasmus Universiteit Rotterdam (RSM)
Aanvang: 9.00 uur
Einde: 17.00 uur

 

 

Het symposium

  • heeft een interactief karakter en maakt gebruik van muziek, dialoog en reflectie.
  • geeft een overzicht van de laatste inzichten uit de wetenschap: emotionele intelligentie, neurowetenschap, psychologie, bedrijf en maatschappij en mensgericht onderwijs
  • toont inspirerende en succesvolle voorbeelden uit binnenland en het buitenland van scholen, universiteiten en bedrijven
  • biedt reflectie door een ‘Wisdom Panel’ met o.a. Z.H. de Dalai Lama
  • bevat een co-creatieve marktplaats voor vernieuwende onderwijsinitiatieven
  • leidt tot de aanvaarding en activatie van de Charter Education of the Heart.

dslailamaBezoek Dalai Lama

Het bezoek van de Dalai Lama aan Nederland van 10 t/m 12 mei staat in het teken van mededogen en het ontwikkelen van ethisch besef en handelen in een seculiere wereld. De Dalai Lama: “Alle grote wereldreligies benadrukken liefde, mededogen, geduld, verdraagzaamheid en vergeving en bevorderen innerlijke waarden. Maar in de wereld van vandaag is ethiek gegrond op religie niet langer afdoende. Daarom raak ik er steeds meer van overtuigd dat het tijd is om een nieuwe manier van denken te vinden over spiritualiteit en ethiek, die verder reikt dan religie alleen.”

Een dag eerder – op 11 mei – geeft de Dalai Lama een openbare lezing in sportpaleis Ahoy’ in Rotterdam met de titel ‘Welzijn, wijsheid en compassie’. Dit zijn niet alleen maar mooie woorden. Het zijn beoefeningen die we ons eigen kunnen maken en die positieve gevolgen hebben voor onszelf en onze omgeving. Daarvan is de Dalai Lama overtuigd. Samenvattend zegt de Dalai Lama: “Als je gelukkig wilt zijn, ontwikkel dan compassie; als je wilt dat anderen gelukkig zijn, ontwikkel dan compassie.”

Wereldwijd reist de Dalai Lama, Nobelprijswinnaar en spiritueel leider van het Tibetaanse volk, rond om boeddhistisch onderricht te geven, de Tibetaanse situatie onder de aandacht te brengen, en om wereldvrede te bewerkstelligen.  In 1973 bezocht de Dalai Lama voor de eerste maal het Westen en deed toen ook Nederland aan. Hij is tot nog toe zes maal in ons land geweest, de laatste keer in 2009. Zie overzicht in deze link.

Zijn biografie vindt u achter deze link.

De Dalai Lama is in Nederland op uitnodiging van de Stichting Bezoek Dalai Lama. Deze stichting bestaat uit vertegenwoordigers van alle Tibetaans boeddhistische tradities in Nederland, de International Campaign for Tibet Europe en de Tibet Support Groep Nederland. In 2009 was de Dalai Lama voor het laatst op bezoek in Nederland. Op www.dalailama2014.nl start de kaartverkoop voor zowel het onderricht als de publieke lezing op zondag 11 mei 2014 in de AHOY in Rotterdam.

Om u beter van dienst te zijn, maakt hetkind.org gebruik van cookies » Meer informatie